Ko je gospodin koji oblači Aziju?

Ključne tačke
  • Tadaši Janai je zvanično najbogatiji čovek Japana, ali je pre svega primer dobrog poslovanja.
  • Uz mnogo grešaka i propusta uspeo je da u svetu otvori preko 2500 Uniqlo prodavnica i nastavi rast.
  • Uz poslovnu filozofiju da nema kompromisa sa kvalitetom, Tadaši Janai tvrdi da za uspeh kompanije zaposleni moraju da rade ono što ih pokreće.

Za nekoliko meseci Uniqlo kompanija i robna marka proslaviće 40 godina od dana kada su u Hirošimi otvorili svoju prvu prodavnicu. Čovek koji je zaslužan za ovakvu istrajnost je Japanac Tadaši Janai, ugledan biznismen iz sveta tekstila i mode. Danas ga potpisuju kao osnivača i predsednika grupe Fast Retailing Co Ltd uz neizostavni podatak da je najbogatiji čovek Japana.

Tadaši Janai jeste prototip tajkuna u pravom smislu te reči (veliki gospodar, princ, vrhovni komandant). Ovdašnje razumevanje titule ’tajkun’ ne priliči pomenutom biznismenu jer nije bilo ni pokušaja da se dokaže da je Tadaši Janai do svog bogatstva došao sumnjivim putem niti je novopečana poslovna pojava.

Mnogo grešaka

Interesovanje za ekonomiju i politiku Tadaši Janai nije uspeo u potpunosti da zadovolji nakon završenih studija. Nakon diplome godinu dana je radio u poznatom lancu robnih kuća JUSCO. I to je bilo sve od zaposlenja. Odlučio je da se pridruži ocu i njegovoj krojačkoj radnji. Tako je očeva Ogori Shoji prekrštena u Fast Retailing 1991. kada je Tadaši Janai napunio 42 godine i za japanske medije izjavio:

„Možda sve ovo spolja deluje kao uspeh, ali mnogo sam do sada napravio grešaka. Ljudi inače svoje promašaje i neuspehe preozbiljno shvataju. Suština je ostati tu sa idejom da ćete već u sledećoj situaciji naići na uspeh.“

I, ovo je na neki način bio početak zidanja imperije u svetu prodaje na malo i to konfekcijske robe. Udobnost, praktičnost, kvalitetni materijali, univerzalnost i stil za svačiji ukus i danas su ideje vodilje Fast Retailing kompanije. Pod svojom kapom razvijaju Uniqlo, GU, Helmut Lang, J Brand, Theory robne marke. Glavni oslonac je ipak Uniqlo sa oko 2500 otvorenih prodavnica u 25 zemalja sveta. Ipak, za Tadaši Janaija kažu da oblači Aziju.

Svakodnevna poslovna borba gospodina Janaija i njegovog tima podrazumeva i borbu sa najvećim rivalima – H&M i Zara (Inditex).

Poslovna filozofija

Fast Retailer Co. i njen pokretač poznati su po postavljanju visokih ciljeva i zahteva. Tadaši Janai je izjavio da je njihov cilj da svaku deceniju tri puta povećaju prodaju. Tako je bilo do sada i plan je da se takvim tempom i nastavi.

Ali, kakve god ciljeve postavljali, robne marke pod krovom kompanije Fast Retailer bez izuzetka slede principe visokog kvaliteta od nabavke, dizajna, proizvodnje i na kraju prodaje i e-commerce usluge.

Biznis kakav je garderoba i kojim se mi bavimo, tesno je povezan sa ljudskim svakodnevnim životom. Naš biznis ne može da bude dobar ako živimo u svetu koji je nestabilan i nemiran. Naša misija je da ponudimo udobnost i visok kvalitet života i mislim da smo jedina kompanija u svetu koja jasno iznosi ovakve poslovne principe i preduzima konkretne korake kako bi ih sprovela u delo“, s ponosom je objavio Tadaši Janai u maju ove godine.

Uniqlo oblači Aziju

Nekoliko ključnih poslovnih poteza poveli su Fast Retailer do sve veće prodaje i povećanja broja prodavnica i van Japana i Azije. Najbrže rastući trgovac na malo u Japanu početkom 90-ih značilo je da su otvorili više od 100 prodavnica za tri godine, a taj broj se udvostručio do 1996. odlukom Tadaši Janaija da iskoristi kapital sa berze i gradi imperiju tako što je sklapao poslove sa kineskim proizvođačima odeće. Počeo je da dizajnira, proizvodi i prodaje samo Uniqlo garderobu.

Hit je postala Uniqlo jakna izrađena od mekanog recikliranog poliestera, topla i praktična. Cena je bila 15 dolara, a po podacima prodaje, ovu jaknu je do 1998. kupio svaki četvrti Japanac. Ukratko, Uniqlo je prodao 26 miliona ’fleece’ jakni u više od 400 prodavnica u Japanu 2000. godine.

Sledeća godina i početak milenijuma obeležili su izlazak u svet. Nije bilo uspešno kako je planirano. Samo u Velikoj Britaniji, od 21 zatvoreno je 16 prodavnica.

Tadaši Janai nije uspeo ni sa projektom distribucije hrane u istom periodu. Ipak, ništa ga nije moglo zaustaviti da otvara prodavnice širom sveta, pa je preuzimao i druge modne kuće (njujorški Theory, francuski Comptoir des Cotonniers, Onezone, Cabin Corp, Princesse tam.tam).

Ključna je bila 2006. kada je presečena crvena vrpca na ulazu u prvu Uniqlo prodavnicu u uglednom SoHo-u.

Od 2015. Uniqlo je brojao više od 1600 prodavnica širom sveta, 630 van Japana. Plan kompanije je da svake godine otvori 100 novih prodavnica u Kini.

Ništa bez srca

Može se reći da Tadaši Janai i Uniqlo pre svih, oblače Aziju. Pored Japana, Uniqlo je prisutan u Kini i Jugoistočnoj Aziji, Australiji, Evropi, Americi. U svojoj 74. godini pokretač cele ove imperije nema nameru da stane, a takav stil opravdava rečima:

Nema kompromisa sa kvalitetom. Jedino što je naš zadatak je da neumorno i konstantno pravimo garderobu koja je izuzetno dobra, visokog kvaliteta, a koju svako sebi može da priušti. Mnogo je robnih marki u našoj indistriji, ali mislim da smo mi najbolje pozicionirani i konkurencija smo i najskupljim brendovima.

I, prvo što želim je da naši zaposleni uživaju u svom poslu i okruženju u kom rade. Moramo da im obezbedimo okruženje koje će ih pokretati da svakodnevno napreduju. Znam da zvuči kao apstrakcija i fraza, ali na kraju sve se svodi na ovo – radi ono što te pokreće.

A, da bismo nešto prodali, moramo da taknemo srca naših kupaca, a to je nemoguće bez ljudskog pristupa poslu“, kao cenjeni milijader, gospodin koji oblači Aziju, tajkun u izvornom smislu reči, zapisao je Tadaši Janai.

U bogatoj poslovnoj istoriji Uniqlo robne marke upisano je i ime Novaka Đokovića sa kojim je japanska kompanija sarađivala punih pet godina (2012-2017).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde