Ko gubi najviše novca u 2023?

Foto: envatoelements.com / stokkete

Ključne tačke
  • Sudeći po brojkama, neumorni ’tech’ mozgovi i njihovi poslovi nisu stekli jak imunitet na ekonomsku krizu koja je proglašena na svetskom nivou.
  • Google, Amazon, kineski Tik Tok, Microsoft, Stipe i drugi velikani, tačnije njihovi čelni ljudi, ovu godinu posluju sa velikim minusom.
  • Glavni razlog gubitaka po procenama analitičara je pad vrednosti akcija.

’Velike tehnologije – veliki gubici’, kako je to jasno sročio Forbes analitičar, dijagnoza je koja se lako može primeniti na tekuću 2023. Za razliku u prethodne dve, tehnološki giganti u ovoj godini beleže finansijske gubitke. Google, Amazon, kineski Tik Tok, Microsoft, Stipe i drugi velikani, tačnije njihovi čelni ljudi, ovu godinu posluju sa velikim minusom.

Forbes-ovi analitičari su zabeležili 313 milijardera koji su novac zaradili u oblasti tehnologije što je manje ako se uporedi sa prošlom i pretprošlom 2021. godinom koja je tehnološke gigante vinula u nebesa u svakom smislu.

Nema imuniteta

Sudeći po brojkama, neumorni ’tech’ mozgovi i njihovi poslovi nisu stekli jak imunitet na ekonomsku krizu koja je konstatovana i proglašena na svetskom nivou. Inflacija, rastuće kamatne stope i strahovi od recesije uzdrmali su čak i najveće među velikim.

Prateći trend ’velike tehnologije – veliki gubici’, Bezos je ove godine izgubio mnogo novca (procena je oko 57 milijardi dolara). Analitičari pišu da je glavni uzrok pad akcija Amazon-a i to za 38 odsto. Tokom Covid pandemije Amazon je zapošljavao širom otvorenih kapaciteta. Za razliku od potrage za ljudima, ove godine su najavljeni otkazi za 27 hiljada zaposlenih. I bivša supruga Bezosa je kao vlasnica četvrtine akcija Amazona, izgubila je oko 19 milijardi dolara.

Drugi veliki gubitaši po Forbes-u i Times of India su Google velikani Leri Pejdž i Sergej Brin sa minusom od oko 30 milijardi. Bila Gejtsa nije zaobišla gubitaška godina kao i Stiva Balmera iz Microsoft-a – Gejts je zvanično u minusu 25 milijardi, a Balmer 10. Alphabet je takođe najavio otpuštanja ove godine za oko 10 hiljada zaposlenih.

Novajlije nisu bolje prošle

I nisu gubici snašli samo tehnološke velikane koji su godinama u poslu. I najveći startapi vredni milijarde nisu bolje prošli. Novac rizičnog kapitala je poprilično presušio, a i procene su manje.

Ove godine su i osnivači Canva-e i Strip-a svedoci pada vrednosti njihovih platformi i usluga i to za 50 odsto u poređenju sa procenama iz 2021. Ukratko, Forbes je otkrio da je čak 51 osnivač jednoroga siromašniji ove godine, a čak polovina se više ne ubraja u milijardere.

Na prvu loptu bi se moglo reći da su tehnološke kompanije u krizi iako su po procenama treća oblast najprofitabilnija za ulaganje (posle mode i maloprodaje). Ipak, nije tako. Tehnologija će ostati na visokoj poziciji, a ovi gubici su uglavnom posledice svetske ekonomske krize, kako procenjuju eksperti.

Ko gubi najviše novca?

Kao i Džef Bezos koji se sa čela Amazon-a povukao pre dve godine, i Leri Pejdž (Google) je to isto uradio pre četiri. Nije prodavao svoje akcije od 2022. i u minisu je 31 milijardu dolara jer je pala vrednost Google akcija za 30 odsto.

Bil Gejts i dalje radi sa Microsoft glavnim timom iako je odstupio sa čela pre tri godine. Vlasnik je jedan odsto akcija koje su inače u padu za 10 odsto u poređenju sa prošlom godinom. Još jedan bitan razlog Gejtsovih gubitaka je i odluka da se oprosti od 20 milijardi dolara u ime fondacije Gates Foundation.

Ni Dell korporacija nije bolje prošla na berzi akcija. Majkl Del je u minusu ove godine između ostalog i zato jer je vrednost akcija Dell-a pala za 27 odsto.

Na iznenađenje mnogih, gubici nisu zaobišli ni Tik Tok. Šang Jiming se kao osnivač ByteDance kompanije pod čijom kapom radi Tik Tok, pre dve godine povukao sa mesta direktora i člana borda direktora. Pretpostavke su da je bio primoran pod pritiskom Kineske vlade. Njegovo bogatstvo je, bar koliko je poznato javnosti, vezano za ByteDance koji se suočava sa pojačanom američkom kontrolom zbog upravljanja korisničkim podacima. Prema analitičarima, prošle godine je ova kineska kompanija vredela 300 milijardi što je za 80 milijardi više u odnosu na vrednost u tekućoj 2023.

Apple i Disney nisu u boljoj poziciji ove godine. Pad akcija Apple-a od samo 3 odsto i Disney-ja od 29 odsto utiče i na finansijska salda njihovih vlasnika.

Za Pavela Durova, osnivača Telegram aplikacije, finansijske prilike nisu najbolje. Njegovo bogatstvo je procenjeno na oko 11 milijardi dolara. Ove godine analitičari procenjuju gubitak od 3,6 milijardi što je značajan pad. Ako se i dalje drži poslovne devize da ’profit nikada neće biti krajnji cilj’, ovoliki gubitak mu neće teško pasti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde