Mladi, ‘uspešni’ i uhapšeni: Šta je problem sa Forbes listom „30Under30“?

Foto: Youtube screenshot

Čarli Džejvis napravila je startap Frank nazvavši ga „Amazon za visoko obrazovanje“. Bio je namenjen studentima i predstavljao pomoć da se snađu u finansijama. Vrhunac je 2019. kada objavljuje da „preko 5 miliona studenata na preko 6.000 koledža“ koristi Frank. To joj dodeljuje mesto i na čuvenoj Forbes listi “30Under30”.  Na to nije imun ostao JP Morgan Chase koji je startap kupio za 175 miliona dolara.

Ovakav gigant ipak nije dobro proverio podatke koje im je Džejvis “pičovala”.

Ispostavilo se da su ti brojevi možda bili malo preuveličani. Ministarstvo pravde SAD je prošle nedelje optužilo Džejvis da je „lažno i dramatično povećala broj korisnika” kako bi naterala JPMorgan Chasea da je kupi. Prema tužbi, Frank je imao samo oko 300.000 klijenata i fabrikovao je podatke kako bi pokazao veću bazu kupaca. Ona je negirala optužbe ali joj preti kazna od 30 godina zatvora.

Ono što je interesantno je da Džejvis nije prva osoba koja je bila na listi magazina Forbes, a koja se suočava sa zatvorom, piše Guardian.

Svi uhapšeni sa liste

Sem Benkman-Frid, samoproglašeni „efikasni altruista“, našao se na istoj listi 2021. Nakon dramatičnog kolapsa njegove bivše kripto berze FTX, suočava se sa nizom optužbi koje se kreću od podmićivanja strane vlade preko pranja novca do nezakonitog političkog doprinosa.

Njegova koleginica Karolin Elison, bivša izvršna direktorka Alameda Research, sestrinske firme FTX-a, izjasnila se krivom po sedam krivičnih prijava za koje je predviđena maksimalna kazna od 110 godina zatvora.

Još jedan sa liste Forbes-a je Martin “Pharma Bro” Škreli, koji je bio u kategoriji finansija na listi 2012. godine. Osuđen je na sedam godina zatvora 2018. zbog prevare sa hartijama od vrednosti, ali je izašao iz zatvora prošle godine i odmah pokrenuo investicioni bilten (?!).

Možda najčuvenija Elizabet Holms zapravo nikada nije dospela na listu, ali je bila naslovnica Forbes-ovog samita mlađih od 30 godina, tako da je dobila počasno priznanje.

Kao i Trevor Milton, osnivač kompanije za kamione na vodonik po imenu Nikola, koji je bio na Forbes-ovoj listi 2020. pod nazivom “12 ispod 40 godina”. Utrostručio je svoju neto vrednost za manje od godinu dana, a onda osuđen za prevaru. Šta je uradio? Između ostalog, napravio je demo video koji prikazuje kako se njegov kamion kotrlja nizbrdo, ali je nagnuo kameru kako bi izgledao kao da putuje na sopstveni pogon po ravnom putu. Milton čeka kaznu koja će biti izrečena u junu.

“Fake it till you make it”

Kako list primećuje, čini se da je linija između inovatora i prevaranta postala alarmantno tanka.

Problem ovde nije Forbes, piše Guardian, problem je vizija uspeha koja se prodaje i fetišizacija mladosti. “30Under30” nije samo lista, to je mentalitet: pritisak da postignete velike stvari pre nego što vam mladost izmakne. Pritisak može navesti određene ambiciozne ljude da koriste prečice. I, u stvari, ohrabruju se prečice: milenijalci su, na kraju krajeva, odrasli kojima je rečeno “fake it till you make it” (lažiraj dok ne uspeš), unovčite sada dok ne postanete nebitni.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde