Digitalizacija realnost, veštačka inteligencija budućnost

Autor: Marina Papadakis, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije

Svedoci smo da su prethodne godine obeležile snažne turbulencije u celom svetu, sa neizbežnim posledicama po ovo podneblje. Bankarski sektor i Udruženje banaka Srbije koncentrisali su se na suočavanje sa, do tada, nezapamćenom pandemijom i saniranjem njenih posledica. Svet je uzdrman energetskom krizom i slomom lanaca snabdevanja, a pojedini izazovi pojavili su se i na lokalnom nivou. U svakom slučaju, znatan deo naših snaga bio je angažovan na rešavanju gorućih pitanja, na gašenje požara, u čemu smo svi zajedno postigli značajne rezultate. Pokazalo se da bi situacija bila mnogo teža za realni sektor, da nije imao odgovarajuću podršku banaka. Istovremeno, i stabilnost banaka naslonjena je na makroekonomsku stabilnost, na snagu valute iza koje stoji monetarna vlast. Svi ovi faktori učinili su da ekonomska situacija bude stabilna, a poslovanje bankarskog sistema uspešno.

Unapređenje bankarskog sistema

Zato smo, u Udruženju banaka Srbije, odlučili da 2023. godinu posvetimo unapređenju bankarskog sistema, edukaciji zaposlenih u bankama i njihovim klijentima i podizanju nivoa bezbednosti u digitalnom svetu.

Da li smo okretanjem ka edukaciji odabrali pravi put? Najbolji odgovor daje nam nikad veća posećenost savetovanjima u organizaciji UBS. Dobro odabrane teme, pažljivo birani relevantni sagovornici i brižljiva organizacija, iz godine u godinu podižu kvalitet naših stručnih skupova.

Sva naša godišnja stručna savetovanja – Komplajans funkcija u bankama, Savetovanje pravnika u bankama, Bank FinIng, Bank Info, Trade & Finance, Godišnji račun ‒ tradicionalno, već duži niz godina, okupljaju bankare, predstavnike državnih institucija, konsultantske kuće i IT stručnjake iz zemlje i inostranstva oko vrlo aktuelnih i važnih pitanja po bankarski sistem kao celinu.

Društvena odgovornost

Zajedno sa bankama u Srbiji snažno smo krenuli u unapređenje ESG principa. Udruženje banaka prati promenu propisa u ovoj oblasti i trendove koji vladaju u globalnom finansijskom svetu. Trenutno smo u završnoj fazi pripreme upitnika za klijente banaka, koji će samim bankama pomoći oko izveštavanja u oblasti društvene odgovornosti. Zelena agenda i inkluzivnost su budućnost  bankarskog poslovanja i zato su važan deo u dosadašnjim i budućim aktivnostima UBS. Tema ESG biće široko zastupljena i u narednim godišnjim savetovanjima koja pripremamo, ali i na brojnim seminarima, radionicama i okruglim stolovima koje ćemo organizovati.

U prošloj godini ostvarili smo značajan iskorak organizovanjem prvog Bankarskog samita u regionu u čuvenom zdanju, Sava Centra. Udruženje banaka dobilo je veliko priznanje zbog činjenice da su na jednom mestu okupljeni predstavnici centralnih banaka i bankarskih udruženja regiona. Pokazali smo sposobnost da Beograd učinimo kohezionim faktorom stručne javnosti celog regiona, što nam daje za pravo da još ambicioznije pristupimo organizaciji sledećeg skupa. Već sada možemo da najavimo da UBS uveliko radi na pripremi Bankarskog samita 2024, koji će se i ove godine održati u Sava Centru i to kao dvodnevni događaj 4. i 5. decembra.

Takođe, nedavno je potpisan Memorandum o saradnji između Udruženja banaka, Udruženja osiguravača i Udruženja pravnika u privredi, sa ciljem afirmacije značaja finansijskog sektora u savremenom društvu i promociji bankarstva i osiguranja kao društveno odgovornih delatnosti. Pod okriljem ovog memoranduma, zajednički ćemo stvarati inicijative za koncipiranje naučnih, istraživačkih i edukativnih programa u oblastima studija bankarstva i osiguranja.

Udruženje banaka ne ostaje samo na promociji društvene odgovornosti, već i krajnje praktičnim akcijama pruža podršku pojedinim grupama u našem društvu. Prošle godine fokusirali smo se na finansijsko opismenjavanje najmlađih. Posetili smo osnovne škole u manjim mestima u Srbiji i za njih organizovali zanimljive radionice o finansijskoj pismenosti, ali i rizicima koji postoje na internetu.

Ako govorimo o trendovima, digitalizacija je realnost, a veštačka inteligencija budućnost bankarskog poslovanja. Bankarski sistem u Srbiji ide u susret ovim inovacijama, odgovorno koristeći prve benefite veštačke inteligencije, kao i blokčejna i pripremajući se za njihov još snažniji ulazak u finansijski sektor.

Bezbednost u digitalnom svetu

Sa rastom uloge elektronskog i mobilnog bankarstva sve važnije postaje pitanje bezbednosti u digitalnom svetu. Tim našeg Centra za prevenciju incidenata u IKT sistemima finansijskih institucija, FIN-CSIRT, bavi se otkrivanjem, reagovanjem, prevencijom i analizom sajber napada u finansijskom sektoru. Cilj nam je da okupimo sve finansijske institucije u Srbiji, pružimo im podršku u zaštiti njihovih digitalnih sistema i podataka i unapredimo sposobnost reagovanja na sajber pretnje i napade kroz razmenu informacija i koordinisane aktivnosti na primeni efikasnih strategija zaštite. U ovom trenutku, članovi FIN-CSIRT-a su banke, nekolicina platnih institucija i jedna osiguravajuća kuća. Sa velikim zadovoljstvom možemo da najavimo da tokom ove godine planiramo da primimo u članstvo i sve ostale osiguravajuće kuće. Naravno, finansijske institucije i FIN-CSIRT ne bi mogli dovoljno efikasno voditi bitke za povećanje sajber bezbednosti bez dobre saradnje sa nadležnim državnim organima – zbog toga je UBS sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i Ministarstvom unutrašnjih poslova – Odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, potpisao memorandum o saradnji koji nam daje osnov za formalizovano koordinisanje aktivnosti u borbi sa ovom velikom pošasti savremenog doba, kako u situaciji kada su mete napada finansijske institucije, tako i kada su te mete korisnici finansijskih usluga.

Trendovi u sajber bezbednosti nam ukazuju na sve veću sofisticiranost napadača i sajber napada koji se izvode, pa se logično i odbrana u bankama vremenom usložnjavala, te ona danas izgleda kao neprobojna tvrđava opasana višestrukim zidovima i brojnim osmatračnicama. Ako sada pogledamo prosečnog klijenta, njegovi sistemi zaštite i nivo edukacije o sajber napadima su na sasvim drugom nivou, što su napadači takođe uočili, pa zato i imamo primetan porast napada na korisnike finansijskih usluga.

Čovek u srcu svakog procesa

Svesni ovog rizika, Udruženje banaka Srbije i FIN-CSIRT koriste potencijal svih dostupnih digitalnih kanala sprovodeći, kontinuiranu edukaciju u cilju podizanja svesti o aktuelnim rizicima i pretnjama, u nastojanju da našim korisnicima ukažemo kako da uoče prevare i izbegnu da postanu žrtve istih. Veliki broj prevara koji u svojoj biti počiva na manipulaciji korisnika, njihovoj lakovernosti ili nepažnji, mogu biti sprečene ukoliko se korisnici pravovremeno osveste i upoznaju sa opasnostima koje ih vrebaju. Na kraju, uvek ćemo biti svesni činjenice da je čovek u srcu svakog procesa, makar on bio u potpunosti digitalan ‒ čovek kao klijent kojem se obraćamo i za koga radimo, ali i čovek kao deo bankarskog sistema. Dobro razumevanje kako zaposlenih, tako i klijenata važnije je nego ikada  i stoga značajan deo fokusa usmeravamo na unapređenja u ovoj oblasti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde