Meta i IBM pokrenuli Alijansu koja će promeniti veštačku inteligenciju

Foto: Envato Elements / MEFTAHYs-PROTOTYPE

Ključne tačke
  • Kompanije Meta i IBM pokrenule su koaliciju od više od 50 kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom i istraživačkih institucija koje guraju takozvani otvoreni model veštačke inteligencije.
  • Mnogi članovi alijanse su kompanije koje imaju sopstvene proizvode veštačke inteligencije, ali se bore da sustignu navalu pažnje koju OpenAI i njegov investicioni partner, Microsoft, privlače.
  • Jedan od ključnih igrača Alijanse trebalo bi da bude kompanija AMD, proizvođač čipova koji ima za cilj da preuzme deo dominacije kompanije Nvidia u AI čipovima.

Kompanije Meta i IBM pokrenule su alijansu od više od 50 kompanija koje se bave veštačkom inteligencijom i istraživačkih institucija koje guraju takozvani otvoreni model veštačke inteligencije.

AI Alliance (Alijansa veštačke inteligencije), čiji su članovi i Intel, Oracle, Univerzitet Kornel i Nacionalna naučna fondacija, saopštila je da udružuje resurse kako bi stala iza „otvorene inovacije i otvorene nauke“ u AI. Njeni članovi u velikoj meri podržavaju otvoreni kod, pristup u kome se tehnologija slobodno deli i oslanja se na istoriju saradnje između Big Tech-a, akademika i nezavisnih programera.

IBM je rekao da od avgusta radi sa Metom na okupljanju organizacija koje nisu bile u centru pažnje na način na koji je to bio OpenAI, rekao je Dario Gil, viši potpredsednik u IBM-u i direktor IBM Research-a.

„Iskreno, bili smo pomalo nezadovoljni ukupnom debatom i diskusijama o veštačkoj inteligenciji tokom prošle godine“, rekao je Gil. „Nismo smatrali da to odražava raznolikost ekosistema koji čini ovaj trenutak AI mogućim”, rekao je on za Wall Street Journal.

Kako sustići OpenAI?

OpenAI i druge kompanije u velikoj meri su predvodili razvoj naprednih AI modela izgrađenih kao zatvoreni ili vlasnički sistemi kojima upravljaju njihovi kreatori i zahtevaju od kompanija da plate za njihovu upotrebu.

Mnogi članovi alijanse su kompanije koje imaju sopstvene proizvode veštačke inteligencije, ali se bore da sustignu navalu pažnje koju OpenAI i njegov investicioni partner, Microsoft, privlače.

I Meta i IBM imali su neke pokušaje da pariraju ovim kompanijama, ali delimično neuspešne.

Sada žele da naprave nešto sa drugim pristupom koji će biti mnogo otvoreniji.

Svet otvorenih inovacija

Jedan od ključnih igrača Alijanse trebalo bi da bude kompanija AMD, proizvođač čipova koji ima za cilj da preuzme deo dominacije kompanije Nvidia u AI čipovima. Kako su najavili,  svojim hardverom će podržati otvoreni AI ekosistem i da će – zajedno sa drugim članovima alijanse – izgraditi softver koji omogućava preduzećima da koriste njihove čipove.

Tu je i proizvođač softvera za preduzeća ServiceNov, koji ima sopstvene ambicije za veštačku inteligenciju. Saopštili su da će njihov istraživački tim od 50 ljudi biti uključen u Alijansu.  

„Ako mislite da će budućnost veštačke inteligencije odrediti dve, tri ili pet institucija, varate se“, rekao je Gil iz IBM-a. „Nadam se da to daje više jasnoće i samopouzdanja da je svet otvorenih inovacija svet u koji se treba kladiti.”

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde