Ko je ‘sin stolara’ koji hoće da postane vlasnik Mančester Junajteda?

Problemi jednog od najvećih klubova na svetu glavna su tema sportskih medija već nedeljama. Loši rezultati, loša uprava (o kojoj smo pisali) i nezadovoljstvo navijača izgleda da kulminiraju, a sve se više priča da će porodica Glejzer, vlasnik Mančester Junajteda, prodati klub.

Poslednje informacije kažu da Glejzerovi prodaju deo akcija, a da sa druge strane jedan britanski milijarder ima želju da preuzme velikana sa Old Traforda.

U pitanju je Ser Džim Ratklif, jedan od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji.

Ko je Ser Džim Ratklif?

Kako piše BBC, Ratklif je rođen kao sin stolara i veliki je navijač Junajteda iz detinjstva. Stekao je bogatstvo kupovinom i obrtanjem odbačenih delova drugih preduzeća.

Forbes ga procenjuje na nešto manje od 11 milijardi funti, dok ga lista bogatih Sunday Times-a, navodi kao 27. najbogatiju osobu u Velikoj Britaniji, i  smatra da je cifra bliža 6 milijardi funti.

Od operacija koje su nekada bile u vlasništvu naftnog giganta British Petroleum (BP), Ratklif je stvorio kompaniju Ineos, čije se hemikalije i sirovine ulaze u skoro svemu što svakoga dana dodirnemo. Od pakovanja za toaletne potrepštine, lekova i hrane, do mobilnih telefona i nameštaja.

Sa 194 lokacije u 29 zemalja, Ineos ostvaruje prodaju od oko 50 milijardi funti i zapošljava više od 26.000 ljudi.

Dr. No

Nakon što je 1974. diplomirao hemijsko inženjerstvo na Univerzitetu u Birmingemu, proveo je nekoliko godina u naftnim kompanijama BP i Esso pre nego što se pridružio proizvođaču tkanina i hemikalija Courtaulds. Zatim, 1989. godine, napravio je korak koji mu je promenio karijeru kada se pridružio fondu privatnog kapitala Advent International-u.

Nakon toga, on i njegov kolega biznismen Džon Holvud kupuju odeljenje za hemikalije BP-a u Hajtu blizu Sautemptona za 40 miliona funti 1992. godine. Do 1994. ono je procenjeno na 100 miliona funti kada je pušteno na Londonsku berzu.

Sopstvenu firmu Ineos otvara 1998. godine, koju je širio putem akvizicija ili ulaganjem u kontroverzne oblasti kao što je fracking (poseban način bušenja zemljišta).

Obzirom da je većinski vlasnik kompanije i da nema konsultante iz londonskog City-ja, mogao je brzo da ulazi u poslove.

Takođe je stekao reputaciju teškog pregovarača u industrijskim sporovima, pa ga po Bondovom zlikovcu zovu i ‘Dr No’.

Takođe se navodno preselio iz Velike Britanije u Monako 2020. godine, mesto koje ne naplaćuje porez na dohodak ili kapitalnu dobit.

Investicije u sport

Poslednjih godina Ratklif investira u druge oblasti koje se ne odnose na hemiju. Ima planove za izradu novog vozila zasnovanog na Land Rover Defenderu, ali će se to vozilo proizvoditi u Francuskoj, a ne u Velsu kako se najavljivalo.

Ineos je 2017. godine kupio Belstaff, proizvođača luksuzne odeće za motocikle čije je jakne nekada nosio glumac Stiv Mekvin, a model bio Dejvid Bekam.

Posebna stvar je sport. Ratklif je vlasnik biciklističkog tima Ineos Grenadiers, francuskog fudbalskog kluba Nica i švajcarskog Lozana-Sporta, dok Ineos ima partnerstvo i sa Mercedes F1 timom.

U maju ove godine je dao neuspešnu ponudu od 4,25 milijardi funti za kupovinu Čelsija nakon što je vlasnik Roman Abramovič stavio londonski klub na prodaju.

Videćemo da li će postati vlasnik Mančester Junajteda.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

2 KOMENTARA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde