Ko su članovi ‘zloglasnog’ Odbora koji je tako lako otpustio šefa ChatGPT-ija?

Foto: Envato Elements / artemp3

Ono što se najviše potencira u priči oko kompanije OpenAi (tvorca ChatGPT-ija) je koju to snagu ima ‘taj’ odbor’ koji je u petak tako jednostavno odlučio da otpusti direktora.

Odluka koju su doneli dovela je do bure na biznis sceni, a posledice su velike. Zaposleni prete otkazima, postoji realna opasnost da se cela firma ‘preseli’ u Microsoft, što bi lako moglo dovesti i do kraja kompanije.

Wall Street Journal predstavio je ta ‘četiri jahača Apokalipse’ koja sede u odboru najpopularnije kompanije koja se bavi veštačkom inteligencijom.

Ilja Sutskever

On je jedan od osnivača OpenAI i glavni naučnik kompanije.

Prethodno je radio tri godine kao naučnik istraživač u Google-u.

Radio je postdoktorski rad na Univerzitetu Stanford sa grupom koju je predvodio pionir mašinskog učenja Andrew Ng.

Ima doktorat iz računarstva na Univerzitetu u Torontu.

Bio je među stotinama zaposlenih u OpenAI-u koji su u ponedeljak potpisali pismo u kojem se obavezuju da će napustiti kompaniju ako trenutni odbor — onaj u kome i on sam sedi — ne podnese ostavku.

Adam D’Anđelo

Bivši izvršni direktor Facebook-a i osnivač veb stranice Quora za pitanja i odgovore.

Radi na sopstvenom pokretanju veštačke inteligencije, po imenu Poe.

Poe, koji je javno lansiran u februaru, opisuje kao platformu „dizajniranu za besprekorna iskustva u razgovoru, povećanu produktivnost i generisanje kreativnog sadržaja“.

Diplomirao je na Kalifornijskom institutu za tehnologiju 2006. godine sa diplomom računarstva, prema njegovoj biografiji na LinkedIn-u.

Pokrenuo je Quora 2009. nakon što je radio oko dve godine kao šef tehnologije Facebook-a.

U 2017, Quora je objavila da je prikupila 85 miliona dolara u finansiranju Serije D koju su zajedno vodili Altman i Collaborative Fund, što je posao koji je dao procenu sajta u to vreme od skoro 1,8 milijardi dolara.

Taša Mekoli

Pomoćni naučnik višeg menadžmenta u Randu, neprofitnoj organizaciji u Santa Moniki, Kalifornija, koja se fokusira na pomaganje u poboljšanju politika i donošenja odluka kroz istraživanje i analizu.

Godine 2018. pridružila se odborima OpenAI-a i tehnološke kompanije GeoSim Systems, prema njenoj biografiji na LinkedIn-u.

U GeoSim-u je bila izvršni direktor od 2019. do 2022. godine.

Udata je za glumca Džozefa Gordona-Levita. Ona i njen suprug bili su među više od 5.700 ljudi — uključujući upravo svrgnutog generalnog direktora OpenAI Sema Altmana — koji su potpisali Asilomar AI principe, skup od 23 principa upravljanja AI objavljenim 2017.

Helen Toner

Direktor strategije i grantova za temeljna istraživanja u Centru za bezbednost i nove tehnologije Univerziteta Džordžtaun, neprofitnoj organizaciji u Vašingtonu.

Ranije je bila istraživački saradnik Centra za upravljanje veštačkom inteligencijom na Univerzitetu u Oksfordu.

Govorila je o uticaju veštačke inteligencije na prirodu ratovanja.

Koautor je rada pod naslovom „Izvan trke u naoružanju sa veštačkom inteligencijom: Amerika, Kina i opasnosti razmišljanja sa nultom sumom“.

Magistrirala je studije bezbednosti na Univerzitetu Džordžtaun i diplomirala hemijsko inženjerstvo na Univerzitetu u Melburnu.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde