Više

  Dragi lideri, ovih devet rečenica ne izgovarajte nikada i ni pod kojim uslovima

  Ako je cilj bilo kakvog posla zajednički rad ekipe, rast, poštovanje i dobit u svakom smislu, nekim izjavama je zabranjen pristup pogotovo ako dolaze od lidera. Neke rečenice dobar lider ne izgovara, nikada.

  PRATITE NAS

  Poslednji članci iz ove rubrike

  I u igri koja se zove ’posao’ sve je dozvoljeno.

  Ali, ako je cilj bilo kakvog posla zajednički rad ekipe, rast, trud, poštovanje i dobit u svakom smislu, nekim izjavama je zabranjen pristup pogotovo ako dolaze od lidera. Neke rečenice dobar lider ne izgovara, nikada.

  Nebrojeno je knjiga, asocijacija, udruženja, predavanja i saveta liderima kako treba, a kako ne treba voditi saradnike, a pre svega koje su to reči zauvek biti upisane u rubriku ’IZGOVORITI NIKAD I NI POD KOJIM USLOVIMA’.

  Bonitet.com ih je izdvojio devet koje se, nažalost, često mogu čuti, a koje nose nepopravljive posledice

  Nemam sada vremena.

  (Iako je to verovatno tačno, ne izgovara se. To ćete isto reći rečima koje će biti konstruktivne i ukazaće kolegi poštovanje: „Hajde danas u 15h da razgovaramo!

  Zato što to uvek tako radimo.

  (Dobar lider je uvek otvoren za nove ideje i sugestije kakve god bile na kraju. Ovakvo ’zatvaranje usta’ saradniku vodi u potpuni prekid komunikacije i povlačenje.)

  O čemu si mislio?

  (Svako pravi greške. Iz grešaka se uči i vi ne treba da etiketirate krivca. Ovo je pogrešan pristup ukoliko želite saradnika koji igra da bi pobedio, a ne igrača na sigurno.)

  Daj ja ću to da uradim.

  (Onda lepo uradite sve i do kraja. Šta će vam saradnici i ekipa?)

  Kolega (Dejan) ovo radi bolje od tebe.

  (Poređenje saradnika je najsigurniji način da odnose među njima pretvorite u rivalstvo. Zar vam treba interno takmičenje koje podrazumeva uvrede i podmetanje nogu?)

  Ti to ne razumeš.

  (Ako ovo zaista mislite za saradnika, prvo se zapitajte da li možda u timu imate ispodprosečno inteligentnog i ko je kriv za to i gde je do sada bila njegova inteligencija?)

  Zbog tebe će firma da propadne.

  (Verovatno najopasnija izjava koja je pri tom netačna. Kako je moguće da jedna firma stoji na plećima jednog čoveka? Sumnjivo.)

  Nemaš više onaj entuzijazam.

  (Odgovor na ovakvu ’dijagnozu’ ne može da bude pozitivan. Posle ovakvih rečenica očekujte povlačenje saradnika i istinski pad volje i entuzijazma. Ovde će uvek ’upaliti’ humor: Ja znam da si ti supermen i da si sada malo prehlađen, ali uskoro si ti na svojim nogama!)

  Zato što sam ja tako rekao.

  (Odličan argument, ali ne za timski rad u kome se zidaju poverenje i timski rad. Jak lider veruje svom timu i razlog da se završe poslovi sigurno nije jer ste vi tako rekli. To možda u doba velikih imperatora u starom veku kada je na snazi bilo i robovlasništvo.)

  Komentari

  Molimo unesite svoj komentar!
  Ovde unesite svoje ime

  Preporučujemo