„Centralne banke imaju još dosta da rade na obuzdavanju inflacije“

Foto: Andreas Arnold/dpa

Centralne banke imaju još dosta da rade na obuzdavanju inflacije, izjavio je direktor Deutsche Bank Kristijan Zeving.

„Bila bi opasna greška da se sada odustane“, rekao je Zeving za portal The Pioneer, prenosi agencija dpa.

„To bi bilo kao da ste imali temperaturu 40, pa je oborili na 38,5 ili 39 i odmah prestanli da uzimate lek. Bolest se onda vrati“, rekao je Zeving, koji je i predsednik Saveznog udruženja nemačkih banaka.

Evropska centralna banka (ECB) je od jula prošle godine osam puta povećala referentnu kamatu u evrozoni. Stopa po kojoj poslovne banke pozajmljuju novac od ECB sada je na četiri odsto.

Veća kamata poskupljuje kredite, što hladi tražnju i, sledstveno, inflaciju. Predsednica ECB Kristin Lagard je najavila da će u julu kamate najverovatnije ponovo nići naviše.

Nema nikakve sumnje da ECB i američke Federalne rezerve čine sve da zauzdaju inflaciju, rekao je Zeving. ECB nastoji da inflacija u evrozoni srednjoročno bude oko dva odsto.

Međutim, skuplje finansiranje guši i privredni rast i „centralne banke računaju da ćemo možda imati recesiju“, dodao je.

Skuplji krediti obeshrabruju investicije i potrošnju, važne generatore privrednog rasta. Zeving stoga ocenjuje da će ekonomska situacija u Nemačkoj u drugoj polovini godine biti teža, a možda i prvi kvartal 2024.

„Međutim, ispravno je pomučiti se oko inflacije i izbaciti je iz sistema“, zaključio je direktor Deutsche Bank. Nemačka privreda, prema njegovim rečima, to može da izdrži.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde