Ko je Havijer Olivan, novi operativni direktor Facebook-a?

Zakerbergova ’desna ruka’ Šeril Sandberg napustila je Facebook posle 14 godina, a onome ko bude morao da ’popuni njene cipele’ to će predstavljati težak zadatak. Međutim, gigant koji se sada zove Meta, odlučio je da na mesto novog operativnog direktora postavi još jednog veterana u kompaniji.

To je Havijer Olivan (45), skromni Španac, koji je daleko od medijske pažnje koju je imala Sandberg i, kako kažu, retko koristi Facebook i Instagram.

On je u kompaniji već 15 godina, gde je ’orkestrirao’ vrtoglavo širenje kompanije u jednu od najpopularnijih svetskih internet platformi.

Havijer Olivan govori 5 jezika

Dolazi sa španskih Pirineja, gde je učio da leti paraglajderom, a prema njegovom LinkedIn-u, diplomirao je na Univerzitetu Navara u Španiji 2000. godine, a kasnije je magistrirao na Stenfordu 2007. Radio je u Siemens AG i drugim startap kompanijama, uključujući neke sa sedištem u Tokiju, pre nego što je otišao na Facebook. Govori pet jezika, a Zakerberg ga je doveo ’u centralu’ dok je radio na španskoj verziji Facebook-a. Odmah je postao šef za globalni rast.

Business Insider ga navodi kao ključni razlog zašto je Facebook uspeo da se proširi širom sveta zahvaljujući pristupu zasnovanom na podacima. Isti portal piše da nema podataka o njegovoj plati, ali je Olivan nedavno podneo izveštaj Komisiji za hartije od vrednosti, otkrivajući da poseduje ograničene deonice kompanije u vrednosti od oko 35 miliona dolara.

„Skroman tip sa malim egom“

O njemu Bloomberg piše da se njegovo ime može naći u materijalu koji je procurio 2021. od strane  uzbunjivača Fransis Haugen koji otkrivaju ’zloglasnu’ misiju Facebook-a „rasta po svaku cenu“.

Za isti medij direktor marketinga kompanije Meta Aleks Šulc, rekao je da je Olivan  „skroman tip sa malim egom“. „Mislim da bi to trebalo da bude nagrađeno u poslu malo više nego što jeste“, rekao je Šulc.

To pokazuju njegovi rezultati. Olivan je imao značajnu ulogu iza scene u mnogim velikim trenucima kompanije.

Pomogao je da projekti Meta Internet.org i Facebook Lite vide ’svetlo dana’, bio je ključan u Zakerbergovoj odluci da kupi WhatsApp 2014. i kako je jednom za Bloomberg rekla potpredsednica Mete Naomi Gleit, „uvek nas je podsećao na činjenicu da ne koriste svi iPhone“,ukazujući da je ljude u kompaniji uvek upućivao na međunarodnu perspektivu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde