Ko danas brže stiže do rukovodećih mesta u velikim svetskim kompanijama?

Foto: Envato Elements / Gigidelgado

Na rukovodećim mestima u svetskim korporacijama nalaze se stariji ljudi, sa iskustvom u industriji i na tim pozicijama ima sve više žena.

Ovo su nalazi profesora menadžmenta na Vorton školi Univerziteta u Pensilvaniji, Pitera Kapelija i njegovog tima koji prate atribute lidera najvećih svetskih korporacija, sa liste Fortune 100, od ​​1980. godine.

Menadžeri koji spadaju u takozvani C-Suite (izvršni direktori –CEO, finansijski direktori – CFO itd) menjaju poslove mnogo više nego u prošlosti i ne drže se jednog poslodavca ili industrije tokom cele svoje karijere. Ali kako su stariji sve manje to rade.

Što su stariji, to su ‘mirniji’

Evo nekih rezultata iz ovog istraživanja koje je Kapeli podelio sa čitaocima Wall Street Journal-a.

Rukovodioci su sve stariji – od 1980. kada je prosečna starost bila 57 godina, oni su bili sve mlađi, da bi se danas vratilo na stanje od pre 40 godina.

Menjaju poslove – Broj različitih kompanija u kojima su rukovodioci radili, uključujući njihov trenutni posao, rastao je svake decenije – na 3,3 kompanije u 2021. sa 2,2 u 1980. godini, što je porast od 50%.

Procenat rukovodilaca koji su celu karijeru proveli u jednoj kompaniji opadao je u svakom periodu u podacima, posebno između 2011. i 2021. Sada je nešto manje od 20% rukovodilaca osuđeno na jednu firmu, što je manje od polovine nivoa iz 1980. i otprilike isto kao 1900. godine.

Međutim, postoji veliki izuzetak od tog nalaza, a to su tzv nasleđene kompanije (kompanije koje dugo postoje i imaju dugu tradiciju). Ovih 17 kompanija — koje su na listi Fortune 100 od 1980. godine — imaju više nego dvostruko veći procenat onih koji su ceo radni vek kod njih od ostalih.

Finansije i prava na ceni

Prosečan staž na izvršnim pozicijama je sada ponovo na mestu gde je bio 1980. godine, blizu četiri godine, nakon što je pao na dve godine 2001. Ovo može imati veze sa tehnološkim kompanijama: kako je industrija sazrevala, postala je stabilnija.

Iskustvo – Rukovodioci su nekada dobijali obuku u samoj kompaniji u različitim aspektima poslovanja: operacijama, finansijama, logistici i tako dalje. Bio je to način da kompanije obučavaju potencijalne lidere iznutra, posebno važno jer nije bilo mnogo spoljnih angažovanja za izvršne uloge. Sada kompanije traže ljude izvana koji imaju iskustva u različitim nišama i stavljaju ih u uloge koje ispunjavaju te niše.

Sve više rukovodilaca dolazi iz finansija – Finansijska tržišta i interesi investitora preuzeli su veću ulogu nakon 1980-ih, a ta promena se ogleda u proporciji rukovodilaca sa finansijskim iskustvom: cifra je bila iznad 30% od 2001. godine, u odnosu na 19% 1980. godine.

Sve više rukovodilaca ima diplome pravnih nauka – Procenat rukovodilaca sa diplomom pravnika je porastao, dostigavši 17% u 2001. sa 11% u 1980. godini, i ostao blizu tog višeg nivoa u 2021.  Sa druge strane, poslovne MBA diplome nisu toliko rasprostranjene kao što su nekad bile. Međutim, diplome sa poslovnih škola sa najprestižnijih univerziteta i dalje su cenjene.

Žene

Žene dobijaju više izvršnih poslova – Udeo žena u najvišim izvršnim činovima Fortune 100 porastao je sa otprilike sa nule u 1980. na 12% u 2001. i 18% u 2011. godini, za otprilike isti procenat kao i udeo žena na svim menadžerskim poslovima.

Nakon toga, udeo žena u ovim najvišim izvršnim pozicijama porastao je na 28% 2021. godine.

Žene takođe sve brže napreduju od muškaraca, navodi sa analizi Univerziteta u Pensilvaniji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde