Ko je bio otac vrednog ulaganja i šta je učio najveće investitore?

Foto: envatoelements / Mehaniq41, By Anonymous – http://mejorbroker.org/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=48065157

Ključne tačke
 • Bendžamin Grejem ostaće zapamćen kao otac vrednog ulaganja, finansijski mudrac i jedan od najvećih investitora.
 • Na knjige i način poslovanja Grejema rado se vraćaju njegovi učenici i sledbenici – od Vorena Bafeta i irvinga Kana.
 • Prvo što je ovaj najveći investitor učio sledbenike je da se emocijama ne može do profita i da nije dovoljno samo znati zaraditi već treba znati kako investirati

Ako osvajate svet investicija, trebaće vam ime i delo Bendžamina Grejema. Bio je jedinstvena pojava prošlog veka, Englez, profesor kome je investiranje bilo velika strast, ceo život. Ostaće zapamćen kao otac vrednog ulaganja, finansijski mudrac i jedan od najvećih investitora. Za njegovu biografiju zanimljiv je podatak da je upravo Voren Bafet bio jedan od njegovih učenika i tako je bilo do Grejemove smrti 1976.

Po rečima Vorena Bafeta kao i mnogih Grejemovih učenika, profesor je bio najveći i napisao je knjige koje su i danas na listi najboljih o investiranju.

Iz nemaštine do vrednog ulaganja

Sigurna analiza i Inteligentni investitor samo su dva naslova iz pera i iskustva Bendžamina Grejema. Na ova dela će vas uvek vraćati iskusni investicioni ’vukovi’ (od Irvinga Kana i Bafeta) iako je od izdavanja prošlo više od pola veka.

Kako je sam zapisao, detinjstvo u siromaštvu uz oca koji je vodio skromnu prodavnicu nameštaja u Njujorku nakon što je porodicu iz Engleske preselio u Ameriku, bilo je velika inspiracija za ulazak u svet investicija. Grejema je nemaština inspirisala i da završi studije na Columbia univerzitetu, ali ga je i odvratila od prosvete i ponuda da ostane kao profesor matematike i filozofije. Ambicija ga je, a gde drugo, pogurala da se zaposli na Wall Street-u gde je počeo u Graham-Newman Partnership. Za njega se prvi put čulo kao za aktivistu deoničara u društvu sa Rokfelerom, između ostalih, kako je Grejem zapisao u Inteligentnom investitoru.

Kraj i početak svakog doba

Grejem nije bio samo jedan od najuspešnijih investitora (sa dvadeset pet je imao i firmu i godišnju zaradu pola miliona dolara), već je bio i mislilac i pisac. Sa 35 je završio Sigurnu analizu, a pet godina kasnije i Inteligentnog investitora. Po rečima Vorena Bafeta, njegovog zaposlenog, Grejem je imao želju da svakog dana uradi nešto blesavo, nešto kreativno i nešto darežljivo. I uspevao je, kako su govorili svedoci.

Danas se slobodno za Grejemove knjige i razmišljanja o novcu i investicijama može reći da su deo opšte finansijske kulture. Jedna od njegovih rečenica je početak i kraj za svakoga ko ima za cilj uspešna investiranja:

Ljudi koji ne mogu da kontrolišu svoje emocije, ne mogu do profita ulaganjem.“

Možda ćete čuti ili pročitati da su Grejemove ideje zastarele, da su se prilike promenile baš kao i ekonomija i protok novca. Ali, njegovo razumevanje finansijskog uspeha je standard koji se provlači kroz svako doba. Grejemovi saveti svakom investitoru ponaosob pokazali su se vrlo korisni i primenljivi u praksi.

Red i logika

Pre svega, Grejem je insistirao na uvođenju reda i logike u zbunjujuću i neuređenu aktivnost kakva je investiranje. Ovo su reči Grejemovih učenika koji su potvrdili da su principi iz njegovih knjiga pouzdani i ’njihova vrednost je rasla čak i u vreme finansijskih oluja’.

Mudar investitor po Grejemu bira investicije prema njihovim osnovnim vrednostima, a ne na osnovu mišljenja drugih ili mode na tržištu, struje koja preovladava. Odluke koje nastaju usled promena raspoloženja ili bilo kakvim uticajem emocija, a ne racionalnog razmišljanja, vode u propast. Možda ste vi euforični ili prodavac koji nudi akcije. U tom slučaju ćete biti spremni da platite više baš kao što će prodavac tražiti nerazumno visoku cenu. I za jedno i za drugo krivo je emotivno stanje. Mudar i inteligentan investitor se ne vezuje za emocije i svaku hartiju od vrednosti posmatra samo kao deo posla. Bilo kakvu promenu raspoloženja koja utiče na rast ili pad cena ignoriše. To je izbor.

Grejem u svoju knjigu Inteligentni investitor uvodi lik g-dina Marketa (Tržište), imaginarnog partnera, koji je zapravo alegorija i koristi ga kao primer odlučivanja na osnovu emocija. Od emotivnog stanja g-dina Marketa zavise i cene na tržištu, što samim tim nisu realne vrednosti.

Otac vrednog ulaganja

Tako bi po Grejemu inteligentni investitor kupovao od pesimiste, a prodavao optimisti. Ako na tržištu nema takve prilike, investitor bi trebalo da ignoriše ’tržišnu buku’.

Šta je još korisno Grejem zapisao?

 • G-din Market je kratkoročni šizofreničar, ali dugoročno vraća zdrav razum.
 • Ako želite da budete bogati, naučite i kako da investirate, a ne samo kako da zaradite.
 • Nećete biti u pravu niti ćete pogrešiti ako se većina ne slaže sa vašim mišljenjem. Bićete u pravu kada su vaši podaci i obrazloženja tačni.
 • Najveći gubici investitora često dolaze od kupovine nekvalitetne imovine u dobrim ekonomskim vremenima.
 • Čak će i pametnom investitoru trebati dosta snage volje da ne sledi gomilu.
 • Glavni problem investitora, pa čak i njegov najveći neprijatelj verovatno je on sam.
 • Tržište je poput klatna koje se uvek ljulja između neodrživog optimizma (što imovinu čini preskupom) i neopravdanog pesimizma (koji imovinu čini previše jeftinom). Pametni investitor je realna osoba koja prodaje optimiste i kupuje pesimiste.
 • Neverovatno je to koliko izuzetno sposobnih preduzetnika pokušava da radi na Wall Street-u zanemarujući sve principe zdravog razuma na koji su se oslonili kako bi uspeli u vlastitim kompanijama.
 • Postizanje zadovoljavajućih investicionih rezultata je lakše nego što većina misli. Postizanje vrhunskih rezultata mnogo je teže nego što zvuči.
 • Postoje dva pravila za investiranje: prvo je ne gubite, a drugo, nikad ne zaboravite prvo pravilo.

Tako je govorio otac vrednog ulaganja i treba ga čuti.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde