Kako danas zarađuju tehnološki giganti?

Foto: envatoelements /  gpointstudio

Ključne tačke
  • Sve je veća potreba za osnivanjem tech kompanija, pokazuje rast poslovanja u ovoj oblasti.
  • Tehnološki giganti zarađuju od proizvodnje i prodaje proizvoda ili od pružanja usluga gde potrošača tretiraju kao robu i trguju dobijenim informacijama.
  • Na čelu su Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon i Samsung Group.

Čak 35% svetskog tržišta čine kompanije koje se svrstavaju u industriju tehnologije. Rast je očigledan i prošle 2022. za 5,3% povećan je broj u odnosu na pre dve godine. Trenutno na svetu je registrovano oko 500 hiljada pravnih lica koja se bave nekom vrstom tehnologije, uslugom ili proizvodnjom.

Sve veća potreba za osnivanjem tech kompanija je više nego opravdana jer danas svaka firma koristi bar neke od njihovih usluga, bilo da su to softveri, hardveri, online usluge, alati, obezbeđenje podataka.

Ako se osvrnete na aktuelnu sliku vodećih firmi koje su ovoj sferi najveće, pa i najuticajnije, videćete da ovi tehnološki giganti zarađuju ili proizvodnjom i prodajom proizvoda ili pružanjem usluge gde zapravo potrošača tretiraju kao robu i informacije o njemu preprodaju drugima.

Ko i kako od najvećih zarađuje?

Apple

Sedam godina unazad Apple je vladar tehnološke scene i jedan od primera kompanije koja proizvodi i prodaje fizički proizvod (iPhone). Kompanija postoji 47 godina i broji oko 165 hiljada zaposlenih.

Što se zarade tiče, oko 52% donosi prodaja telefona, a nešto više od 10% od prodaje prateće opreme, pametnih satova, naočara, slušalica. Zarada od digitalnih muzičkih i video servisa iznosi oko 18% od ukupnog iznosa.

Alphabet

Alphabet je osnovan pre samo 8 godina i na vrhu je zahvaljujući Android-u, Google-u, Youtube kanalu. Gotovo 69% prihoda ostvaruje od svojih aplikacija, a od Google oglasa oko 12%. Alphabet je takođe u biznisu trgovine nekretninama i intenzivno ulaže u startape i kompanije koje se bave gejmingom, projektima pametnih domova i samovozećim automobilima.

Broji oko 185 hiljada zaposlenih i prva je kompanija po zaradi od prodaje digitalnih usluga i preprodaje podataka i informacija o korisnicima.

Microsoft

U grupi tech kompanija koje proizvode i prodaju svoju robu je i Microsoft čiji je vodeći segment poslovanja bio operativni sistem Windows. Danas Windows nije glavna Microsoft zvezda već kompaniji donosi samo 13% prihoda. Trećinu prihoda Microsoft duguje svojim proizvodima za servere i ’cloud’ poslovanje. Office paketi i drugi proizvodi učestvuju sa 23% od ukupnog prihoda od kojih je MS Office postao nezaobilazni deo svakodnevnih života.

Microsoft je poznat po izuzetno slojevitom poslovanju i postoji već 48 godina. Zapošljava oko 220 hiljada ljudi.

Amazon

Pre zamalo 30 godina Bezos je osnovao Amazon i danas je u prvih pet tehnoloških velikana. Pored toga što je na mnogim sajtovima i platformama ocenjen kao jedna od poželjnijih kompanija za rad, Amazon je lider kad je u pitanju onlajn kupovina što upravo čini polovinu prihoda kompanije. Nešto više od 22% Amazon inkasira od različitih naknada za slanje proizvoda, oko 6% od Amazon Prime striming servisa i preostalih 13% Amazon prihoduje od rezličitih web servisa.

Amazon ima na platnom spisku oko milion i po ljudi.

Ko je još tehnološki gigant?

Samsung Group, Tencent Holding i Meta Platforms su još tri tehnološka giganta.

Samsung Group još od 1969. pored telefona i televizora proizvodi široku paletu tehničkih proizvoda i softvera koji su poslednjih godina posvećeni pametnom i zdravom životu. Zapošljava preko 300 hiljada ljudi različitih specijalnosti.

Tencent Holdings je kineska kompanija ili tehnološki konglamerat osnovan pre 23 godine i prva je azijska kompanija koja je prešla cifru od 500 milijardi. Tencent se vezuje za WeChat, PUBG Mobile, QQ, web portale, e-commerce platoforme, elektronsko plaćanje, društvene mreže, igrice za mobilne telefone. Tencent nosi poslovnu parolu „posvećeni smo da budemo digitalni asistent“ i pri tome misle da pokriju sve postojeće industrije. Zapošljava oko 115 hiljada ljudi.

Meta Platforms koju svi znaju kao vlasnika Facebook-a, Instagrama, WhatsApp-a naredne godine će obeležiti 20 godina postojanja. Novac zarađuje od prodaje vremena i pažnje koje korisnici društvenih mreža provode na ovakvim platformama. Gotovo 98% zarade dolazi upravo od ’gledanosti’ i reakcija publike, odnosno od oglašavanja. Meta je poslednjih godina posvećena Web3 mreži i virtuelnoj realnosti. Zvanično za Meta Platforms radi oko 85 hiljada ljudi.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde