Da li je i vama poznat umor od odluka i kako da ga se rešite?

Postoji pretpostavka da svačiji rezervoar energije za odlučivanje ima limit. Donositi odluke troši više energije nego ne donositi, a umor od odluka postoji i nije ništa novo. Ako je tako, energiju treba štedeti i čuvati za važno. Kako?

Mislite, svako od vas, da ste mnogo racionalniji nego što ste. I svi mislimo da donosimo odluke zato što imamo jake razloge za to“, napisao je Danijel Kaneman, cenjeni izraelski psiholog.

Odluka je ovde ključna reč i svačija svakodnevna stvarnost.

Ako ste u poslu, manjem ili većem, poznato vam je da se pred vas dnevno postavi veliki broj situacija u kojima morate da donesete odluku. Nije vam ni nepoznato da to sve ujutru ide mnogo lakše i efektnije, dok ste odmorni, a kako dan odmiče, tako i vaša sposobnost da odlučujete slabi. Na kraju dana većina odgovori sa ’ne’ na bilo koje postavljeno pitanje gde se traži odluka.

Problem je umor.

Umor od odluka

U nauci uveliko postoji termin umor od odluka. Može se svesti i na vrstu intelektualnog umora, ali ako poslušate gore navedenog Kanemana, ne odlučujete uvek i samo racionalno. Za svaku odluku treba i energije i emocija i intuicije i sve navedeno se troši i vi se umarate.

Što više odluka donosite, sve su lošije. Ili, kako odmiče dan, sve ste lošiji u procenama i odlučivanju. Istraživanja to potvrđuju.

Dokazano je, recimo, da medicinske sestre donose lošije i manje praktične odluke kako odmiče radni dan i ako duže rade bez odmora.

Velike korporacije znaju za ovakvu vrstu umora i sasvim svesno i tendenciozno u supermarketima na kasama plasiraju čokoladice i kalorične bombone jer znaju kako se kupci osećaju posle nekog vremena provedenog u odlučivanju pri kupovini. Kada na kraju dođu na kasu, mrtvi su umorni i sigirno će posegnuti za nekim brzim šećerom jer je rezervoar potrošen. To je samo jedna kupovina potrepština. A kako je tek kada ste na odgovornoj funkciji i odluke su mnogo zahtevnije od odluka koju vodu kupiti i koliko?

Kako da se sačuvate za velike odluke?

Za umor od odluka najbolje znaju oni koji su u ’mašini posla’. Nije zato ni slučajno što ćete od vlasnika velikih firmi i direktora čuti da svoje dane organizuju kao rutinu, što više mogu, kako bi ostavili prostora za trošenje energije na važne i velike odluke. One male, svakodnevne odluke, trude se da automatizuju – od toga šta će pojesti ujutru do toga šta će obući.

Iskusni poslovni ljudi znaju za ovaj fenomen i nalaze način da ga prevaziđu. Počinje se od sitnica:

 • Probajte jednu sedmicu da zapisujete sa strane svaku odluku koju ste doneli. Ovaj dnevnik odluka će vam pomoći da nakon sedam dana pregledate spisak i zaključite:
 • Koje odluke ste mogli da prepustite nekom drugom ko je dobar u tome?
 • Koliko je zapravo važna svaka od odluka?
 • Sa ovog sedmodnevnog spiska odaberite dve odluke koje nisu od prevelike važnosti za vaš život ili posao. Najbolje je da prestanete da se nadalje njima bavite ili ih pojednostavite. Recimo, odabir garderobe, doručka, ručka, kurirske službe, taksija. Videli biste veliku korist ako biste samo ove svakodnevne odluke automatizovali ili delegirali. Pre svega je korist u uštedi vremena i energije koju možete da plasirate na druge sadržajnije teme i odluke o njima.
 • Praktikujte pauze u toku dana. Duže, bolje.

Umor od odluka i simptomi

Čime se god bavili, umor od odluka se lako dijagnostikuje i njegovi simptomi su prepoznatljivi:

 • Impulsivna kupovina
 • U trenutku odlučivanja sve ponuđene opcije su jednako dobre i vredne
 • Izbegavanje odluke ili odugovlačenje sa odlukom
 • Odlaganje odluke, da bi posle nekog vremena, ujutru ili sutra, odluka procenjena kao nedovoljno važna

Ko je u rizičnoj grupi umornih od odluka?

 • Svi kojima posao podrazumeva kompleksne odluke
 • Svi čije odluke utiču na tuđe živote; što više drugih ljudi, veća šansa za umor od odluka
 • Svi koji donose stresne odluke
 • Svi koji svakoga dana donose veliki broj odluka
 • Svi koji na sebi osećaju dejstvo odluka koje donose

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde