Čeka nas stabilnija godina

Foto: Monika Pavlović

“Premda su osiguravajuće kuće u Srbiji u 2022. godini ostvarile rast ukupne premije od 12,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu, njeno učešće u domaćem BDP-u i dalje je nisko i iznosi svega 1,9 odsto. U zemljama Evropske unije procenat učešća osiguranja u BDP-u je sedam procenata. Pritom, neživotna osiguranja su u ukupnoj premiji učestvovala sa 78,6, a životna sa 21,4 odsto. Dominantno učešće u ukupnoj premiji i dalje ima osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa 29,1 odsto,” rekla je u intervjuu za “Svet osiguranja” Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Dunav osiguranja i predsednica Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije.

Ona dodaje da to nedvosmisleno ukazuje da na našem tržištu postoji veliki potencijal za rast i razvoj.

“I tu se vraćamo na pitanje edukacije stanovništva. Neophodno je animirati društvenu zajednicu i usmeriti edukaciju ka spoznaji da polisa donosi mirnu i stabilnu budućnost lišenu stresa zbog iznenadnih, nepredviđenih događaja s kojima se privreda i građani, a konačno i država, mogu suočiti. Izuzetno je značajno da se sa edukacijom o značaju osiguranja počne već od školskog uzrasta dece, i da se putem medija, novinskih članaka, brošura, internet stranica, edukativnih skupova, konferencija, savetovanja i okruglih stolova stanovništvo kontinuirano informiše o prednostima osiguravajuće zaštite”.

Što se tiče Dunav osiguranja, Soković najavljuje da će u narednom periodu fokus Kompanije biti na strateški i materijalno važnim uslugama: dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kasko osiguranju, putnom zdravstvenom osiguranju i osiguranju poljoprivrede, pogotovo u delu uspostavljanja narušene adekvatnosti premije, kao posledice inflacije.

“Paralelno s tim, pratićemo razvoj zakonskih zahteva, naročito u osiguranju od odgovornosti, analiziraćemo razvoj tržišnih potreba i eventualnu pojava novih i nezasićenih tržišnih niša poput osiguranja pravnog saveta, odnosno pravne zaštite, osiguranja od terorizma, osiguranja lakih prevoznih sredstava i drugih, a tražićemo prostor i za dalji razvoj usluga i kanala prodaje u delu osiguranja lica”, kaže ona.

Kada je naredna godina u pitanju, sve prognoze govore da nas čeka stabilnija godina od ove koja se bliži kraju, te da će doći do usporavanja inflacije kao ključnog izvora problema, kaže Soković.

“Međutim, jedan novi red veličina – daleko složeniji i nepovoljniji makroekonomski ambijent već je uspostavljen. Štete su se povećale i neće se vraćati na stare vrednosti. To znači da ne možemo biti pasivni posmatrači, već moramo angažovati značajne resurse, iskoristiti relativno mirniji period da sprovedemo potrebna prilagođavanja organizacije i portfelja, kako bismo povratili narušenu ravnotežu.”

Ceo intervju možete pročitati u novom broju “Sveta osiguranja”.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde