Lečenje raka u fokusu – Pfizer za 43 mlrd dolara kupuje biotech kompaniju

Foto: Pfizer.com

Ključne tačke
  • Farmaceutski gigant Pfizer je pristao da plati 43 milijarde dolara za biotehnološku kompaniju Seagen, koja se bavi ciljanim lekovima za lečenje raka.
  • Sporazum je ipak rani znak da su, uprkos pretnji antimonopolskim kontrolama i višim kamatama, velike farmaceutske kompanije spremne za sklapanje velikih poslova ove godine.
  • Kako ne mogu da računaju na isti nivo prodaje u budućnosti jer pandemija ulazi u endemsku fazu, navelo je kompaniju da koristi svoje desetine milijardi dolara prihoda od Covid-19 za sklapanje poslova.

Farmaceutski gigant Pfizer je pristao da plati 43 milijarde dolara za biotehnološku kompaniju Seagen, koja se bavi ciljanim lekovima za lečenje raka.

Prema uslovima dogovora koji je objavljen medijima, Pfizer bi plaćao 229 dolara po akciji u gotovini. Očekuje se da će se posao, koji uključuje dug, zaključiti krajem ove ili početkom sledeće godine.

Međutim, postoji verovatnoća da će se ovaj ‘dil’ suočiti sa nadzorom antimonopolskih regulatora. Oni pojačavaju svoj nadzor, pogotovo u farmaceutskoj industriji.

Sporazum je ipak rani znak da su, uprkos pretnji antimonopolskim kontrolama i višim kamatama, velike farmaceutske kompanije spremne za sklapanje velikih poslova ove godine, ocenjuje Wall Street Journal.

Još jedan pokazatelj ove tvrdnje je da je u isto vreme francuski proizvođač lekova Sanofi saopštio da će kupiti Provention Bio, koji prodaje lek za dijabetes Tzield. Ugovor je vredan 2,9 milijardi dolara.

Lečenje raka – tržište vredno 375 milijardi dolara

Seagen, pomogao je u stvaranju klase lekova poznatih kao konjugati antitela ili ADC. Oni mogu da uđu u tumore da bi ih pogodili toksičnim agensom.

Ovi lekovi bi mogli da postanu jedan od sledećih velikih segmenata na svetskom tržištu lekova protiv raka vrednog 375 milijardi dolara. Njihova prodaja bi mogla dostići 31 milijardu dolara u 2028, procenjuje kompanija za istraživanje tržišta lekova Evaluate.

Pfizer traži način da nadoknadi očekivani gubitak prodaje od 17 milijardi dolara do 2030. godine.

Prodaja Pfizer-ove vakcine i leka protiv Covid-19 podstakla je učinak kompanije poslednjih godina. Sada ne mogu da računaju na isti nivo prodaje u budućnosti jer pandemija ulazi u endemsku fazu. To je zato navelo kompaniju da koristi svoje desetine milijardi dolara prihoda od Covid-19 za sklapanje poslova.

Lečenje raka je ključna franšiza za Pfizer, doprinoseći sa više od 12 milijardi dolara od 100 milijardi dolara prodaje kompanije prošle godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde