Kako da vaš tinejdžer postane finansijski odgovoran

Foto: Promo

Ulazak predstavnika generacije Z u odraslo doba koje podrazumeva finansijsku nezavisnost dovelo je do sve češćih diskusija na temu njihove finansijske pismenosti. Kako podaci pokazuju, reč je o generaciji koja ima izraženiji preduzetnički duh od svojih roditelja, a potpuno je jasno da je reč o prvoj generaciji koja digitalne i beskontaktne načine plaćanja vidi kao jedini vid plaćanja. Upravo vođenja tendencijom da bude banka za sve klijente, za sve potrebe i za sve generacije, ali i pionir i promoter finansijske pismenosti među mladima, OTP banka otišla je korak dalje i prva na tržištu ponudila karticu za tinejdžere – OTP Mastercard Junior kartica.

OTP Junior kartica po svemu je posebna – predstavlja bankarski proizvod koji daje dovoljno finansijske autonomije tinejdžerima, ali i pravu meru kontrole nad trošnjem sredstava njihovim roditeljima. Istovremeno, i jednima i drugima omogućeno je jednostavno i potpuno digitalno iskustvo u ovom zajedničkom finansijskom poduhvatu. Ova kartica za mnoge tinejdžere prva je prilika da se osećaju kao odrasli – kroz razvijanje i sticanje odgovornog odnosa prema ličnim finansijama. Uz to izuzetno je praktična, jer dete može da se samostalno bavi troškovima i plaćanjima kao što su džeparac, užina, knjižara, kupovine tokom boravka na ekskurziji u zemlji ili inostranstvu, ali i online plaćanja i podizanje novca sa bankomata, dok za sve to vreme roditelj preko aplikacije ima transparentan i jasan uvid kako njegovo dete koristi karticu i troši novac – i to u realnom vremenu. Roditeljima je nadzor na potrošnjom njihovih tinejdžera dodatno olakšan kroz funkcionalnosti u aplikaciji kroz koje mogu da podešavaju dnevni limit potrošnje i da definišu iznose za podizanje novca na bankomatu, kao i za plaćanje na Internetu ili na POS terminalu.

Bez vraćanja po zaboravljen novac za užinu i bez straha od  izgubljenog novčanika

U kreiranju Junior kartice, OTP banka potrudila se da korišćenje bude što jednostavnije i potpuno prilagođeno navikama današnjih tinejdžera, pa je tako plaćanje putem Google Pay-a  moguće za tinejdžere od 16. godine,  a putem Apple Pay-a od 13. godine.

Zbog toga što je kartica namenjena upravo najčešćim i najosnovnijim potrebama tinejdžera kao što su plaćanje užine, kupovina osnovnog pribora ili transport od škole do kuće, za manje iznose nije potrebno unošenje PIN-a, a limiti dnevne potrošnje se resetuju na početne vrednosti sledećeg dana u ponoć.

Za male i velike porodice

Karticu za svoje dete mogu otvoriti svi roditelji koji žele da postanu klijenti OTP banke, kao i oni koji su već klijenti i imaju otvoren račun u OTP banci, a zahtev za posebnu karticu mogu da podnesu za čak četiri deteta pojedinačno.

Šta roditelji mogu da nauče od dece – Dobre navike generacije Z

Istraživanja su pokazala da generacija Z kao prva potpuno digitalna generacija se digitalno ponaša i kada su finansijske navike u pitanju, pa su kao njihove najbolje finansijske navike istaknute:

–        Svakodnevno korišćenje m-banking i e-banking usluga

–        Plaćanje preko QR koda

–        Online plaćanja

–        Beskontaktna plaćanja prilikom kupovine

–        Automatsko plaćanje računa

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde