ExxonMobile kupuje Denbury za skoro 5 mlrd dolara

Foto: Envato Elements / IndustryAndTravel

Američki ExxonMobil kupiće kompaniju Denbury, specijalizovanu za poboljšano vađenje nafte i prenos ugljen dioksida, za 4,9 milijardi dolara.

Akvizicija je deo napora da se energetski gigant proširi na područje niskougljeničnog poslovanja, objavio je ExxonMobil. Završetak preuzimanja očekuje se u zadnjem kvartalu ove godine.

Sticanje svih deonica daje ExxonMobil-u pristup celokupnoj Denbury-jevoj mreži cevovoda za ugljen dioksid u industrijski bogatim regijama američkih saveznih država Teksasa, Luisijane i Misisipija, gde naftne kompanije planiraju velike projekte prenosa i skladištenja ugljen dioksida kao odgovor na klimatske promene , javila je francuska novinska agencija AFP.

„Akvizicija Denbury-ja odražava našu odlučnost da profitabilno razvijemo naše poslovanje opslužujući niz sektora u kojima je teško dekarbonizovati“, rekao je glavni izvršni direktor ExxonMobil-a Daren Vuds.

7 milijardi u jačanje poslovanja

Od oktobra, Exxon je potpisao tri ugovora o hvatanju, premeštanju i skladištenju ugljenika koji se emituje iz proizvodnih pogona u vlasništvu proizvođača đubriva CF Industries, kompanije za industrijski gas Linde i proizvođača čelika Nucor. Planirano je da prva dva od tih projekata budu dostupna 2025. godine, a treći 2026. Godine, piše Wall Street Journal.

Exxon je saopštio da će potrošiti 7 milijardi dolara do 2027. godine na jačanje svog poslovanja sa niskim emisijama ugljenika, koji je započeo 2021. godine, zajedno sa 10 milijardi dolara koje će potrošiti na suzbijanje sopstvenih emisija.

Naftne kompanije zagovaraju tehnologiju prenosa i skladištenja ugljen dioksida kao važan odgovor na klimatske promene. Proces uključuje “hvatanje” koji se oslobađa u industrijskoj proizvodnji i njegovo slanje kroz cevovode do lokacija gde se potom skladišti u zemlji, navodi AFP.

Denbury takođe razvija poboljšana rešenja za dobijanje nafte i gasa, koja ubrizgavaju ugljen  dioksid u delomično iscrpljena ležišta kako bi se ekstrahirali dodatni ugljovodonika.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde