Američke energetske kompanije: Deoničari važniji od novih ulaganja

Foto: Twenty20

Vodeće američke energetske kompanije prošle godine su po prvi put isplatile više svojih zarada deoničarima nego što su uložile u nova naftna i gasna polja.

Ovo se navodi u izveštaju Ernst & Young LLP-a objavljenom u utorak, koje prenosi tportal.

Američke energetske kompanije bile su usredsređene na ponovno sticanje naklonosti ulagača nakon što su godine prekom       ernog trošenja na povećanje proizvodnje naštetile povratima i dovele ih u nepovoljnu situaciju. Fokus na povrate podigao je udeo energetskog sektora na oko 4,5 odsto tržišne vrednosti kompanije iz berzanskog indeksa S&P 500, čime je udvostručena njegova težina od 2020., ali mu se udeo zadržao znatno ispod prosečnih osam odsto.

Lani je 50 najvećih američkih nezavisnih proizvođača nafte i gasa potrošilo na dividende i otkup deonica 58,8 milijardi dolara, premašivši 55,1 milijardu dolara izdvojenih za istraživanje i razvoj, prema istraživanju EY-a.

Ukupna dobit 333 mlrd

Ukupna dobit te grupe kompanija premašila je 333 milijarde dolara prošle godine, što je za trećinu više u odnosu na 217 milijardi dolara 2014., kada su cene nafte na američkom spot tržištu u proseku iznosile 93 dolara po barelu.

Prošlogodišnje isplate ulagačima znatno su porasle, za 214 posto u odnosu na 2021. i više od sedam puta u odnosu na nivo iz 2020., stoji u izveštaju. Novac potrošen na pronalaženje i crpljenje nafte i gasa takođe je porastao, ali puno blažim tempom.

„Očekujemo da će se to nastaviti čak i u okruženju visokih kamatnih stopa ili visokih cena nafte“, rekao je Brus On, direktor u grupi za strategiju i transakcije EY-a. Jedan novi kanal za gotovinu su akvizicije, koje su porasle ove godine i mogle bi se nastaviti i u idućoj godini, rekao je.

Povrati ulagačima bili su veliki zbog snažnih cena nafte i gasa i svesti o troškovima koja se pojavila nakon naglog pada cena energije pre tri godine. Dobit po barelu prošle je godine dosegla 32 dolara u poređenju sa oko 10 dolara u 2014. godini, kada su cene energije bile otprilike na istom nivou kao i danas, navodi EY.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde