Koje to tajno poslovno oružje krije Pol Makartni?

Foto: Wikipedia

Ključne tačke
  • Pol Makartni, nekadašnji The Beatles član, ne odustaje i u 81. godini života i kreće na novu turneju.
  • Za mnoge kritičare Makartni je izuzetan lider koji je pre svega optimista i inovator.
  • Čini se da je najjače oružje Makartnija sposobnost da podrži i osnaži ljude sa kojima radi.

I potvrđene su glasine da će se vremešni ’bitls’ popeti na scenu ove jeseni u 81. godini života. Pol Makartni, živa muzička ikona ne odsutaje što je njegov životni stil od 1961. kada su osnovane ‘Bube’ i prvih svirki u Nemačkoj.

Mnoge biografije, očevici i kritičari lika i dela članova grupe The Beatles tvrde da je Makartni bio lider ove četvorke i da se tako i nastavilo kroz njegove samostalne projekte nakon raspada ’buba’.

Nakon više od 60 godina u muzičkom biznisu, jasno je da je Makartni neverovaran motor i pokretač, rođeni vođa koji je umeo da barata i rečima i melodijom i instrumentima, ali i ljudima sa kojima je sarađivao. Pokazalo se da ima dara i za fotografiju i to na aktuelnoj londonskoj izložbi njegovih fotografija koje je napravio ’63. i ’64. i koje su sada prvi put izašle na svetlo i to u Nacionalnoj galeriji portreta.

Tužba za ostale ’bitlse’

Ako volite The Beatles muziku, znate za Lenonov odlazak iz grupe 1970.

Makartni i Lenon su od samih početaka bili rivali, ali su i odlično sarađivali na komponovanju pesama. Ipak, Makartni je tek pre dve godine za BBC priznao da je Lenon sam želeo da napusti grupu. „Ja nisam inicirao razlaz. Bio je to naš Džoni. Jednog dana je samo došao i rekao da napušta ’bitlse’, a na nama je ostalo da saniramo štetu. Bend je mogao da nastavi dalje bez njega“, 50 godina nakon što su iz grupe ispratili Lenona, izjavio je Makartni.

Lenon je želeo da izgradi novi život sa Joko Ono, da u Amsterdamu leži u krevetu nedelju dana u ime protesta za mir. Makartni to nije mogao da spreči i kaže da je to za njega bio najteži period u životu. Još od njihovog poznanstva bilo je jasno ko je od dvojice autora bio odgovoran i profesionalan, ko je brinuo o ljudima i tehničkim detaljima. Dok je Lenon želeo da leškari, Makartni se latio posla ne bi li sačuvao grupu.

„Želeo sam da se nastavi. To je bio moj bend, moj posao, to je bio moj život. Smatrao sam da smo uradili dobre stvari. Abbie Road i Let It Be nisu bile loše pesme“, rekao je Makartni.

I na prvim svirkama, Makartni je bio taj koji je slušao šta drugi sviraju, korigovao ih, pratio ili čak isključivao iz struje ako bi procenio da su mnogo loši. Za sve to vreme Lenon je igrao na kartu svoje harizme i nije mnogo brinuo o poslovnoj strani.

Tradicija se nastavila kada su se The Beatles raspadali, a menadžer Alen Klajn pokušavao da reši nerešene detalje u vezi sa poslovanjem grupe. Nekoliko meseci su morali da se pretvaraju da je sve u redu. Makartni je doneo odluku da će tužiti ostale članove benda višem sudu tražeći raskidanje partnerstva kako njihova muzika ne bi završila u Klajnovim rukama.

„Morao sam da se borim jer su svi stali na Klajnovu stranu. Godinama kasnije su mi na tome zahvaljivali“, za BBC rekao je Makartni.

Inovator koji voli da se gubi

Na stranu kreativnost i stvaralački duh koji su bili Makartnijevi verni pratioci kroz celu karijeru. Ovaj ’bitls’ je igrao još jednu važnu ulogu i igra je i danas. Makartni je cenjen i pokazao se kao odličan lider, čovek sa ’nosem’ za posao i biznis, vizionar i uvek spreman da eksperimentiše.

Ne samo da će u 81. godini svirati na svojim koncertima do kraja 2023. u Australiji, Brazilu i Meksiku, već je uveliko uveo i AI u svoj rad i obradu pesama The Beatles. To je počelo još od dokumetarca Pitera Džeksona koji je emitovan pre dve godine i prati snimanje albuma Let It Be 1970. Zahvaljujući veštačkoj inteligenciji izdvojili su Lenonov glas od ostatka zvukova i producirali novo izdanje ’bitlsa’.

Pre sedam godina Makartni je prihvatio da se izradi aplikacija koja je besplatno emitovala njegov koncert u San Francisku. Bio je među prvim umetnicima koji koristi ovakve mogućnosti. A, The Beatles su inače pomerili granice u tehničkom smislu i načinima kako se muzika snima. Koristili su više traka za snimanje, semplove, ADT, ali i klasične instrumente. Makartni je rado podržavao ekipu u studiju:

Probajte, samo probajte. Za nas. Ako zvuči glupo, ok. Brišemo. Ali, možda će zvučati dobro.“

  O eksperimentisanju za The Guardian, Makartni je rekao:

Stvar kod eksperimentisanja je dobra zabava. Zanimljivo je da radite nešto što inače ne radite. Vodi vas na mesta na koja niste planirali da idete. Moja supruga Linda je uvek volela da se vozi na mesta na kojima nije ranije bila. I volela je da se izgubi, da izgubi orijentaciju. Tada jedino možete da iznenadite sebe. Ta ideja da se izgubim, a da nije u srcu Afirke, oduvek mi je bila privlačna.“

Pol Makartni na delu

Koje su Makartnijeve prednosti pristupu poslu ako se uporedi sa ostalom ekipom na vrhu zabavljačkog sveta?

Samouk, Makartni je ušao u svet muzike sa gitarom. Kasnije je učio i svirao klavijature i bubanj, pevao je prateće vokale, pa zatim i ’lead’, bio je autor i koautor pesama. Bio je deo megalomanski poznate ekipe The Beatles, popularnije i od samog Isusa kako je to Lenon rekao ’66, ali je nakon raspada sam pokrenuo bend Wings koji je bio među najuspešnijim 70-ih godina. Od 80-ih radi kao solo umetnik i ništa novo mu nije strano, a čini se i da mu godine nisu neka prepreka.

Sarađivao je sa najvećima, od Vondera do Džeksona. Ali, izuzetno se lako prilagodio u saradnji sa muzičkim podmlatkom, od Rijane i Kanjea Vesta. Ni, avangarda mu, istina, nije bila strana.

Makartni je majstor da ekipe drži na okupu kako bi zajedno stvarali. Pitanja novinara ’Kako biste ocenili svoju muziku?’, pokazivala su Makartnijevu skromnost i poniznost, u nekom smislu.

„Pristojni smo. Ali, nismo baš dobri!“, odgovarao je.

Za uspeh Pola Makartnija analitičari biznisa krive njegovu energiju, razmišljanja o rastu, svestranost i poniznost, ali pre svega sposobnost da osnaži svoje saradnike i da ih podrži. ‘Optimizam je možda Makartnijevo najjače oružje’, pišu biografi uz napomenu onih iskusnijih da su samo izvanredni lideri dugovečni (još jedan na listi dokaza je nova turneja ser Pola Makartnija).

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde