Dobrovoljno zdravstveno osiguranje za zaposlene – trend ili potreba

Foto: Envato Elements / chayanitc

Svaka kompanija je specifična i svaki zaposleni ima svoje jedinstvene potrebe. U cilju upoznavanja sa benefitima i mogućnostima koje kompanije nude i osluškivanja potreba zaposleni, po drugi put je sprovedeno istraživanje beneficija i wellbeing podrške zaposlenih kod nas: “Šta to radi zaposlene”.  

Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji “Promeni ploču” 15. septembra, a o njima će se dugo pričati i u mesecima koji dolaze.

Jedna od tema ovog opsežnog istraživanja bilo je i dobrovoljno zdravstveno osiguranje, koje je poslednjih godina sve prisutnije kao benefit u kompanijama, posebno onim koji posluju u oblasti IT-ja.

U nastavku otkrivamo koje još podatke možete naći u izveštaju istraživanja i kako kompanije, a kako zaposleni gledaju na benefit privatnog zdravstvenog osiguranja.

Par reči o istraživanju

Znamo da se uslovi za rad neprestano menjaju, situaci želje zaposlenih a kompanije manje ili više prate potrebe zaposlenih

Nakon uspešnog prošlogodišnjeg istraživanja, Osiguranik, Rezilient, Tim centar i Infostud, rešili su još jednom da ispitaju tržište i pruže svim donosiocima odluka, ali i HR-ovima, neprocenjive informacije direktno sa terena.

Tokom leta ove godine, ispitano je 407 kompanija (HR menadžera, vlasnika i top menadžera), kao i 2.465 zaposlenih iz preko 2.200 kompanija. U istraživanju su učestvovale kompanije sa 50, ali i sa 1000 zaposlenih. Starosna struktura zaposlenih, kao i struktura kompanija prema industrijama odgovaraju zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Baš iz tog razloga, u rezultatima istraživanje možemo videti stvarnu sliku tržišta. Cilj istraživanja je dublje razumevanje kompleksnosti zahteva radne snage u Srbiji i poređenje želja zaposlenih i stavova kompanija.

Koliko je dobrovoljno zdravstveno osiguranje važan benefit?

Znamo da je privatno zdravstveno u IT kompanijama skoro pa podrazumevano i da je teško zamisliti jednu IT firmu koja svojim zaposlenima ne nudi ovaj benefit. Ipak, u industrijama poput trgovine, ugostiteljstva i proizvodnje, doskora se manje razmišljalo u ovom pravcu.

Ali zaposleni su iskazali tu potrebu.

Kako je u ovom istraživanju najveći broj ispitanih kompanija iz proizvodnje, rezultate istraživanja možemo posmatrati kao sliku i priliku sa terena. Prema istraživanju, 24 % zaposlenih smatra privatno zdravstveno osiguranje najvažnijim benefitom, a da su kompanije prepoznale tu potrebu svedoči i njihov odgovor. Čak 50 % donosilaca odluka, smatra da je dobrovoljno zdravstveno najvažniji benefit zaposlenima.

Od ispitanih, 25 % zaposlenih ima dobrovoljno zdravstveno osiguranje, a sistematski pregled kroz ovo osiguranje omogućen je za 28 % ispitanika.

A koja pokrića su najvažnija zaposlenima?

Pregled lekara specijaliste najvažniji je za 43 % zaposlenih, sistematski pregled je ključan za 42 % zaposlenih, 11 % žena reklo je da im je pokriće trudnoće najvažnije, dok je 4 % zaposlenih izjavilo da im je najvažnije pokriće fizikalna terapija.

Kakva je situacija na terenu?

Da bismo upotpunili podatke istraživanja, stupili smo u kontakt sa Milenom Trifunović, direktorkom prodaje sajta Osiguranik.com. Upitali smo je za njen stručni osvrt na trenutnu situaciju na terenu.

Da li je povećano interesovanje za dobrovoljno zdravstveno osiguranje prisutno i u drugim sektorima, osim u IT industriji? Takođe nas zanima da li je sistematski pregled zaista jedno od pokrića koje bira najveći broj kompanija.

“Dobrovoljno zdravstveno osiguranje (DZO) je osiguranje koje prati najveći rast kada gledamo godinu na godinu u totalu premije, i to čak 40% u 2023.

Na samom početku (2006) prvo su DZO ugovarale kompanije iz oblasti bankarstva, farmacije i proizvodnje. Zatim, poslednjih 7 godina, bum je u IT branši. Ali razlika se primeti i kod kompanija iz drugih branši, koje su manje ili srednje veličine i sada počinju da ugovaraju ovu vrstu osiguranja.

Što se sistematskog pregleda tiče, pored vanbolničkog lečenja, koje je uključeno u osnovnu DZO polisu (obavezno pokriće), ovo je dodatno, dobrovoljno pokriće, koje se može ili ne mora ugovoriti od strane poslodavca.

Ipak, mogli bismo reći da kompanije skoro pa obavezno ugovaraju sistematski. Razlog je dosta logičan, jer se pored brige o zdravlju zaposlenih, diže svest o značaju preventive i toga koliko rana otkrića potencijalnih težih bolesti – spašavaju život. “

Koje još podatke možete saznati iz istraživanja?

O kompleksnosti istraživanja beneficija zaposlenih svedoči i činjenica da je ovo godine možemo dobiti informacije o generacijskim razlikama u poslovnom okruženju.

Slikovito su prikazane i objašnjene razlike u stavovima i ponašanja Baby boomersa, generacije X, milenijalaca i generacije Z, za koju se čini da ima potpuno drugačiji stil komunikacije i ponašanja od svojih starijih kolega.

Glavne teme obuhvaćene istraživanjem tiču se rada od kuće i iz kancelarije, beneficija zaposlenih, wellbeing podrške i HR trendova, a sve uz unakrasno prikazivanje odgovora dobijenih od donosilaca odluka i zaposlenih. Na ovom linku možete potpuno besplatno skinuti izveštaj, informisati se i dobiti neprocenjive smernice za vašu kompaniju.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde