Da li Apple stvarno ovako krade patente?

Foto: Pixabay

Ključne tačke
  • Opširan tekst u Wall Street Journal-u (WSJ) opisuje način u kakvoj se situaciji mali biznisi, stratapi, inovacione firme nađu kada Apple okrene njihov broj telefona.
  • Prvo bi došlo do razgovora o potencijalnim partnerstvima ili integraciji njihove tehnologije u Apple proizvode. Posle toga pregovori bivaju zaustavljeni.
  • Od 2012. godine, Apple je pokušao da poništi više patentnih zahteva nego bilo koji drugi podnosilac tužbe, prema istraživačkoj firmi za intelektualnu svojinu Patexia.

Kompanija Apple važi za jednog od najvećih inovatora na polju tehnologija. Apple je jedna od najvećih i najvrednijih kompanija na svetu. Apple je jedan od najprepoznatljivijih brendova na svetu.

Da vam sutra Apple ponudi saradnju, imajući u vidu prethodno rečeno, sumnjamo da biste ih odbili. Ali ipak….

Situacija sa ovom kompanijom nešto je slično što se početkom prošlog veka dešavalo sa Edisonom i Teslom. Tada se poslovno orijentisani Edison, kao što je to i Apple, svim silama upinjao da bude predvodnik novog vremena, makar morao da ‘polomi poneku ruku’ usput. U ovom slučaju Teslinu. Danas to Apple radi, bar sudeći po pričama, tako što ‘lomi i ruke i noge’ malim firmama.

Samo da te Apple ne ‘okrene’…

U Apple danas prosečni građani nemaju nikakve sumnje i smatraju ih najvećim inovatorima kada su tehnologije u pitanju. Međutim, samo oni koji su nekad nešto radili sa Apple-om znaju kako je ući i poslovni ‘dil’ sa njima.

O tome govori i opširan tekst u Wall Street Journal-u (WSJ) koji opisuje način u kakvoj se situaciji mali biznisi, startapi, inovacione firme nađu kada Apple okrene njihov broj telefona.

Više od dvadeset rukovodilaca, pronalazača, investitora i advokata opisalo je poslovne susrete sa ovom kompanijom za američki list.

Kako kažu, prvo bi došlo do razgovora o potencijalnim partnerstvima ili integraciji njihove tehnologije u Apple proizvode. Posle toga pregovori bivaju zaustavljeni a Apple pokreće sopstvene slične proizvode. Proizvode koji se posle na njihovim ‘eventima’ najavljuju kao nove funkcije Apple Watch-a, iPhone-a i slično.

“Vaš proizvod je savršen za Apple Watch”

Jedan primer koji list potencira je sa firmom Masimo. Inovativna firma koji proizvodi uređaje za merenje kiseonika u krvi, bila je kontaktirana od strane Apple-a. U Masimu su bili oduševljeni. Apple im je rekao da je njihov proizvod savršen za Apple Watch.

Ubrzo nakon inicijalnog sastanka, Apple je u svoje redove počeo da dovodi inžinjere Masima za duplo veće plate. Na kraju balade, njih oko trideset.

Nije mnogo prošlo, a Apple već patentira proizvod pod imenom jednog  od ‘otetih’ inžinjera iz Masima, da bi godinu dana posle toga Apple Watch u svojim funkcijama ima uređaj za merenje kiseonika u krvi.

„Kada se Apple zainteresuje za kompaniju, to je kao ‘poljubac smrti’. Prvo, svi se uzbudite. Ali onda shvatite da je dugoročni plan da sami to urade i uzmu sve za sebe,” kaže Džo Kiani, osnivač Masima.

Ne krademo! Idemo na sud!

Apple kaže da ne krade tehnologiju i da poštuje intelektualnu svojinu drugih kompanija. Navode i da Masimo, kao i druge kompanije navedene u članku WSJ, kopiraju Apple i da će se boriti protiv tužbi na sudu.

Zašto baš na sudu?  Od 2012. godine, Apple je pokušao da poništi više patentnih zahteva nego bilo koji drugi podnosilac tužbe, prema istraživačkoj firmi za intelektualnu svojinu Patexia.

Rukovodioci i advokati uključeni u takve slučajeve rekli su da ovakvi procesi mogu da koštaju malu firmu oko pola miliona dolara za odbranu od svake tužbe. To je visoka cena za male tehnološke kompanije, pa većina i odustaje od tužbi protiv Apple-a. Apple i na ovo ima odgovor. Kažu da su selektivni u načinu na koji koristi patentni sistem i da nije njihova namera da ‘potapaju’ bilo koju kompaniju u pravnim podnescima.

Andrej Janku, koji je podneo ostavku na mesto direktora američkog Zavoda za patente i žigove 2021. rekao je da je sistem patenta „okrenut u korist velikih firmi”.

Ovo nije slučajnost. To je rezultat višedecenijskog nastojanja da se implementiraju različite politike u patentnom sistemu koje otežavaju sprovođenje patenata,” rekao je Janku.

Da se vratimo na Masimo. Oni su jedni od retkih koji nastavljaju borbu sa tehnološkim gigantom. Osnivač Masima Džo Kiani kaže da je do sada potrošio 55 miliona dolara u odbranu svojih patenata od Apple-a. On procenjuje da će to na kraju, verovatno, koštati njegovu kompaniju više od 100 miliona dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde