Bankarski sektor Srbije u 2024. ulazi kao visoko likvidan

Foto: UniCredit

Bankarski sektor Srbije u 2024. godinu ulazi kao visoko likvidan, pre svega zbog odgovorne politike koju vodi Narodna banka Srbije (NBS). Višak likvidnosti u sistemu se nalazi na rekordno visokom nivou, a glavni razlog za povišenu likvidnost nalazi se u činjenici da je NBS intervencijama na deviznom tržištu u sistem ubacila više od 400 milijardi dinara od početka godine, rekao je u intervjuu za „Svet bankarstva i investicija“ Nikola Vuletić, predsednik Izvršnog odbora UniCredit Banke.

On je dodao da su strane investicije glavni pokretač tražnje naše valute, dok sa druge strane zbog visine kamatnih stopa imamo pad kreditne aktivnosti, te porast viška likvidnosti.

Kada je u pitanju projekcija rasta za Srbiju, MMF je izneo svoje prognoze rasta za Srbiju od dva odsto, dok UniCredit Grupa predviđa oko 1,5 odsto. Na pitanje na osnovu čega se baziraju te projekcije Grupe, Vuletić odgovara:

“Činjenica je da je MMF bio nešto pozitivniji kada je u pitanju ekonomski rast u EU, dok su predviđanja naših eksperata iz Grupe bila više u smeru recesije. Projekcije naše Grupe svakako se baziraju na projekcijama ekonomske aktivnosti i kretanja kako u Srbiji, tako i u EU kao najvećem privrednom partneru. Geopolitička dešavanja, kao i globalni ciklus zaoštravanja monetarnih politika centralnih banaka, prouzrokovali su usporavanje globalnog ekonomskog rasta ispod srednjoročnog potencijala i trebalo bi da iznosi oko 2% u 2023. godini prema poslednjoj projekciji MMF-a,” kaže on.

Predsednik IO UniCredit Banke kaže da je ekonomska aktivnost  i dalje u rastu u odnosu na prethodnu godinu, iako slabijem nego što je očekivano.  To, kako kaže Vuletić, ne može značajno da utiče na poslovanje banaka, posebno ako se uzme u obzir rast kamatnih stopa i rast ekonomske aktivnosti.

“Ono što bi svakako negativno uticalo je da se inflacija stabilizuje na visokom nivou, a da u isto vreme ekonomski rast bude ispod nule. U tom slučaju se limitiraju manevarske mogućnosti u vođenju monetarne politike i u takvoj situaciji bi poslovanje bilo otežano, ali za tako nešto je zaista mala šansa. Ukoliko situacija nastavi da se odvija prema trenutnim pretpostavkama, može se očekivati da naredna godina bude godina blagog optimizma i ne bi trebalo da bude mnogo iznenađenja”, rekao je Vuletić za “Svet bankarstva i investicija”.

Ceo intervju u novom broju magazina.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde