Ko danas kupuje rusku naftu?

Foto: Envato Elements / rawf8

Ruski mediji ovih dana prenosili su izjavu milijardera Olega Deripaske sa Krasnojarskog ekonomskog foruma u Sibiru u kojoj on iskazuje zabrinutost za finansije ove države.

On je rekao da bi finansijske nevolje u kojima se našla Rusija mogle da kulminiraju 2024. godine.

Sledeće godine neće biti novca„, rekao je Deripaska i dodao da izgradnja „državnog kapitalizma nije opcija“ i upozorio na „ozbiljan“ pritisak sankcija.

Razlog tome su i podaci koje je objavio Visual Capitalist (VC), a prenose Biznis i finansije.

Naizgled dobre brojke

Od početka invazije na Ukrajinu Rusija je od prodaje fosilnih goriva zaradila 315 milijardi dolara, od čega skoro polovinu (149 mlijardi) od kupaca iz EU. Međutim, to nisu dobre brojke, navodi VC, jer tražnja za ruskim energentima konstantno pada i danas je za 50 odsto manja nego pre rata.

Ovi podaci dolaze od Centra za istraživanja energije i čistoće vazduha, a sa njima i lista zemalja koje uvoze najviše ruskih energenata. Njihov najveći kupac je Kina u koja je u tom periodu uvezla ruskih fosilnih goriva u vrednosti od 66,6 milijardi dolara. Drugi najveći kupac ruskih energenata je Nemačka, koja je od Rusije kupila naftu, prirodni gas i ugalj u vrednosti od 26,1 milijarde dolara, a sledi je Turska koja je za ruske energente izdvojila 25,9 milijardi dolara. Očekuje se da će Turska uskoro prevazići Nemačku po potrošnji ruskih energenata jer se na nju ne odnose sankcije koje je EU uvela Rusiji.

Na listi najvećih kupaca ruskih fosilnih goriva nalaze se i Indija, Holandija, Italija, Poljska, Francuska, Belgija, Mađarska, Bugarska, Slovačka, Japan, Južna Koreja, Španija…

Pad ruskog izvoza

Kao što vidimo, u pitanju je veliki broj članica Evropske unije, premda je generalno potrošnja ruskih energenata pala u zajednici ovih država. Naime, u martu 2022. ona je dostigla vrhunac svoje vrednosti od 774 miliona dolara na dnevnom nivou, a u februaru 2023. je taj iznos bio dosta skromniji – 119 miliona. Kupovina ruskih energenata od strane EU dakle vrednosno je smanjena za 85%.

Analitičari kažu da iako je u međuvremenu Indija povećala uvoz ruskih goriva sa tri miliona dolara dnevno na 81 milion dnevno, njena tražnja ne može da nadomesti tražnju koja je opala na evropskom tržištu. Prema izveštaju S&P Global, od januara ove godine prekomorski izvoz ruske nafte je smanjen za 21 odsto. Od početka invazije pak ruski prihodi od izvoza ovih energenata pali su za 50 odsto.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde