Kako je burger iz Hrvatske došao u vlasništvo jednog investicionog fonda?

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth stekao je većinski udeo u društvu Yellow Submarine d.o.o., koje upravlja vodećim brendom premium Submarine burgera u centralnoj Evropi.

Brend su 2014. godine osnovali Riječani Dragoljub Božović i Aleksandar Lazinica, koji su firmi dali ime Yellow Submarine, zbog omiljene pesme Beatles-a. Međutim, ime nije naišlo na odobravanje vlasnika autorskih prava liverpulskog benda pa je Yellow uklonjen iz naziva, iako se firma i dalje zove Yellow Submarine.

Ako uspemo u Beogradu…

“U to doba bili smo jako napaljeni na zdrav život pa smo do ideje o imenu došli na trčanju. Yellow Submarine je bilo prvo ime, bilo je svima poznato, a nije do kraja otkrivalo o čemu se tačno radi. Čak logo nije bio žute, nego zelene boje, ali reagovao je zastupnik Beatles-a i morali smo da promenimo ime da ne bismo rizikovali skupu tužbu. Ispalo je da nam to nije previše naštetilo jer je naša agencija u to vreme odradila odličan posao i brzo se za nas pročulo, čak nam je slučaj dao dodatni publicitet,” rekao je jednom prilikom Božović za Večernji list.

Od tog momenta Submarine burgeri šire se regionom, a jedna od lokacija postao je i Beograd.

“Otvorili smo u Beogradu! To je glavni grad roštilja, pa smo upravo zato i otvorili tamo. Ako uspemo u Beogradu, uspećemo bilo gde drugde,” svojevremeno su najavljivali vlasnici.  

Kako je burger iz Hrvatske došao u vlasništvo jednog investicionog fonda?
Garden Mall – Submarine lokal

I uspeli su.  Yellow Submarine d.o.o. je jedina je hrvatska netehnološka firma koja se 2020. godine našla na listi 1000 najbrže rastućih kompanija Financial Times-a. Od osnivanja beleži prosečan godišnji rast prihoda od 60 odsto. U 2022. godini će kompanija ostvariti prihod od 94,3 miliona kuna (preko 12 miliona evra). Jedini je hrvatski brend burgera uvršten na kartu 50 najboljih burgera sveta na temelju istraživanja britanskog turističkog portala Big7 Travel.

Prikupljeno više od 59 miliona evra

Otuda i ova investicija.

“Uvereni smo da će nam Prosperus Growth doneti novi zamah kako bismo svojim burgerima došli do još većeg broja zadovoljnih gostiju’, naglasio je Božović, predsednik Uprave društva Yellow Submarine u izjavi za medije.

Fond rizičnog kapitala Prosperus Growth s privatnom ponudom, u kojem je od ulagača prikupljeno više od 59 miliona evra, novost je na hrvatskom finansijskom tržištu, a kroz program CROGIP podržali su ga Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) investirajući 49,99 odsto ukupnog kapitala fonda. Nakon više investicija usmerenih na IT i izdavaštvo ovo je prvi iskorak fonda u ugostiteljstvo.

“Prosperus Growth se od početka rada pozicionira kao fond koji investira u kompanije s izrazitim potencijalom regionalnog i globalnog rasta, a u tom kontekstu gledamo i na Submarine. Želja nam je kao suvlasnik ovog brenda da doprinesemo njegovom daljem razvoju i još snažnijem prisustvu u segmentu premium burgera’, izjavio je povodom zatvaranja transakcije Tomislav Tičić, član Uprave Prosperus-Investa, društva koje upravlja fondom Prosperus Growth.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

  1. […] „Otvorili smo u Beogradu! Prijestolnica je roštilja, pa smo upravo zato tamo i otvorili. Ako uspijemo u Beogradu, uspjet ćemo bilo gdje drugdje“, najavili su svojedobno vlasnici. I uspjeli su. Yellow Submarine d.o.o. hrvatska ne tehnološka tvrtka koja se našla na listi 1000 najbrže rastućih tvrtki Financial Timesa u 2020. godini. Od osnutka bilježi prosječan godišnji rast od 60 posto. U 2022. godini tvrtka će ostvariti prihod od 94,3 milijuna kuna (preko 12 milijuna eura). Jedini je to hrvatski brend burgera koji je uvršten na kartu 50 najboljih svjetskih burgera temeljenu na istraživanju britanskog turističkog portala Big7 Travel, prenosi bonitet. […]

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde