Kada se svetovi sudare: Luksuzni brendovi na sportskim terenima

Foto: Envato Elements / BLACKDAY

Globalno tržište sportske odeće nalazi se na uzlaznoj putanji, koja preti da postane sve „strmija“. Samo u 2022. godini njegova vrednost bila je 191 milijardu dolara a predviđa se da će do 2026. vredeti čak 256 milijardi. Kako vrednosti sportskih timova sve više rastu a globalne sportske zvezde evoluiraju u brendove, kompanije iz različitih sfera prepoznaju ogroman potencijal za saradnju a luksuzni brendovi najbolju poslovnu priliku vide u spoju sporta i mode.

Modna kuća Prada nedavno je dospela na naslovne strane zahvaljujući revolucionarnom partnerstvu sa ženskom fudbalskom reprezentacijom Kine, od milja poznatijom kao „čelične ruže“. Postavši zvanični sponzor tima, Prada ne samo da je učvrstila svoje prisustvo u kineskoj sportskoj industriji, već je i dobila brojne pohvale modnih poznavalaca. Ovaj strateški potez revitalizovao je Pradin imidž, pokazujući posvećenost brenda prihvatanju pozitivnih i inkluzivnih vrednosti. U samo jednom danu, objava na Instagramu kojom je saradnja najavljena je dobila neverovatnih 130 000 lajkova, što samo potvrđuje da je ovo ključni trenutak za luksuzne brendove koji žele da se povežu sa širom i raznolikom publikom preko sporta.

LVMH i Olimpijske igre

Konglomerat LVMH ( pod čijim „kišobranom“ su brendovi Lois Vuitton, Christian Dior, Fendi, Marc Jacobs i Loro Pianna, između ostalih) podižu svoje učešće u ovoj igri na potpuno novi nivo. Kao zvanični premium partner Olimpijskih igara 2024 u Parizu, LVMH bi trebalo da igra ključnu ulogu u oblikovanju doživljaja Igara. Taj događaj će navodno biti najveći događaj ikada organizovan u Parizu i očekuje se da će privući 10 miliona gledalaca. LVMH-ov luksuzni brend nakita i satova Chaumet dizajniraće medalje za igre, a vina i žestoka pića Moët Hennessy biće deo hospitality programa. Kompanija će takođe sponzorisati određene sportiste, poput francuskog plivača Leona Maršana, za koga navode da „baštini vrednosti i izvrsnost“ ovog giganta luksuza. Iako zvanični detalji ugovora Olimpijskog komiteta i LVMH-a još nisu otkriveni, spekuliše se da je njegova vrednost oko 160 miliona dolara.

Otprilike u isto vreme kada je objavljen ovaj dil, kuća Estee Lauder  je potpisala ugovor sa klubom Manchester United, kako bi „doprli“ do kineske baze njihovih fanova.

‘Grandmothers and frogs’

Moda i sport su povezani otprilike kao ‘grandmothers and frogs’ ( što bi rekao nekada aktuelni političar sa ovih prostora), ali to ne znači da ne mogu da se okoriste jedni od drugih. Sportski događaji privlače više pažnje medija nego obična kampanja sa oglasima i bilbordima a osim kvantiteta, radi se i o kvalitetu medijske pažnje. S druge strane, uključivanje u sportske događaje i timove omogućava luksuznim modnim brendovima da se povežu sa potrošačima na nivou o kome „obični“ brendovi odeće i satova mogu samo da sanjaju. Takmičenja poput Olimpijskih igara i svetskih prvenstva donose nivo uzbuđenja, intenziteta i ponosa koji se u potpunosti „gađa“ sa onim što premium brendovi žele da proizvedu kod svojih kupaca.

Međutim, crossover sporta i luksuza traži više od niza velikih imena da bi bio uspešan. Uspešno partnerstvo često uključuje istoriju i autentičan odnos između brenda ili dizajnera sa gradom iz koga klub potiče. Ako se saradnja čini iznuđenom ili neautentičnom, fanovi će to shvatiti i odbaciti je . Evropski fudbalski klubovi su zato vredni partneri luksuznim modnim brendovima upravo zbog njihovog zajedničkog kulturnog nasleđa. Dior je, recimo, potpisao dvogodišnje partnerstvo 2021. godine sa klubom Paris Saint-Germain, što je prvi put da se ovaj sinonim za modni luksuz uopšte povezao sa sportom na ovakav način. Loro Piana je ove godine kreirala svečanu odeću za Juventus, slaveći njihove zajedničke italijanske korene.

Ako sanjaju i o Loius Vuitton-u…

Kako simbioza između sportske ekonomije i mode nastavlja da cveta, luksuzni brendovi se trude da iskoriste trenutak i transformativnu moć ove saradnje. Od promocije sportista kao ambasadora brendova do vlasništva nad sportskim timovima, ona predstavlja neograničene mogućnosti za luksuzne brendove da povećaju svoje prisustvo na globalnom tržištu. Time one, ne samo da poboljšavaju svoj (pop)kulturni uticaj, već i da učvršćuju svoju poziciju kao trendsetera i vizionara u luksuznoj industriji koja se stalno razvija.

Ili, kako je jedan profesor marketinga sa Columbia Business School laički objasnio: „Sport čini da ljudi sanjaju. A ako u isto vreme sanjaju o Loius Vuitton-u, tim bolje“.

“Obrnuti” primer

Zanimljiv„obrnuti“ primer, kada sport zadire u teren mode, je italijanski sportski brend Kappa koji jeizazvao pravu histeriju među poznavaocima mode i influenserima, 2021. godine, kada su izašli dresovi fudbalskog kluba Venezia. Klub je u tom momentu bio u prvoj ligi (iz koje je u međuvremenu ispao) ali je postao poznat kao jedan od naj-fashion timova, zahvaljujući upravo dresovima, koji su i u narednim sezonama bili podjednako impresivni. Sledeće godine, Kappa je briljirala i saradnjom sa grčkim drugoligašem Athens Kallithea, a ove godine su uspeh ponovili dresovima Real Valladolid-a. Zajedničko za sve pomenute dresove je Kappa-in prepoznatljiv retro kragna, minimalistički brending i pomalo nostalgični izgled, koji nose i reklamne kampanje.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde