…dok svi gledaju Skupštinu, Mundobasket i novi rijaliti

Foto: Envato Elements / ckstockphoto

Ključne tačke
  • Objavljeno je da nakon 125 godina postojanja, preduzeću „Jugoinspekt Beograd ad“ sledi privatizacija. Javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanih objavljen je na sajtu Ministarstva privrede, a rok za prijavu je 5. oktobar.
  • Poziv za privatizaciju najstarijeg preduzeća ovog tipa na Balkanu – iznenadila je struku.
  • „U uslovima kada imamo državnu kompaniju koja se bavi kontrolom kvaliteta mogući su pojedini uticaji interesnih grupa.“

Prošlo je nešto manje od dve godine od prodaje Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi”.

Ovo akcionarsko društvo, koje je prošle godine proslavilo 75 godina postojanja, je vodeća naučno-istraživačka organizacija u Srbiji i regionu u oblasti voda. Ostvarivala je dobit, bez novca iz budžeta Srbije.

Da podsetimo. Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” je početkom 2021. godine, na primer, izradio studiju o otpadnim vodama za “Rio Tinto”, u kojoj se bavi potencijalnim uticajima izgradnje rudnika na površinske i podzemne vode u dolini Jadra. U tom dokumentu navodi se da ova multinacionalna kompanija nije objasnila šta će učiniti sa planiranih 85 odsto otpadnih voda.

Prodata je kompaniji Millennium Team i konzorcijumu u kojem je sedam direktora tog instituta, po ceni od oko 2,5 miliona evra.

Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije uputio je tada apel da „prodaju treba poništiti, s obzirom na to da je neosnovana, neargumentovana, protivzakonita i suprotna opštem interesu„.

Prodaja nije poništena, i niko ne zna, niti ima nekog odgovora zašto je to urađeno.

Sada je na redu nešto slično.

Privatizacija kontrole kvaliteta hrane, energenata, ruda….

Objavljeno je da nakon 125 godina postojanja, preduzeću „Jugoinspekt Beograd ad“ sledi privatizacija. Javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanih objavljen je na sajtu Ministarstva privrede, a rok za prijavu je 5. oktobar.

„Jugoinspekt Beograd“ akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu države decenijama kontroliše kvalitet hrane, energenata, ruda, tekstila, kože i drugih proizvoda.

Poziv za privatizaciju najstarijeg preduzeća ovog tipa na Balkanu – iznenadila je struku, piše N1. Tvrde – ova vest je pre svega loša za potrošače, a od državnog monopola jedino je gori privatni.

„Onaj deo koji utvrđuje objektivno u nekim važnim slučajevima kvalitet nekog proizvoda kada bi bio privatizovan postojala bi mogućnost da se korupcijom ne dobije prava istina, već da on posluži za učešće u korupciji“, istakao je za N1 doktor ekonomskih nauka Milan Kovačević.

Protežiranje proizvoda

U uslovima kada imamo državnu kompaniju koja se bavi kontrolom kvaliteta mogući su pojedini uticaji interesnih grupa, ali imajući u vidu da je vlast smenjiva, te interesne grupe nikad neće moći da ostvare trajni uticaj. U slučaju ako dođe do privatizacije jedne takve ustanove, vlasnici bi mogli da imaju gotovo trajni uticaj na poslovnu politiku i da dođu u situaciju da mogu da protežiraju određene proizvode“, objasnio je finansijski analitičar Branislav Jorgić.

Upućeni misle da neki delovi preduzeća, zbog javnog interesa nikako ne bi smeli biti privatizovani, dok bi laboratorijski deo kompanije mogao poslovati i u privatnom vlasništvu.

Loše je i to što nije bilo jave rasprave oko toga da li ovakav kakav je Jugoinspekt treba privatizovati ili bi ga trebalo reorganizovati i videti koji deo može, a koji ne može da se privatizuje. Kod nas je inače veliki problem što priprema nije adekvatna“, smatra Kovačević.

Podsećaju i na to da iz prethodnih loših iskustava država nije izvukla lekcije, pa je brzo zaboravila zahtev proizvođača mleka da se osnuje nacionalna laboratorija za proizvodnju mleka, baš zbog privatnih laboratorija koje su im zadavale brojne probleme.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde