Ko je Irena Radović, žena sa ozbiljnom karijerom i nova guvernerka CBCG?

Foto: IRF

Poslanici crnogorskog parlamenta za guvernerku Centralne banke Crne Gore (CBCG) izabrali dosadašnju direktorku Investiciono-razvojnog fonda (IRF) ali i nekadašnju viceguvernerku CBCG, Irenu Radović.

Njenu biografiju prenosi Investitor.me.

Dr Irena Radović rođena je u Podgorici 21. aprila 1978. godine.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2000. godine u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa.

Kao Chevening stipendistkinja magistrirala je međunarodne odnose na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji 2002. godine. Magistraturu ekonomskih nauka stekla je i na Konzorcijumu za istraživanja i obrazovanje u primijenjenoj ekonomiji u Italiji 2003. godine. Doktorka je ekonomskih nauka s akademskim iskustvom u oblastima međunarodne ekonomije, globalizacije svjetske privrede i monetarne ekonomije EU.

Irena Radović je bila u Odboru direktora IRF-a od 2020. godine, nakon čega postaje i njegova direktorka, kao i članica nacionalnog Savjeta za konkurentnost, Savjeta za održivi razvoj i Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore.

Od 2000. godine je bila angažovana na izvođenju nastave iz međunarodne ekonomije, globalizacije svjetske trgovine i monetarne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Svoju profesionalnu karijeru započela je 2000. godine u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, uz istovremeni angažman na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Od 2003-2007. godine bila je šefica Britanske kancelarije i predstavnica Vlade Velike Britanije u Crnoj Gori, a nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore obavljala dužnost zamenice ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori.

UNESCO, CBCG, IRF

Od 2010-2015. bila je ambasadorka Crne Gore u Republici Francuskoj. U tom periodu bila je i ambasadorka Crne Gore pri UNESCO-u, s tim što je od novembra 2011. godine bila je u rukovodećem telu Organizacije – Izvršnom odboru UNESCO-a, a u periodu od 2011-2013. godine obavljala je dužnost potpredsednice Generalne konferencije UNESCO-a. Takođe je predstavljala Crnu Goru u drugim međunarodnim organizacijama sa sedištem u Parizu, uključujući Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i Banku za razvoj Saveta Evrope (CEB).

U martu 2017. godine imenovana je za viceguvernerku Centralne banke Crne Gore (CBCG) i članicu Savjeta CBCG. Uz nadležnost supervizije bankarskog sistema, bila je potpredsednica Investicionog komiteta CBCG i pridružena članica nacionalnog Savjeta za finansijsku stabilnost. Pored nadzora nad bankarskim sektorom, tokom viceguvernerskog mandata u CBCG takođe je bila zadužena za regulaciju nefinansijskih institucija i zaštitu potrošača.

Od 2019. do imenovanja na mesto izvršne direktorke IRF-a bila je angažovana u reformi finansijskog sistema u Bosni i Hercegovini na projektu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) ispred Financial Markets Intl.

Priznanja – Irena Radović

Njena priznanja uključuju Zlatnu medalju i povelju Univerzalne lige za javno dobro, koja joj je dodeljena u Parizu u aprilu 2014. godine.

Princ Albert II od Monaka odlikovao je iste godine Ordenom Viteza reda Svetog Karla, najprestižnijim odlikovanjem koje dodeljuje Knjaževina Monako, ispred reda Grimaldi, zaslužnim pojedincima i državama.

U novembru 2022. godine, dobila je Legiju časti, najviše francusko odlikovanje, čime je postala prva i jedina dobitnica ovog odlikovanja u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti.

U oktobru 2023. godine na G100 Svetskom ekonomskom forumu (WEF 2023) u Londonu izabrana je za G100 globalnu liderku i predsedavajuću Grupe „Financial Inclusion and Corporate Board Readiness“ u okviru koje je zadužena za globalno povezivanje i umrežavanje aktivnosti G100 u sektoru finansija i korporativnog upravljanja.

Tada joj je uručena i nagrada „Žena decenije“ u znak priznanja za njen doprinos finansijskoj inkluziji i ekonomskom osnaživanju žena. Kao predstavnica Crne Gore i Zapadnog Balkana, istakla se kao jedina dobitnica iz jugoistočne Evrope.

Govori engleski, francuski i italijanski jezik, a služi se španskim, nemačkim i albanskim, navodi se u zvaničnoj biografiji.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde