Ko je bio Ahmet Ertogun, „sultan muzičkog biznisa“?

Foto: Wikipedia / William P. Gottlieb/ Library of Congress

Ključne tačke
  • Iako je malo poznat široj javnosti, Ahmet Ertegun je bio čovek koji je ostavio značajan pečat na američku muziku i publiku širom sveta.
  • Suosnivač je Atlantic Records, i otkrio je i angažovao neke od najznačajnijih muzičara 20. veka, od Reja Čarlsa do legendarnih The Roling Stones.
  • “Radio je” za džez i afroameričku muziku, a bio je poznat po svojoj poslovnoj sposobnosti, oštrom sluhu i pronicljivom ukusu.

Iako je malo poznat široj javnosti, Ahmet Ertegun je bio čovek koji je ostavio značajan pečat na američku muziku i publiku širom sveta.

Ovog tursko-američkog biznismena zovu “Sultan muzičkog biznisa” (Wall Street Journal), a smatra se najvećim muzičkim izdavačem u u američkoj istoriji.

Otkrio je i angažovao neke od najznačajnijih muzičara 20. veka, od Reja Čarlsa do legendarnih The Roling Stones.

Suosnivač je Atlantic Records, jedne od najvažnijih nezavisnih izdavačkih kuća. Odgajan kao turski musliman, “radio je” za džez i afroameričku muziku, a bio je poznat po svojoj poslovnoj sposobnosti, oštrom sluhu i pronicljivom ukusu.

Ahmet Ertogun – detinjstvo

Ertegun je rođen u Istanbulu pre jednog veka, 31. jula 1923. godine, iste godine kada je Republika Turska postala država. Ahmetov otac je postavljen za ambasadora Turske u Švajcarskoj, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, a zatim, 1934., u SAD.

Ahmetov stariji brat, Nesuhi, upoznao ga je sa džez pločama i pružio Ahmetu ključno, formativno iskustvo kada je ovaj imao tek 9 godina. To iskustvo transformisalo je Ahmeta u doživotnog poznavaoca džeza.

Kada je sa 12 godina stigao u Vašington sa porodicom, on i njegov brat proveli su mnogo sati u prodavnicama ploča, išli su od vrata do vrata u crnim četvrtima kupujući stare ploče od 78 obrtaja u minuti. Na kraju su sakupili hiljade džez i bluz ploča.

Upoznao heroje i organizovao im koncerte

Dok je još bio tinejdžer, boravio je često Hauard teatru gde su svirali crni muzičari i upoznao svoje muzičke heroje: Luisa Armstronga, Kaunta Bejsija, Lestera Janga, Djuka Elingtona. Čak im je organizovao koncerte u turskoj ambasadi, što je dovelo do toga da braća počnu da produciraju džez i bluz koncerte.

Godine 1947, sa Herbom Abramsonom, Ertegun je pokrenuo Atlantic Records. Otkrio je Reja Čarlsa i učinio da R&B muzika postane mejnstrim. Do kasnih 1950-ih, Atlantic je izdavao važne albume džez umetnika Čarlsa Mingusa, Modern Jazz Quartet  i Džona Koltrejna. Krajem 1960-ih, pod Ertegunovim vođstvom, krenulo je širenje na tržište “bele” rok muzike, britansku (Eric Clapton and Cream, Led Zeppelin i Rolling Stones) i američku (Allman Brothers i Crosby, Stills & Nash) .

Ertegunova karijera odražavala je ljubav prema muzici i multikulturalne veštine njegovog oca. Osećao se potpuno opušteno među najvišim slojevima društva kroz svoje diplomatsko vaspitanje, i potpuno udobno među najnižim slojem društva.

Njegova partnerstva u muzici, primetio je, često su bila „kulturno trouglasta“. Po rođenju je bio musliman,  njegovi poslovni partneri su često bili Jevreji, a radio je najviše sa crnim muzičarima.  

Bizarna smrt

Ertegun je prodao Atlantic Records kompaniji Warner Bros. 1967. godine, ali je ostao na mestu predsednika. Postao je stariji, ali moderan “državnik” muzičkog biznisa koji je voleo noćne klubove i pomogao u osnivanju Kuće slavnih i muzeja rokenrola, koja je otvorena 1995. Radio je do 2006.godine. Tada se desila bizarna nesreća koja mu je okončala život. Usled pada na glavu u bekstejdžu na koncertu The Rolling Stones u Njujorku, pao je u komu i ubrzo umro. Ahmet Ertogun je iza sebe u tom trenutku ostavio bogatstvo koje se procenjivalo na oko 300 miliona dolara.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde