Da li će direktor Bayer-a napraviti revoluciju u korporacijama?

Foto: Bayer

Ključne tačke
  • Izvršni direktor farmaceutskog giganta Bayer Bil Anderson ima novu ideju: Manje šefova, manje pravila.
  • Andersonov plan će smanjiti troškove za 2 milijarde evra, a velika novina plana je šema raspoređivanja radnika.
  • Anderson veruje da će velike kompanije, sputane neefikasnošću modernog menadžmenta, proučiti šta Bayer radi i predstaviti sopstvene verzije.

Da li će jedan direktor uspeti da transformiše način rada u kompaniji staroj preko sto godina, reći će vreme. Ali da se nešto opasno menja u funkcionisanju kompanije, a pre svega ophođenja pre zaposlenima, menja se. Ostaje da se vidi da li će uspeti i da li će to početi da primenjuju i ostali.

Izvršni direktor farmaceutskog giganta Bayer Bil Anderson ima novu ideju: Manje šefova, manje pravila.

Potreba za promenom

Pod pritiskom slabijih rezultata, od Andersona se traži da napravi preokret u 160 godina staroj nemačkoj kompaniji poznatoj po izumu aspirina. Nekoliko loših poslovnih odluka u protekloj deceniji, neke loše akvizicije, zahtevale su promenu.

Andersonov plan će smanjiti troškove za 2 milijarde evra, a velika novina plana je šema raspoređivanja radnika. Zaposleni iz različitih odeljenja biće angažovani u timovima koji odlučuju o projektima i rade zajedno 90 dana. Zatim se radnici pregrupišu u različite konfiguracije za svoj sledeći poduhvat.

Ovaj 57-godišnji izvršni direktor procenjuje da će Bayer u narednim godinama upravljati sa 5.000 do 6.000 samostalnih timova, što je transformacija koja bi mogla da propadne kao i drugi korporativni eksperiment — ili da postane poslovni orijentir, piše Wall Steeet Journal.

Plan na salveti

Ali Anderson kaže: „Ne moramo da budemo toliko dobri da bismo pobedili trenutni sistem.”

Anderson je zacrtao svoj plan prošlog juna na salveti u kafiću u San Dijegu dok je sedeo sa svojim konsultantom iz firme McKinsey koji je sada stalni saradnik. On je svoju ideju nazvao „dinamično zajedničko vlasništvo“. Od tada je stvorio sopstveni rečnik. Lideri su „vizionari“, „arhitekte“, „katalizatori“ i „treneri“, pozicije fokusirane na dugoročnu strategiju i davanje smernica.

Anderson, koji je magistrirao hemijsko inženjerstvo na Tehnološkom institutu u Masačusetsu, stigao je u Bayer iz biotehnološkog giganta Roche. Rekao je da je razvio svoj plan nakon što je tokom godina bio razočaran mnogim odobrenjima i beskrajnim krugovima sastanaka potrebnih da bi se bilo šta uradilo u velikim kompanijama.

Dok je razgovarao sa zaposlenima u Bayer-u otkako je preuzeo dužnost prošlog leta, pojavile su se iste pritužbe, rekao je on.

Procedure duže od “Rata i mira”

Lansiranje novog proizvoda traje godinama, umesto da su u pitanju meseci. Sporovi između odeljenja predugo se rešavaju. Saznao je da pravila i procedure kompanije popunjavaju 1.362 stranice, rekao je, „što je duže od knjige ‘Rat i mir’ i mnogo manje uzbudljive”.

Savremene korporativne hijerarhije su istrajale jer u velikoj meri funkcionišu, a pokušaji da ih potkopaju nisu.

Anderson veruje da će velike kompanije, sputane neefikasnošću modernog menadžmenta, proučiti šta Bayer radi i predstaviti sopstvene verzije.

Bez obzira da li je Andersonov plan uspeo ili ne, to će mu kupiti vreme. Bayer je ovog meseca odbio zahteve investitora da se podeli na tri jedinice – zdravstvo, farmaciju i poljoprivredu – rekavši da se očekuje da će struktura sa manje šefova ubrzati inovacije i povećati prihode. Anderson kaže da će plan takođe ojačati 100.000 zaposlenih u kompaniji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde