Dejna Vajt, Oktavijan Avgust modernog doba

Foto: Youtube / Fox Business

Iz ove perspektive, koja je po svim merilima najbliža totalnom uspehu, Dejna Vajt, prvi čovek UFC-a, najveće svetske kompanije koja gledaocima prezentuje najsurovije borbe u oktagonu, apsolutno ima sav kredibilitet da preko raznih medija širom sveta deli svoju priču o putu do uspeha, ali i stavove i razmišljanja.

Jednako tražen kao i Majk Tajson, ili u svoje vreme pokojni Kobi Brajant, da `kaže koju` o putu posutom trnjem i radnoj etici. U Dejninom slučaju i rizicima nakon preuzimanja UFC-a. Svakako, Vajt sa svoje 54 godine ima materijala za scenarije dostojne filmova Džeri Megvajer i Građanin Kejn.

Uostalom, ko i ne bi želeo da čuje iskustvo čoveka koji je bio osovina ka usponu koji je napravio UFC onakvim kakav je danas. Od prve kupovine organizacije za `tričavih` dva miliona dolara do današnje vrednosti koju Forbes procenjuje na $12,1 milijarde.

Put koji je Vajt prešao, na neki način je repriza njegovog odrastanja u disfunkcionalnoj porodici sa teretom alkoholizma. Konstantni problemi i dovijanja u rešavanju istih. To je takođe i put od običnog službenika obezbeđenja iz hola Four Seasons hotela do najvišeg nivoa menadžmenta u jednoj kompaniji.

Pod kragnom mafije

`To je ludost`, rekao mu je kolega sa kojim je radio u smeni, kad mu je Dejna saopštio da daje otkaz. Posle ovog kardinalnog reza, odlazi u Boston gde počinje ozbiljnije da trenira boks. Boravak u Bostonu nije potrajao. Morao je da beži iz grada jer su ga na treningu posetili iznuđivači ozloglašenog bostonskog ubice Vajtija Baldžera `zaduživši` ga za 2.500 dolara.

Pošto ga nisu ostavljali na miru, Dejna je kupio kartu u jednom pravcu za Las Vegas. U `prestonici drugih šansi` Vajt je svoju iskoristio. Sudbina ga je ponovo spojila sa drugom iz škole koji je vodio porodični biznis sa kazinima. Lorenco Fertita i Dejna Vajt su počeli zajedno da odlaze na borbe u organizaciji UFC-a. Na mečevima UFC-a, pod vođstvom osnivača iz 1993. Boba Merovica, ništa nije funkcionisalo.

,,U hali nije bilo publike, nije bilo reklamnog materijala’’, rekao je tada Lorenco Fertita.

Kako je Dejna Vajt već ušao u menadžerske vode, našao se za istim stolom sa starim vlasnikom UFC-a, kako bi sklopili ugovor za Dejninog borca, Tita Ortiza. Sve mu je bilo jasno posle sastanka. Nazvao je Fertitu i rekao da je UFC pred bankrotom. Posle nekoliko dana UFC je bio u posedu Lorenca Fertite i Dejne Vajta. Vajt je postao izvršni direktor, a dobio je i 10% zarade kompanije.

`Pesničenje` oko ringa

Ipak nije sve išlo tako glatko. Surovost u ringu u kom je svaki udarac dozvoljen, osuđivao je čak i vrh države. Tadašnji senator Mekejn je rekao:,, To je ljudska borba petlova’’. Osvrćući se na taj period Dejna je na jednom predavanju izneo zapažanje:

,,Borbe u našoj organizaciji nisu mogle da budu deo ‘pay-per-view’. Za porno filmove je moglo da se plati gledanje. Za UFC ne.’’

I pored konstantnog ulaganja u UFC, prozor u američke domove i dalje je bio zamagljen. Ni 44 miliona dolara koje je Fertito uložio od kada su preuzeli ovaj borilački konglomerat nije davao željene i projektovane rezultate. Vajt se stresao kad je Fertita rekao da ipak prodaju ceo dotadašnji projekat usled izostanka dobiti. Kompanija je i pored velike količine uloženog novca vredela u tom trenutku samo 6 miliona dolara. Već sledećeg dana Fertito je opet pozvao Dejnu:

,,Znaš šta, idemo još jače sa ulaganjem. Još deset miliona.’’

Uspeh sa polica knjižara

Bivši radnik obezbeđenja nije krio kako se usavršavao. Ulazio je u knjižare i kupovao literaturu o biznisu, marketingu i ekonomiji.

Željeni prodor dogodio se posle rijalitija za koji su jedva našli televiziju koja će da ga emituje. Na `kablu` je mogao da se prati `The Ultimate fighter`, šou koji je pratio život i trening boraca u kampu, sa finalnom borbom čijeg pobednika je čekao šestocifreni ugovor sa UFC.

,,Posle fantastične finalne borbe u prvoj sezoni, znao sam da smo uspeli, komentari na mrežama, pozivi televizija i milionska gledanost finala bila je pokazatelj’’. Konačno je Dejna sa osmehom pričao o UFC-u.

,,Znam da zvuči dramatično, ali smo posle borbe ugovor za drugu sezonu sklopili bukvalno na salveti.’’

U godinama koje su sledile, Vajt je organizovao više događaja koji su pomerali granice gledanosti, a jedan od njih je svakako meč između Flojda Mejvedera i Konora Mekgregora, koji je izbio na drugo mesto svih vremena u PPV formatu, odmah posle borbe Mejvedera i Pakijaa, kada se iz domova širom sveta na račun UFC-a slilo 600 miliona dolara.

Veličinu koju je dostigao UFC sa Vajtom kao izvršnim direktorom može da oslika samo zarada učesnika tog epskog meča. Mejveder je uvećao konto za 280 miliona, a Konor se `pojačao` za 130 miliona dolara.

Kao što je i Oktavijan Avgust, na prelasku stare u novu eru gladijatorske borbe stavio pod okrilje države tako su Dejna Vajt i braća Fertita, preuzevši ga, dali UFC-u potpuno drugu dimenziju i od kablovskog operatera dosegli su domove svih građana preko nacionalnih televizija FOX i ESPN.

Rijaliti i u braku ili marketing za `Power Slap League`

Po magazinu Forbes Dejna Vajt danas poseduje bogatstvo od pola milijarde dolara. U njemu uživa sa suprugom Anom koja ga prati još iz srednjoškolskih dana. Kamere su u jednom noćnom klubu zabeležile kada je Dejna dobio šamar od supruge. Uzvratio je na isti način, a posle svega su oboje izjavili da je u pitanju bio događaj tokom kojeg su bili u pripitom stanju, da se izvinjavaju i da u vezi ovog događaja mole javnost za privatnost za njih i njihovu decu.

Da li je ovo samo prateća predstava alternativnog marketinga koje je Dejna pokupio u nekoj od knjiga, vezana za poslednji projekat UFC-a, `Power Slap League`, videće se u nadolazećem vremenu. Novo čedo UFC-a, izaziva još više kontroverzi, jer takmičari bez pogovora mirno stoje čekajući da dobiju šamar od protivnika. I tako u krug, do nokauta.

’Attract’, ’Convert’, ’Immerse’, ’Extend’, taktika je koju je Dejna uspešno primenjivao kroz građenje UFC-a, a upravo se ova nemila scena odigrala po tom šablonu. Privući pažnju besplatno da bi naterao gledaoce da požele da plate za to. Zatim, proširiti ponudu i održavati pažnju novim događajima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde