Jevrosimović za Bonitet.com – Biznis se zasniva na vrlo primitivnim principima

Foto: Mileta Mirčetić

Ključne tačke
  • Vlasnik Comtrade grupacije Veselin Jevrosimović kaže da je jedan od glavnih problema danas nedostatak kadrova.
  • Njegov najveći izazov na početku karijere bio je da se izbori sa neuspehom, da nauči da padne.
  • Osnov svakog biznisa za njega glasi: ‘kupiš, prodaš, zaradiš’, a svojim najvećim uspehom smatra činjenicu da njegova firma može da radi i bez njega.

Predsednik i vlasnik Comtrade grupacije Veselin Jevrosimović (57) jedan je od uspešnijih ovdašnjih biznismena. Kao pokretač i lider velikog sistema IT industrije svakodnevno se suočava sa problemima koji traže rešenja, sa izazovima i odlukama.

Za Bonitet.com je pričao o aktuelnim izazovima i svojim rešenjima kako se boriti i izboriti.

Nema kadrova

Svakog dana se u kompaniji suočavamo sa problemima“, rekao je Jevrosimović za Bonitet.com. „Navikli smo i istrenirani da te probleme rešavamo na dnevnom nivou. Kakav god da je, problem ne smemo da ostavljamo iza sebe, mora da se rešava. Problem sa kojim se trenutno suočavamo je nedostatak kadrova. Ova industrija je toliko porasla da je na svetskom nivou aktuelno 60% manjka kadrova. Velika je potražnja jer danas je gotovo svaka kompanija tehnološka kompanija. Zato smo svakodnevno u potrazi za dobrim i kvalitetnim ljudima.“

Jevrosimović je za Bonitet.com rekao i da Comtrade nema problema da dobije nove poslove i projekte, ali postoji problem da se posao odradi jer nema dovoljno kadra.

Na pitanje koji je njegov najveći izazov za 38 godina koliko je u biznisu, rekao je:

Najveći je izazov bio u samom početku kada sam sa 20 godina naletao na mnogo problema i mnogo prepreka. Pošto nisam imao na koga da se oslonim, nikoga da mi pomogne, nisam imao iskustva, nisam bio školovan, brzo sam se suočavao sa neuspehom. Najveći problem u takvim situacijama je koliko čovek može da izdrži da gura neuspešno da bi na kraju postao uspešan. I svog mlađeg sina koji je počeo da se bavi sportom savetujem da ne može da bude uspešan sportista ako ne nauči da gubi. Uspešan sportista ćete postati samo ako naučite i da gubite.

Tako je i u biznisu – ne možete da budete uspešan privrednik ako niste naučili da padate. Pun sam ožiljaka za 38 godina koliko se bavim ovim biznisom i oni su uglavnom posledice kriza izazvanih spoljinom faktorima. Na to se ne može uticati.“

Prolazeći kroz krizna vremena Jevrosimović kaže da je mnogo naučio, a pre svega glavna pouka je ovakva:

Ne žurite. Ne donosite ishitrene odluke u panici. Tada se prave greške jer je u takvim situacijama teško racionalno razmišljati. I, kad god su teški momenti, tada se najviše ulaže

Kupiš, prodaš, zaradiš

Na nedavno održanom seminaru ’Strategija ličnog razvoja’ u organizaciji Peterhof konsultantske kuće, Jevrosimović je u razgovoru o ličnom i razvoju kompanije podsetio na početke.

Krajem 80-ih i 90-te bili smo kompanija koja je imala preko 12,5 milijardi godišnjeg obrta. Sa 30 godina sam već ostvario svoje ciljeve. I nisam imao poslovnog uzora. I nemam ga ni danas. Nisam imao vremena da steknem uzora u poslu jer sam se sam školovao i edukovao i sam prolazio kroz trnovit put.

Kako je to izgledalo?

Jednostavno. Ja jesam studirao ekonomiju, ali sam shvatio da se biznis zasniva na vrlo primitivnim principima i da ne treba praviti neku posebnu filozofiju.

Kupiš, prodaš, zaradiš.

Osnova svakog biznisa je zarada.

Da li vam je firma mala ili velika, nije važno. Šta god da želite da postignete morate da postavite ove osnove. Bio sam svedok da su mnogi interesantni projekti propali upravo zato jer se nije razmišljalo o komercijalnoj osnovi.

Tako da sve zavisi od toga gde ste krenuli, kad ste krenuli, kako ste krenuli, od uslova, mesta i svaki put je drugačiji. I moj put ne može da se uporedi ni sa jednim drugim“, rekao je na panelu posvećenom ličnom razvoju i svrsi biznisa.

veselin jevrosimović comtrade

Jevrosimović saveti

Kada su teme interes i svrha biznisa, Jevrosimović za sebe i svoj poslovni život kaže:

Biznis mi nikada nije bio na prvom mestu. Bio je na petom ili šestom. U biznis sam ušao iz sporta i doživljavao sam ga kao sportsko takmičenje. Ako sam u sportu davao najviše od sebe i trudio se da budem najbolji, tako i poslujem. Bavio samo se atletikom u disciplini skok s motkom i to nije sport koji je profitabilan. Ali, zahvaljujući sportu, danas sam ovakav kakav sam. Atletika daje nešto što ne daje ni jedan drugi sport, a to je fanatična upornost da istraješ u svemu što želiš da napraviš. I prihvatio sam se obaveze da budem predsednik Atletskog saveza Srbije, sada već 14 godina, da bih vratio dug svom sportu kao preduzetnik.“

Za sebe kaže da nije najbolji primer poslovnog čoveka koji se uklapa u poslovne standarde.

Uvek sam gledao da imam vremena za sebe, pa onda da radim ono što volim, što je najveća prednost. Pored vremena za porodicu, naravno, imajte vremena za sebe. Nikada na posao nisam otišao pre 11 sati. Nikada. Ni sa 20 ni danas. Moja poslovna filozofija je da samo odmoran možeš da daš najbolje od sebe.

Drugo, dobar menadžer ne sme da radi puno, ne sme da bude rob svog posla. Ako ima jasan cilj, viziju, ako je organizovan, ako zna da delegira, to je dobar menadžer. Comtrade ima više od 5 hiljada zaposlenih. Zamislite da ja razmišljam za sve njih? Bolje da oni razmišljaju za mene.

I, nema sujete. Ne smete da dozvolite da sujeta ovlada. Mnogo me puta u firmi demantuju. Svako greši. I ja prvi grešim, ali najviše rizikujem“, o svom odnosu prema poslu rekao je Veselin Jevrosimović i dodao:

U mom sistemu imam ljude koji se bave taktičkim i operativnim menažmentom. Imam ljude koji to rade iz prostog razloga jer ne mogu ja da radim sve. Ako me neko pita šta sam po zanimanju, ja bih rekao da sam futurista. U školi sam imao dvojku iz matematike i iz engleskog. Jedino što me je zanimalo bila je astronomija. Obožavao sam da gledam u zvezde, da gledam u budućnost, a istovremeno da gledam i u prošlost i to me je fasciniralo. Te svoje sklonosti sam ispoljio na studijama u Americi. Uvek sam radio što sam voleo, a pre svega da gledam u budućnost.

I, zapamtite, pre ili kasnije, uvek će vas neko iskopirati. Jedino je bitno koliko ćete koraka biti ispred drugih. I u mojoj kompaniji uspostavljen je sistem sa jasno definisanim zaduženjima, ali, pre svega osnov našeg funkcionisanja je timski rad. Timski donosimo odluke i postavljamo zadatke i ciljeve. Ali, ja sam uvek u nekom novom projektu, novom startapu. Uvek sam uključen u nešto novo i bavim se time i zaboravim sve što imam iza sebe. I sada je tako. Poslednjih meseci sam u jednoj firmi koja ima 20-ak zaposlenih i samo se time bavim. Gledam kako to da podignem i kako da uspem.

Kriza, otpuštanja i opuštanja

Kada su teme situacija u IT industriji i aktuelna otpuštanja, Jevrosimović misli da informatička industrija nije u krizi i misli da neće skoro ni biti. Problem je na drugom mestu.

Informatička industrija je ispomoć realnoj ekonomiji. Ako je realna ekonomija u krizi, ne može to da se ne odrazi na informatičku. Pre deset godina sam izabrao put veštačke inteligencije, robotike i cyber security-ja. Ispostavilo se da sam bio u pravu. Informatičke firme o kojima se u medijima piše da otpuštaju ljude su firme koje su uzele pogrešne projekte ili su se oslonile na dva ili tri velika kupca“, tvrdi Jevrosimović.

Što se ličnih ciljeva tiče, predsednik Comtrade Group kompanije kaže da ih uvek ima ispred sebe, jer bi drugačije, kako kaže, lutao. Svoj biznis smatra svojim hobijem, redovno trenira, a trenutni cilj mu je da stigne do Patagoniije na hajking.

Na pitanje koliko Veselin Jevrosimović može sebi da priušti odmora ili da se izmakne iz svoje kompanije, odgovorio je:

Bez problema mogu da odem na odmor dve ili tri godine i firma će i dalje da radi. Mislim da je to moj najveći uspeh. Uspeo sam da postavim takve temelje da moja firma ne traži moje prisustvo i nije Veselin Jevrosimović.“

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde