Jedan od boljih saveta iz prve poslovne ruke

Foto: Bonitet.com/Midjourney

Ključne tačke
  • Kada su trojica partnera osnovali evropsku banku Klarna Bank AB, nisu ništa znali o programiranju, bili su prodavci.
  • Kada su počeli da rade i traže klijente koji će prihvatiti njihov Klarna model onlajn plaćanja, isplivao je problem – nisu znali ništa o kodiranju, nisu znali da zaposle ljude, da procene ko je dobar, ko nije.
  • Jedan od osnivača u intervjuu priča kako su pitanjima rešili ovaj veliki problem i izazov.

Kada su Sebastian Siemiatkovski, Niklas Adelbert i Viktor Jakobson pre 20 godina zajedničkim snagama osnovali Klarnu, platformu za plaćanje sa sedištem u Stokholmu, najpoznatiju po usluzi ’kupi sada, plati kasnije’, imali su veliki problem. Nijedan od trojice osnivača nije imao inženjersko obrazovanje. Taj nedostatak znanja zakomplikovao je posao. Pre svega su isplivali problemi kod zapošljavanja, a zatim je bilo gotovo nemoguće upravljati tehničkim timovima.

U intervjuu koji je nedavno Siemiatkovski dao za aprilski broj magazina INC. između ostalog je ispričao i kako se sa partnerima nosio sa ovim izazovima i kako su rešili problem.

Problemi za rešavanje

Kako da upravljate ljudima čije veštine ne razumete? Ne znate ih. Niste u materiji. Ne znate da procenite da li je nešto dobro, loše, inovativno ili već viđeno. Siemiatkowski, koji je takođe izvršni direktor kompanije Klarna Bank AB, objašnjava kako su uspeli da se izbore sa takvim problemima.

Prvih nekoliko godina zaista nismo bili tehnološka kompanija. Bili smo kompanija vođena prodajom i marketingom. Zvali smo ljude koji su prodavali stvari na internetu da ih ubedimo da dodaju naš način plaćanja.

Nijedan od nas trojice nije bio inženjer, pa kada smo počeli da ih zapošljavamo, to je bio veliki izazov. Kako upravljati nečim što sami ne razumete? Da sam upravljao prodavcima, pošto sam sam radio u prodaji, to bi bilo lako. Bilo je lako da procenim:

  • Da li su dobri?
  • Da li su loši?
  • Šta treba da poboljšaju?

Kada sam razgovarao sa našim inženjerima, bio sam zapanjen. Neprestano sam se pitao: ‘Da li je normalno da kodiranje traje ovako dugo?’ Nisam imao pojma. Pitao sam se: ‘Da li za jedan proizvod treba ovoliko vremena?Nisam znao“, novinarima INC-a je ispričao Siemiatkovski.

Savet iz prve ruke

Pošto nije bilo drugog rešenja nego da nauči koliko i kako inženjeri rade, Siemiatkowski je seo pored svog tehničkog direktora i rekao mu:

Pokaži mi kako popravljaš grešku“. Sedeo je pored njega i gledao šta radi i uporedo zapitkivao bez opravdanja da ometa rad. Nije bilo drugog rešenja.

Posmatrao sam ekran dok je popravljao grešku u softverskom kodu. Gledati nekoga kako zaista radi posao, umesto da mi to opisuje, pomoglo mi je da pređem na sasvim novi nivo razumevanja. Druga stvar koju sam uradio je što sam odlazio kod drugih tehničkih direktora uspešnih tehnoloških kompanija i raspravljao na teme kao što je zapošljavanje tehničkog kadra, zajednički rad različitih sektora i saradnja sa softverskim timovima. Nisam imao mnogo opcija ako sam uopšte mislio da nastavim biznis i da budemo u tome dobri. Pitanja su bila najvažnija, moja potreba da saznam šta i kako rade ljudi čiji posao ne poznajem“, ispričao je u intervjuu Siemiatkowski.

Izađite i učite. Razgovarajte sa drugim ljudima koji možda znaju više – savet je ekipe koja je osnovala evropsku banku Klarna Bank AB čiji način onlajn plaćanja koristi više od 250 hiljada sajtova počev od H&M-a, Nike-a do Airbnb-a.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde