‘Bekamovaće’ i ko neće

Foto: Netflix

Ključne tačke

  • Dejvid Bekam ponovo radi ono u čemu je najbolji – osvaja svet. Ali ovog puta, ne ni kao globalni fudbalski fenomen ni kao vlasnik fudbalskog kuba Inter Majami, već kao glavna zvezda i tema četvorodelne Netflix-ove dokumentarne serije.
  • «Beckham» beleži ne samo priču o braku sa „Spajsicom“ Viktorijom Adams, usponu u Mančester junajtedu i slavi koja ga je pratila do Madrida i Los Anđelesa, već i kako su se gradili temelji za brend moderne fudbalske zvezde.

Ako ste fan Dejvida Bekama, jednog od nesumnjivo najtalentovanijih i najuspešnijih engleskih fudbalera, ako ste nekada gledali BK televiziju samo zbog prenosa Premijer lige i ako mislite da škotske visoravni više nikada neće stvoriti ništa ni nalik Aleksu Fergusonu – onda je Netflix-ov dokumentarac „Bekam“ za vas. 

Ako ste, pak, dete devedesetih koje je odraslo na hitovima „Wannabe“ i „Spice up your life“, sećate se pomame koje je u pop kulturi napravila grupa Spice girls i frizeru ste nosile sliku Poš Spajs– onda je Netfix-ov dokumentarac „Bekam“ za vas.

Čak i ako ste fan serije Sucession i voleli ste Hjuga Bejkera, direktora komunikacija kompanije Waystar RoyCo. – onda je Netflix-ov dokumentarac „Bekam“ za vas.

Kako je Bekam pristao na Netflix dokumentarac?

Krenimo redom: od kraja. Glumca, producenta i autora dokumentaraca Fišera Stivensa ( Hjugo Bejker) pre dve godine nazvao je Leonardo di Kaprio i pitao da li je zainteresovan da se sretne sa Dejvidom Bekamom i da porazgovaraju oko serije koja bi se bavila njegovim životom. Stivens je prvo bio neodlučan, misleći da mu rad na projektu koji se bavi tako strogo kontrolisanim brendom kao što je Bekam neće dozvoliti da priču ispriča na način na koji želi. Međutim, ispostaviće se da je Dejvid bio vrlo otvoren za njegovu kreativnu viziju i poklonio mu puno poverenje.

„A druga stvar koja je bila zaista važna je da mi je dao oko 40 sati svog vremena. Mislim da Dejvid Bekam nikada nije sedeo duže od pola sata. Ne samo za ovaj intervju, nego u životu, taj momak prosto ne može mirno da sedi. Osećam da je mrzeo naše seanse jer on uopšte nije introspektivan čovek. Ali u isto vreme, one su mu se zaista i dopale jer je počeo da se vraća na neke momente na način na koji se nikada nije reflektovao u svom životu“.

Svaka od četiri epizode Netflix dokumentarca počinje vrlo „ljudskim“, prizemnim prikazima Bekama: kao posvećenog oca, kao pomalo opsesivnog perfekcioniste, kao pčelara i kao majstora za roštilj. Kada slušate kako njegova majka Sandra govori o sinu koji je svaki trenutak provodio šutirajuću loptu, dok je, kada bi vreme bilo ružno sedeo u kući i crtao sebe kako šutira na gol, postaje vam jasno da je brilijantni sportista rađa a ne postaje. Takođe, dok slušate njegovog oca Teda, koji priča da je jedina boja automobila koju je, od rane mladosti, pristajao da vozi bila crvena, zbog Manchester United-a, postaje vam jasno i da se zvezda „crvenih đavola“ rađa a ne postaje.

„On je, u stvari, dobar dečko“

Netflix serija Beckham nije samo porodična stvar. Ona je prepuna poznatih imena koji svedoče o karijeri i nasleđu glavnog junaka. Tu su Bekamovi saigrači i menadžeri iz Mančestera i Madrida: Erik Kantona, Ronaldo (Nazario, pravi Ronaldo), Pols Skols, Roj Kin, Rio Ferdinand, Luis Figo, Zidan… Nakratko se pojavljuje čak i Piter Huk, basista bendova Joy Division i New Order, samo kako bi rekao da su fudbaleri na kraju zamenili muzičare kao „rok zvezde“ Mančestera.

Tokom gledanja ne možete a da, barem nekoliko puta ne pomislite, pa čak i glasno ne prokomentarišete „On je, u stvari, dobar dečko“. Način na koji priča o početku svoje veze sa Viktorijom (tada Adams), kako je zaigrao za voljeni ManUtd., i kada je zbog jednog crvenog kartona postao najomraženija osoba u Engleskoj.

Rok zvezda u kopačkama

Glavna teza ovog dokumentarca je da je Bekam utabao put savremenim fudbalskim zvezdama i svemu što pravi ljubitelji fudbala danas kritikuju. Bekam je kombinovao tetovaže, stilove, frizuru, individualnost, modu, sponzorstva i lajfstajl rok zvezde. Dejvid Bekam je promenio celu igru. Bez njega ne bi postojali Kristijano Ronaldo ili Nejmar, u današnjem kontekstu. Ali lepo je videti, makar i u zasigurno „upeglanom“ dokumentarcu, da ni Ronaldo i Nejmar nemaju neke druge, ljudske kvalitete, koje Dejvid Bekam ima.

Zato, ako – zapravo pogotovo ako – do sada niste imali neko posebno mišljenje o Bekamu, obavezno odgledajte ovu seriju.

P.S. Poruka Netflix-u: razmislite o tome da napravite sličan dokumentarac o Viktoriji. Žena koja u kameru priča o tome kako joj je, dok je sedela na tribinama, ceo stadion protivničkih navijača skandirao „Posh Spice takes it up her a**“ zaslužuje barem četiri zasebne epizode.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde