Buđenje arhitekture na Divčibarama

Foto: Aspectus

U centralnom delu planine Maljen, na 980 m nadmorske visine, smešteno je planinsko, turističko mesto Divčibare, koje može da se pohvali povoljnom, uvek prijatnom klimom i specifičnim biljnim i životinjskim svetom. Šume su dobro očuvane i okružene visovima, koje ih kao saveznici, čuvaju od vetrova i ublažavaju klimu. Kada se stiže na Divčibare, najčešća su dva pitanja: „Zar smo već stigli?“ i „Zar je ovde ovoliko lepo?“ Na- viknuti na to da je uvek potreban izvestan napor da bismo uživali, iznenadimo se tome što smo se našli u ovoj prirodnoj čaroliji, za čas, a da ona na lepotama nije štedela.

Buđenje arhitekture na Divčibarama

Lepota prirode i morfologija lokacije bili su izvor inspiracije tokom celog procesa osmišljavanja kompleksa, počevši od pozicioniranja sadržaja, tako da se maksimalno očuvaju postojeći šumski kapaciteti, do pojedinačnih detalja. Svi objekti u kompleksu dizajnirani su istim arhitektonskim jezikom i sličnim materijalima, a svaki ima svoju individualnu estetiku koja se realizuje veličinom i položajem prozora, načinom kombinovanja materijala i posebnom volumetrijom. Na ovaj način dizajnirana je celina koja ima svoj poseban karakter, dinamičnog i u isto vreme harmoničnog izgleda. Objekti su vizuelno podeljeni na manje volumene kako bi se stvorila intimna atmosfera planinskih chalet-a ili grupacije manjih objekata, dok su suštinski kompaktni, kako bi se maksimizirao prirodni ambijent.

Buđenje arhitekture na Divčibarama

Aspectus kompleks ima težnju da postane prostorni reper u svom okruženju kao primer savremene arhitekture koja crpi inspiraciju i inkorporira se u svoje prirodno okruženje i lokalnu graditeljsku tradiciju. Projekat je ukorenjen istovremeno u tradiciji dvovodnim kosim krovovima, kamenim postamentima, izborom materijala i u inovaciji kroz koncipiranje sadržaja kompleksa kao i elegantnim savremenim formama i estetikom objekata.

Buđenje arhitekture na Divčibarama

Posebna pažnja posvećena je izboru materijala i završnih obrada fasada i enterijera kako bi se obezbedio najviši standard kvaliteta i uklapanja u ekskluzivan prirodni ambijent. Istovremeno sa razmatranjem vizuelnog uticaja kompleksa na lokaciju i okolinu, uzeti su u obzir i ekološki aspekt, kao i aspekt održivosti ekološke efikasnosti upotrebljenih materijala. Drvo u svim svojim prirodnim varijetetima korišćeno je za oblaganje fasada, krovova, unutrašnjih zidova terasa, podova stanova i plafonskih površina potkrovlja. Kamenom su obložene fasade postamenata objekata sa namerom da stvore mimikriju na prirodno kamenitoj padini po kojoj su objekti postavljeni − blagi prelaz sa prirodne morfologije terena ka arhitektonskoj intervenciji. Kamenom u različitim oblicima se popločavaju staze, oblažu ograde i pozide. Kombinacija toplote i teksture drveta sa transparentnošću velikih staklenih površina stvara kontrast dajući objektima savremen izgled.

Kompleks je opremljen infrastrukturom i sadržajima, koji obezbeđuju udobnost korišćenja tokom cele godine. Svi objekti imaju garaže i liftove, ski boxove i ostave za bicikle kako bi korisnici uživali u zimskim i letnjim aktivnostima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde