Imate ideju i treba vam investitor? Ovo je dobar način da stupite u kontakt sa uspešnim milionerom

Stupiti u kontakt sa uspešnim milionerom, dobiti odgovor na poslat mejl sa ponudom za saradnju, za većinu poslovnog sveta zvuči kao SF koji još nije ni ekranizovan.

Odličan primer je biznis kakav je NBA i vlasnici njegovih klubova. Unosan biznis koji stoji iza ove američke košarkaške lige jedan je od privlačnijih. Postoji podatak da dnevno dobijaju na stotine ponuda i poziva za saradnju.

Kako je Forbes izračunao, svaki NBA klub u proseku vredi 2,5 milijardi dolara. Ovo je podatak za ovu godinu i u odnosu na prošlu, beleži se povećanje 13%. NBA je tako odličan biznis koji pored izvorno sportske delatnosti, prihoduje na više načina – od prodaje prava za TV emitovanja do prodaje dresova i drugih klupskih sitnica.

Tako je i Džastin Vandehej, osnivač Disco kompanije doneo poslovnu odluku da će se mejlom obratiti svim NBA klubovima, tačnije njihovim vlasnicima, sa predlogom da organizuju sastanak.

Kako je napisao, ovaj potez mu je bitno promenio život i poveo ga sasvim drugim putem.

Kontakt sa uspešnim milionerom

Volim sve što se tiče košarke. Volim umetnost košarke, uživam u veštini dobrih košarkaša, u igri, u takmičenju, u promeni koju je donela svima nama. Ali, ono što najviše volim je biznis koji stoji iza ove igre“, napisao je Vandehej u tekstu o svom jedinstvenom poslovnom iskustvu.

Iz velike želje da napravi iskorak u svom biznisu i još veće da bude deo poslovnog sveta koji podržava NBA, doneo je odluku da će se mejlom obratiti vlasnicima svakog kluba. Ovo je bio odličan test i prilika da se obrati milionerima, samom poslovnom vrhu. Sve je delovalo kao neizvodljiv zadatak. Na samom početku, da. Ali, ispostavilo se da i nije tako nemoguć i da ne traži poseban trud.

Svaki od vlasnika kluba vodi svoj primarni biznis“, piše Vandehej kako je zapravo počeo istraživanje i način da stupi u kontakt sa ključnim ljudima klubova.

Pronašao sam kontakt informacije vlasnika preko njihovih biznisa i sa novootvorenih mejlova poslao poruke svakom. Tema je bila moja želja i namera da učestvujem u njihovom osnovnom poslovanju, da pomognem u razvoju u zamenu za njihovu najvredniju imovinu: vreme.

Poslao sam 30 mejlova. Na tri sam dobio odgovor. A korist koju smo moj biznis i ja dobili od ovih odgovora bila je tolika da je potpuno promenila poslovni smer. Na bolje, razume se“, bio je konačan skor Vandehejeve akcije.

Lekcija

Bez obzira da li želite da stupite u kontakt sa vlasnikom NBA košarkaškog kluba, sa predsednikom države ili najtraženijim svetskim naučnikom, plan je isti. Ovo su preporuke Džastina Vandeheja kako se to radi.

Da se razumemo, milioneri su veoma zauzeti pozivima, porukama, ponudama i odlukama koje donose svaki dan.

Zato, da biste privukli njihovu pažnju, morate da se oslobodite slatkorečivih izjava, ukrasa i epiteta i dugih tekstova kao romana.

Jasno napišite zašto se obraćate i to ne duže od 140 karaktera.

Budite sigurni da se na to što ste napisali može lako dati razuman odgovor. Ili, da se razumno može reagovati bilo preusmerenjem na drugu adresu, bilo preporukom za sastanak. I ta reakcija ne sme da oduzme mnogo energije, vremena i koncentracije“, preporučuje Vandehej.

Njegov mejl upućen Ranadivu, vlasniku Sacramento Kings-a (vlasniku kompanije Bow Capital, osnivaču TIBCO-a i prethodno suvlasniku Warriors-a, koji je počeo da ulaže u IT industriju), dobio je odgovor u kome je vlasnik Ranadiv napisao da pristaje da bude strateški savetnik i će izdvojiti 15 minuta za uvodni razgovor. Nakon tog prvog razgovora, spojio je Vandeheja sa dvojicom svojih investitora.

Iako nikada Ranadiv nije direktno ulagao u moje kompanije, razmena ideja i savetovanje sa njegovim timom bitno su pomogli razvoju moje firme. Prošle godine sam je prodao i započeo nov biznis“, piše Vandehej o razlozima zašto je bitno biti kratak i direktan i šta se od toga može dobiti.

I još veoma važno

Vandehej iznosi još važnih tehničkih detalja koji se tiču obraćanja uspešnim biznismenima elektronskim porukama.

  • Pažljivo osmislite kako to vi možete pomoći njihovom biznisu, a to ćete uraditi jedino ako dobro istražite šta je važno u njihovom poslu. Budite od koristi.
  • Morate da budete autentični u obraćanju i zainteresovani za osobu kojoj se obraćate, pa čak i njen privatan život
  • Potražite oblast ili segment gde vi i osoba koju kontaktirate imate zajednička interesovanja. To je dobar temelj za čvrste i zdrave poslovne odnose
  • Ne zaboravite, svi smo ljudi. Iako su ti superuspešni kojima se obraćate bogati, ima ih u medijima ili u politici, nikada ne zaboravite na onaj ljudski deo njihovog bića koji ih čini sjajnim liderima.

I, ne zaboravite da nema tog do koga se ne može doći. Najuspešniji među biznismenima žele da investiraju u mlade osnivače, nove ideje i timove koji će svetu doneti promenu“, za kraj poručio je Džastin Vandehej traženi savetnik i investitor u B2B projekte.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde