Ako postoji bilo šta što volite strasno da radite, radite. Stići će vas godine!

Poslednji članci iz ove rubrike

Ako postoji bilo šta što volite strasno da radite, radite! Stići će vas godine“, u intervjuu za Guardian, pre par godina rekao je Al Paćino, Alfredo Džejms Paćino, 81-godišnji veliki glumac i omiljeno lice filmske publike.

Karijera Paćina i uspeh koji je postigao kao glumac primeri su velike borbe od koje bi mnogi odustali. Kako je više puta izjavljivao, godinama je živeo na ivici egzistencije i prvu veliku ulogu je dočekao kao 32-godišnjak. Do tada, radio je u pozorištu za 125 dolara sedmično, prodavao je autobuske karte, radio kao dostavljač. Škola mu nije išla, imao je loše ocene, tek ga visoke škole nisu zanimale. Gluma i scena jesu i to su dve njegove strasti od kojih, kako kaže, nikad ne bi odustao.

Prelomna tačka u Paćinovoj karijeri bila je uloga u Kumu (1972.) kou je dobio samo zahvaljujući insistiranju Fransisa Forda Kopole. Ostatak filmskog i produkcijskog tima nisu bili za to da Majkl Korleone bude Al Paćino, pogotovo jer su u izboru bili Džek Nikolson, Voren Biti i Robert Redford, a na kastingu je bio i tada malo poznati Robert De Niro. Studio je nedvosmisleno želeo poznato lice u ulozi Korleonea, naslednika ugledne mafijaške loze, ali Kopola je istrajao i Paćino je dobio ulogu i 35 hiljada dolara, prvi veliki iznos zarađen za glumu. Trilogija je ušla u istoriju, pa su se povećali i glumački honorari. Za treći deo Kuma Al Paćino je bio bogatiji za 5 miliona dolara.

Prošlo je tačno pola veka od snimanja prvog dela Kuma i velike Paćinove uloge. Za to vreme veliki glumac je zaradio bogatstvo (po medijima se piše da je vredan oko 120 miliona dolara), ostavio je za sobom velike uloge u majstorskim delima od Serpika i Lica sa ožiljkom do Mirisa žene, Karlitovog puta, Đavoljeg advokata, Insomnije. Ne propustite da ga vidite u ulozi Alda Gučija u filmu Gučijevi, a za narednu godinu planiraju se dve premijere u kojima je Paćino u glavnoj ulozi (Kralj Lir i Snif).

Što se mene tiče i posla, tu se nikad nije radilo o novcu. Bilo je dana i godina kada sam bio mlad i nezaposlen, spavao sam na ulazima u prodavnice. Ali, nikada me to materijalno nije zanimalo. Ali, ja jesam veliki potrošač jer od mene to traži život kojim živim“, pričao je Paćino za Guardian.

O poslu me je naučio deda Džejms Džerardi. Bio je gipsar i voleo je svoj posao, voleo je sve što radi, prosto je voleo da radi i to mu je donosilo radost. Tako sam i odrastao naučen da tražim strast, da idem za njom. Radost dok radim je ono što me je gura napred“, o prvim lekcijama i poslu ispričao je glumac.

Odrastanje bez oca je ostavilo traga na mladom Paćinu, ali i kasnije je, kako kaže, prepoznao u sebi posledice života bez očinske figure. „I moji profesori su bili sigurni da je problem mog neuspeha u školi razvod roditelja i očev odlazak kada sam imao samo dve. Rekli su da mi je trebao otac. I zato sam ja želeo to da ispravim u odnosu sa svojom decom. Imam ih troje i želeo sam da budem odgovoran otac i svoje vreme sam izdvajao za njih“, pričao je Paćino o odrastanju i očinstvu.

Deca su Paćinu promenila ugao gledanja na život. „Pre nego što sam dobio dete, motao sam misli po glavi i ništa specijalno nisam nalazio. Gluma je za mene bila sve. Ali, od kada sam otac, gluma je samo mali deo mog života“, priznao je Paćino.

A o prijateljstvu je rekao:

Sve nas može ’uhvatiti’ život, svi možemo da zaglavimo u životu, u karijerama. Ali, oduvek sam duboko osećao da u čoveku postoji neki čvrsti oslonac, nešto jako što traži prijateljstvo. Nikada mi prijateljstva nisu nedostajala“, za Guardian je rekao Al Paćino, holivudska superzvezda i miljenik filmskog sveta.

Da li posle svih ovih godina veliki glumac žali za bilo čim?

Za The Talks je rekao: „Ne žalim. Jesam napravio jednu grešku, a to je što sam odbio ulogu u Star Wars ostvarenju. Inače, pre Kopole i prvog Kuma niko me nije hteo, niko, baš niko. Ali, ranjivost je dobra i važna. Ne smete da dozvolite da vam kože postane predebela jer ćete inače naletati na ’stvari’ i samo se sa njima sudarati i odbijati. Važno je da koža bude tanka, da reagujete na poraz, pad, bilo šta. Kad padnete, da ustanete“, rekao je 81-godišnji holivudski veteran i oskarovac.

Preporučujemo

Pratite nas