Gejts, Bezos i Džek Ma našli novu „igračku“ – rudarsku kompaniju

Foto: Envato Elements / Rimidolove

Interesovanje investitora za ulaganje u bilo šta što ima veze sa veštačkom inteligencijom ne jenjava. Na “meti” imena kao što su Bil Gejts, Džek Ma i Džef Bezos je upravo jedan takav startap. I to baš jedna rudarska kompanija.

KoBold Metals iz Kalifornije istražuje metale kao što su bakar, litijum i kobalt koristeći veštačku inteligenciju, prikupio je oko 200 miliona dolara sredstava, rekao je suosnivač i izvršni direktor Kurt Haus.

Kapitalna injekcija vrednuje kompaniju na više od milijardu dolara, rekao je on, što je sada stavlja u red čuvenih “jednoroga”, ili startapa koji vrede preko 1 mlrd dolara, piše Wall Street Journal.

KoBold spaja elemente dva nedavno vruća trenda ulaganja. Pomenutu veštačku inteligenciju i investitore koji ulažu novac u projekte koji će pomoći prelasku sveta na zeleniju ekonomiju, uključujući proizvodnju baterija za električna vozila, projekte čistog vodonika i tehnologije za uklanjanje ugljenika. Za sve to je potreban skup metala koje je teško pronaći i koje je skupo iskopati iz zemlje. Tako da nije ni čudo što su jedni od investitora fondovi koje drže suosnivač kompanije Microsoft Bil Gejts, osnivač Amazona Džef Bezos i osnivač Alibabe Džek Ma.

Rudarska kompanija došla je brzo do novca

Osnovan 2018. godine, KoBold kaže da koristi nauku o podacima i mašinsko učenje da identifikuje depozite kobalta, bakra, nikla i litijuma, ključnih komponenti buma električnih vozila. Ima 60 tekućih istraživačkih projekata u Severnoj Americi, Africi i Australiji. Prošlog decembra kompanija je uložila 150 miliona dolara za kupovinu kontrolnog paketa u velikom, nerazvijenom nalazištu bakra u Zambiji, za koje kaže da bi trebalo da prođe najmanje osam godina da se dobije bakar.

Kompanija kaže da pokušava da poremeti tradicionalne metode istraživanja rudarstva, koje se nisu mnogo promenile decenijama. Kako kaže Haus, KoBold nije planirao da prikupi novac tako brzo, ali planira da prihod od prikupljanja sredstava iskoristi za projekte istraživanja nikla i litijuma i istraživanje i razvoj softvera i hardvera. O njima smo pisali prošle godine kada su tek počeli sa kopanjem na Grenlandu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde