Kako je došlo do najvećeg korporativnog skandala u istoriji SAD?

Foto: Envato Elements / phoenixproduction

Pre više od 20 godina energetska kompanija Enron Corporation podnela je zahtev za zaštitu od bankrota na sudu u Njujorku.

Kompanija koja je u 2000. godini zapošljavala 21.000 ljudi i ostvarila prihod od 111 milijardi dolara, tokom sledeće godine našla se pred dramatičnim padom akcija i jednim od najvećih korporativnih skandala u istoriji SAD.

Kako su cene akcija padale, tadašnji direktor Kenet Lej je prodao velike količine svojih akcija Enrona, istovremeno ohrabrujući Enronove zaposlene da kupe više akcija i uveravajući ih da je kompanija u oporavku. Do kraja godine, Enronov kolaps koštao je investitore milijarde dolara, zbrisao oko 5.600 radnih mesta i likvidirao skoro 2,1 milijardu dolara u penzionim fondovima, čime je Enron postao sinonim za velike korporativne prevare i korupciju.

Glavni razlozi za propast Enrona bili su prevara, skrivanje dugova i loše upravljanje kompanijom. Evo šta je dovelo do pada Enrona.

Računovodstvene prevare

Enron je primenjivao složene računovodstvene trikove kako bi skrivao dugove i loše finansijsko stanje kompanije. Korišćeni su različiti računovodstveni obrasci kako bi se obmanjivali investitori i regulatorne agencije. Ove prakse omogućile su Enronu da prikaže lažnu finansijsku sliku o svom poslovanju.

Nedostatak transparentnosti

Enron nije pružao adekvatne informacije o svojim finansijskim poslovima, a način na koji su vodili kompaniju bio je nedovoljno transparentan za investitore i javnost. Nedostatak transparentnosti otežao je investitorima da shvate pravu situaciju u kompaniji.

Prekomerno zaduživanje

Enron se prekomerno zadužio kako bi finansirao svoje ambiciozne projekte i širenje poslovanja. Kada su investitori počeli da sumnjaju u održivost kompanije i zahtevali povraćaj svojih investicija, Enron nije mogao da ispuni svoje obaveze, što je dovelo do finansijske krize.

Loše upravljanje

Postojao je problem sa lošim upravljanjem unutar kompanije, uključujući nesposobnost menadžmenta da adekvatno nadgleda poslovanje i rizike, kao i zanemarivanje internih upozorenja o potencijalnim problemima.

Kada su otkrivene računovodstvene prevare i finansijska nepravilnosti, investitori su brzo izgubili poverenje u Enron, a vrednost akcija kompanije dramatično je pala. U decembru 2001. godine, Enron je podneo zahtev za bankrotstvo, što je rezultiralo gubicima za akcionare, zaposlene i druge povezane strane. Ovaj slučaj izazvao je veliku zabrinutost u finansijskoj zajednici i doveo je do značajnih reformi u regulativama i računovodstvenim standardima.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde