„Diktatura proletarijata“: Zašto Holivud štrajkuje?

Foto: Pixabay / StockSnap

Ključne tačke
  • Preko 65 hiljada glumaca koje predstavlja udruženje SAG-AFTRA (Udruženje filmskih glumaca – Američka federacija televizijskih i radio umetnika) sada u štrajku, zabranjeno im je ne samo da snimaju već i da promovišu svoj rad kroz festivale, premijere ili intervjue.
  • Holivud sada ne vode ambiciozni kreativci, već multinacionalni konglomerati koji ciljaju jednostavno na krajnji rezultat.
  • Glumica i predsednica SAG-AFTRE, Fren Drešner ( poznata po seriji Nanny ), štrajk je opisala kao odgovor na nepravedan sistem koji ponižava izvođače.

Čini se da je Srbija ekonomski tigar u jednoj grani – sedmoj umetnosti. Dok se kod nas, poslednjih meseci, vode polemike i ukrštaju digitroni na temu milionskih zarada naših glumaca i reditelja od TV i filmskih projekata, u Holivudu mogu samo nam (im) zavide. Naime tamošnji zaposlenici „fabrike snova“ mesecima su u štrajku, upravo zbog visina zarada.  

Na Diznijevoj premijeri filma Haunted Mansion, prošlog vikenda, jedina prepoznatljiva lica na crvenom tepihu bila su ona Kruele DeVil, Mikija i Mini i Grdane. Glavne zvezde filma, Deni De Vito i Rozario Doson bile su opravdano odsutne. Pošto je otprilike 65 hiljada glumaca koje predstavlja udruženje SAG-AFTRA (Udruženje filmskih glumaca – Američka federacija televizijskih i radio umetnika) sada u štrajku, zabranjeno im je ne samo da snimaju već i da promovišu svoj rad kroz festivale, premijere ili intervjue.

Nepravedan sistem koji ponižava izvođače

SAG-AFTRA je u petak objavila obustavu rada nakon što su pregovori sa čelnicima studija propali. Time su se pridružili više od 11.000 televizijskih i filmskih scenarista koje predstavlja Udruženje pisaca Amerike, koji su u štrajku od početka maja. Ovo je prvi put od 1960. godine da dva velika holivudska sindikata štrajkuju u isto vreme, što predstavlja egzistencijalnu pretnju za industriju, posebno ako pregovori budu trajali tokom celog leta, kažu stručnjaci.

Glumica i predsednica SAG-AFTRE, Fren Drešner ( poznata po seriji Nanny ), štrajk je opisala kao odgovor na nepravedan sistem koji ponižava izvođače. „Mi smo ovde žrtve. Žrtvama nas pravi veoma pohlepan entitet. Šokirana sam načinom na koji nas ljudi sa kojima smo poslovali tretiraju“. Iako je prva reakcija običnih smrtnika bila da glumci, narodski rečeno, traže preko leba pogaču, situacija je zapravo veoma ozbiljna.

Holivud sada ne vode ambiciozni kreativci, već multinacionalni konglomerati koji ciljaju jednostavno na krajnji rezultat. Milionske honorare dobijaju samo zvezde, dok svi ostali moraju da se zadovolje mrvicama ali glavni fokus štrajka zapravo je na residuals-ima (finansijskim kompenzacijama koje se isplaćuju glumcima, rediteljima i svima uključenim u pravljenje TV emisija i filmova u slučajevima repriza, izdavanja DVD-a ili stavljanja na striming platforme). Drugi razlog izgleda kao da je izvučen iz scenarija distopijske drame: korišćenje veštačke inteligencije na filmu i televiziji.

Holivud: 87 odsto glumaca godišnje zarađuje manje od 26 hiljada dolara

Kimiko Glen, jedna od zvezda serije „Orange is the New Black“, koja je proslavila Netflix platformu sa pratiocima na TikToku podelila je listing uplata od residuals-a. Četrdeset i pet epizoda u kojima je igrala godišnje joj donose ravno 27,5 dolara. Kimiko je i razbila mit o glumačkim honorarima. Kako kaže, po epizodi je zarađivala 900 dolara ( od čega joj je, nakon poreza, ostajalo 450), dvadeset odsto honorara je odlazilo agentu i menadžeru, pet odsto advokatu a, fiksno, dve do šest hiljada dolara mesečno PR-u, koji „ne garantuje da će objava i biti“. Holivudska zvezda Džesika Čestejn objavila je statistiku koja pokazuje da čak 87 odsto glumaca, članova sindikata u štrajku, godišnje zarađuje manje od 26 hiljada dolara, što znači da ne mogu da se kvalifikuju za zdravstveno osiguranje.

Brajan Koks, glavni glumac u HBO-ovom hitu Succession, rekao je da bi štrajk mogao da potraje „do kraja godine“. „Čitava stvar sa strimovanjem je promenila paradigmu. Pokušavaju da nas zabiju u zemlju, jer ima mnogo novca da se zaradi na strimingu, a želja nije da se to deli sa scenaristima i glumcima“. Mark Rafalo je, čini se, preozbiljno shvatio podršku štrajkačima i ušao u ulogu sindikalnog lidera. „Čelnici studija su stvorili carstvo milijardera i veruju da mi više nemamo nikakvu vrednost. Dok se oni druže u letnjim kampovima za milijardere smejući se kao debele mačke, mi organizujemo novi svet za radnike“.

Sit gladnom ne veruje

Studiji su izgleda zaboravili da su im, za njihove unosne poslove, potrebni i saradnici. U najboljem maniru filmskih negativaca, predsednik Disney studija Bob Iger ocenio je zahteve štrajkača kao nerealne. „„Razumem želju bilo koje organizacije rada da radi u ime svojih članova kako bi dobila najveću naknadu na osnovu vrednosti koju isporučuju. Uspeli smo, kao industrija, da ispregovaramo sa rediteljima, i to cifre koje odražavaju vrednost koju oni donos. Hteli smo da uradimo istu stvar sa scenaristima i glumcima. Postoji nivo očekivanja koji oni imaju, što jednostavno nije realno. Tako da oni dodaju još jedan disruptivni element skupu izazova sa kojima se već suočavamo“. Neki bi rekli da je jedino što je „disruptivno“ Igerova zarada. Sećate se onih 26 hiljada dolara koje većina glumaca zarađuje? Iger zarađuje 27 miliona dolara godišnje. Dalo bi se reći – sit gladnom ne veruje.

Štrajkom su pogođeni brojni projekti: od nastavaka „Nemoguće misije“, „Gladijatora“ i „Spajdermena“, do novih sezona TV hitova poput „Gospodara prstenova“, „Last of Us“, „Stranger Things“, „You“ i „The White Lotus“. Vest da će fanovi serije „Euforija“ morati da čekaju još četiri godine na treću sezonu izazvala je lavinu mimova na temu baka i deka koji u staračkom domu gledaju nove avanture raspusne američke omladine.

Čini se da je i Srbija tu na boljem putu no Holivud. Ovih dana na Javnom servisu počela je, ko zna koja, repriza „Porodičnog blaga“. Ili, kako najavljuju seriju staru četvrt veka, „savremena priča običnog čoveka“. Za razliku od „Euforije“, bar znamo kako se završava.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde