MINIVJU: Aleksandra Rašić, članica Izvršnog odbora UniCredit Banke

Foto: Unicredit

„Ulaganje u obnovljive izvore energije je sve zastupljenije širom sveta, što je jedan od trendova na tržištu kojem se privredni subjekti moraju prilagođavati kako bi ostali konkurentni. Solarna energija je novija oblast za ulaganje, ali sasvim sigurno sve više dolazi do izražaja. Stoga, kao kompanija koja teži odgovornom poslovanju, a prepoznaje tržišne trendove, UniCredit Banka obogatila je svoju ponudu specijalizovanim kreditnim linijama za izgradnju solarnih elektrana. UniCredit podržava i kompanije koje imaju ambicije da postanu kupci-proizvođači, ali i proizvođači električne energije, sa sveobuhvatnim paketom usluge koja osim kredita, podrazumeva i prateće proizvode kao što su garancija za učešće na očekivanim aukcijama za dodelu premija i podrška prilikom ugovaranja paketa osiguranja. Specifičnost kreditnih linija je da osim povoljnijih izvora finansiranja, UniCredit nudi i tehničku podršku u okviru kreditnih linija sa ciljem da se optimizuje investicija“, kaže Aleksandra Rašić, direktorka korporativnog bankarstva i članica Izvršnog odbora UniCredit Banke.

Na domaćem tržištu je UniCredit Banka prepoznata kao jedan od lidera u oblasti finansiranja projekata energetske efikasnosti. Kakvi su planovi UniCredit Banke u pogledu finansiranja projekata održive energije?

Upravo tako, UniCredit Banka u Srbiji danas je među liderima u finansiranju projekata u oblasti obnovljivih izvora i to sa tržišnim učešćem koje značajno prevazilazi ukupno tržišno učešće banke. Banka je finansijer pet od sedam operativnih vetroparkova u Srbiji, od čega tri finansira samostalno.

Plan nam je da se, u saradnji sa različitim međunarodnim finansijskim institucijama, u narednom periodu još intenzivnije posvetimo i ulažemo u projekte zelene energije, prateći domaću i evropsku regulativu i trendove, ali isto tako i da osnažimo savetodavnu podršku klijentima u usvajanju ESG standarda. Prednost koju posedujemo, osim našeg velikog iskustva ona lokalu, jeste i podrška vrhunskog, međunarodnog ekspertskog tima naše UniCredit Grupe, koja nam omogućava da iskoristimo iskustvo i modele prakse sa različitih tržišta i prilagodimo ga domaćem.

Koliko je izazovno prilagoditi se trenutnim tržišnim uslovima u ovoj oblasti, odnosno kako se obezbeđuje bankabilnost projekata održive energije?

Podrška razvojnih banaka bila je i nastaviće da bude ključna u realizaciji projekata energetske efikasnosti i u podršci finansijskim institucijama kroz specijalizovane finansijske linije. Svakako, investicione odluke ostaju na klijentima, na bazi analiza različitih spoljnih uticaja. Ponovo bih istakla da je iskustvo u različitim okolnostima od velike vrednosti gde se UniCredit Banka u Srbiji oslanja na iskustva cele Grupe. To osigurava širu i stabilnu sliku sagledavanja tih eventualnih uticaja na različitim tržištima i mogućnosti i načina finansiranja.

Da li je možda osnaživanje tog ESG segmenta u našoj državi i privredi, jedna od prilika za približavanje Evropskoj uniji i njihovim standardima poslovanja?

Većina zemalja Evropske unije je veoma odmakla u energetskoj tranziciji, što je nama svima dobra prilika da od njih učimo i prilagođavamo te prakse lokalnom podneblju. U Srbiji se ova oblast ubrzano razvija jer su i pojedinci i kompanije svesni da moraju da se rukovode pravilima i principima koje vladaju u EU, jer bez usklađivanja nemoguće je biti konkurentan. Mi prevashodno moramo da razgovaramo i ističemo značaj ove teme i tako joj damo lični doprinos. Svakako energetska tranzicija jeste nešto što se u Evropskoj uniji ceni, tako da za sve korake na tom polju članice pružaju i veliku podršku.

Kakva sa vaše tačke gledišta očekivanja za dalja kretanja u ovoj oblasti?

Ono što u narednom periodu očekujemo jeste da će se svest o društvenom uticaju kompanija razvijati, te da će klijenti aplicirati za specijalne namenske linije i određene novčane podsticaje sa idejom da svoj biznis upotpune i tom komponentom društvene odgovornosti. Sa novim talasom investicija u obnovljive izvore, ali i zelenom gradnjom, očekujemo da značajno povećavamo kreditiranje održivosti kroz zeleno finansiranje i da budemo podrška klijentima na putu dekarbonizacije poslovanja. Ipak, način na koji ostvarujemo finansijske rezultate je jednako važan kao i sam rezultat, stoga ugrađivanjem održivosti u svoje poslovanje, trudimo se da budemo primer klijentima i zajednici u kojoj poslujemo.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde