Martin Skorseze na poslovnom putu: Tako rade majstori

Vaš posao je da zainteresujete vašu publiku za vaše opsesije“ napisao je filmski majstor Martin Skorseze (80).

Tvorac Taksiste (1976), Razjarenog bika (1980), Dobrih momaka (1990), Doba nevinosti (1993), Kazina (1995), Bandi Njujorka (2002), Vuka sa Volstrita (2013) zamalo pa 65 godina živi od filma i svojih vizija od kojih ne odustaje. Svoje opsesije i interesovanja nikada nije ’prodavao’, već ih je pretvarao u filmske priče i slike potpuno nezavisne od tokova koji su ga okruživali. Ovakva iskrenost i njena pratilja svojeglavost jedini su put da privučete svoju publiku i napravite dobre stvari čime god se bavili – rekao bi vam Skorseze, okrenuo se i nastavio započeto snimanje filma u osmoj deceniji života.

Bolne faze

Skorseze je vrlo pristupačan za razgovor i u nekoliko većih intervjua pričao je o svojim padovima u karijeri. Bilo ih je nekoliko. Razvoj filma je pratio velike promene u društvenim i estetskim prilikama druge polovine dvadesetog veka. Tako je i Skorseze iz jedne faze stvaranja ulazio u sledeću, ali prilično bolno.

Robert de Niro ga je čak izvukao iz jedne od kriza i kokainske zavisnosti. Skorseze nije bio za to da snima Razjarenog bika, ali De Nirova rečenica ’Ne budeš li snimio ovaj film, nećeš preživeti’ vratila ga je poslu. Skorseze je više puta istakao da voli da radi sa ljudima kojima veruje, koje razume, sa kojima deli iste vrednosti. Zato ni ne iznanađuje što je snimao više filmova sa istim glumcima (De Niro i Leonardo Dikaprio).

Dve tačke

Karijera kakvu je Skorseze sazidao malo je reći da je impozantna. Ušao je istoriju, zauvek u dvorane slavnih i najvećih inspiracija za kreativce koje dolaze. Ako biste se osvrnuli na ovakav put, primetili biste dve bitne tačke.

Jednu je istakao sam Skorseze u intervjuu za Bafta Guru sa željom da podrži sve početnike i podeli svoje iskustvo. Rekao je:

Ne obraćajte pažnju na industriju oko sebe. Radite svoj posao, pravite svoje. Tehnologija ide dalje i vi mladi stvarate novu umetnost. Uzmite šta vam je dostupno i gurajte jer će otići u etar šta god da napravite, a možete sve. I, ne mora to da košta milione da bi vredelo“.

Martin Skorseze i šah

Druga tačka važna za put stvaranja kakav je Skorsezeov je njegov urođeni liderski talenat što i jeste jedna od odlika dobrog reditelja. Genijalnost vođe kakvu nosi Skorseze sa oduševljenjem je predstavio glumac Džona Hil. Uporedio ju je sa šahom:

Volite šah, zar ne!? Zamislite da treba da napravite najzahtevniji potez u partiji i da za to imate četiri sata. I dalje ste briljantan šahista.

Sad zamislite da takav isti potez treba da napravite za 30 sekundi. I, napravite ga, ali potez bude još bolji.

Ono što genijalnog reditelja čini je upravo to – on je šahovski majstor. Ovakav rediteljski master može da reši svaki problem za 30 sekundi i vi ga doslovno gledate kako zatvara oči i donosi rešenje ma kako kompleksno bilo. Rediteljski posao i jeste neumorno rešavanje problema“.

Kako rešavate probleme, tako poslujete. A, vaš posao je da privučete publiku i to svojim interesovanjima, bez priklanjanja trendovima – rekao bi Martin Skorseze, jedan i neponovljivi.  

https://bonitet.com/covek-koji-je-napravio-kuma-i-svi-njegovi-biznisi/

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde