Na pitanje: ’Za šta ste tačno plaćeni kao viši rukovodilac?’ odgovara veliki biznismen

Foto: envatoelements / formatoriginal

Ključne tačke
  • Džef Bezos često govori i piše o donošenju odluka i to smatra važnom tačkom svakog biznisa
  • Za šta se plaćeni kao viši rukovodilac? – reći će vam veliki biznismen.
  • Iz velikog poslovnog iskustva Bezos daje nekoliko odličnih saveta kako da donosite odluke i dobro vodite posao

Za šta ste tačno plaćeni kao viši rukovodilac?“, pitao bi vas Džef Bezos i odgovorio, čisto da vam skrati muke:

Plaćeni ste da donosite mali broj veoma kvalitetnih odluka. Nije vam posao da donosite hiljadu odluka dnevno.“

Ovakvo pitanje i Bezosov odgovor rezultat su velikog poslovnog iskustva u podizanju korporacije i sistema kakav je Amazon, između ostalog. ’Odluke i odlučivanje’ česte su teme za raspravu ovog internet giganta i informatičara i o njima raspravlja na više mesta u sabranim spisima Smišljajte i razmišljajte.

Šta je normalno?

Odluke morate da donosite, ali ni one nisu sve iste. Ako je po Bezosu, postoje dve vrste – jedne su opozive, a druge neopozive. Ove druge, razumljivo, traže daleko veći oprez, dok prve traže decentralizaciju.

U jednom od kratkih tekstova koje je posvetio odlučivanju, Bezos je napisao:

Postoje načini da se ubrza donošenje odluka i to je od velike važnosti. Ako smem da budem toliko drzak da savetujem druge visoke rukovodioce, rekao bih da treba voditi računa i o tome da se niže rukovodstvo povodi za višim rukovodiocima u donošenju odluka. To vidim u Amazonu i to je normalno. Ugledamo se na starije i povodimo se za njima što je delom čak i podsvesno. Međutim, postoji problem sa ugledanjem – ono ne uzima u obzir činjenicu da postoje različite vrste odluka.

Veliki biznismen i dve vrste odluka

Postoje dve vrste odluka. Postoje odluke koje su neopozive i imaju velike posledice. Nazivamo ih ’jednosmernim vratima’ ili odlukama Tipa 2.

One moraju da se donose sporo i obazrivo. Često u Amazonu moram da igram ulogu glavnog oficira zaduženog za usporavanje – ’Čekaj malo, hoću da vidim da je ta odluka analizirana na još 17 načina zato što ima velike posledice i nepovratna je’.

Nevolja je u tome što odluke većinom nisu takve. One su uglavnom poput dvosmernog puta. Donesete odluku i prođete kroz vrata. Ako se ispostavi da je odluka bila loša, možete da se vratite“, zapisao je veliki biznismen.

Pre svega i najvažnije je da vam pre odlučivanja bude jasno da li je odluka ’jednosmeran put’ ili ’dvosmeran’.

U slučaju da je dvosmeran, donesite odluku sa malim timom ili možda čak sa pojedincem koji ume dobro da procenjuje.

Odlučite. Ako je odluka pogrešna, pogrešna je. Promenićete je. Ali, ako je u pitanju ’jednosmeran put’, analizirajte na pet različitih načina. I, budite oprezni. Bolje je da odluke koje prolaze kroz jednosmerna vrata ne donosite brzo. Bolje je da imate dogovor većine ili da makar o svemu mnogo razmišljate i raspravljate“, dodao je.

Neslaganje

Iako imate u timu strastvene misionare koji su sjajni i koji su vam potrebni, odlučivanje može da preraste u ratno stanje zbog neslaganja među ljudima. Po Bezosovom iskustvu, tu pobeđuje izdržljiviji dok druga strana samo kapitulira: ’U redu, iscrpljen sam. Uradićemo po tvom.’

Ovo je najgori proces odlučivanja. Posle toga svi su demoralisani, a na kraju dobijate neku vrstu nasumičnog rezultata… Ako u vašem timu dođe do neslaganja, reagujte brzo i to ovako:

  • Kao viši rukovodilac, saslušajte različita gledišta
  • Recite: Gledajte, niko od nas ne zna koja je ovde odluka ispravna, ali hoću da se kockate sa mnom. Hoću da se obavežete iako niste saglasni. Uradićemo to ovako. Ali, zaista želim da se obavežete iako niste saglasni“, savetuje Bezos.

Između višeg i podređenog

Ponekad dođe do neslaganja između višeg rukovodioca i podređenog. Podređeni želi nešto da uradi na jedan način, dok nadređeni smatra da to treba uraditi drugačije. I čest je slučaj da nadređeni treba da se obaveže ikao nije saglasan.

Ja se neprestano obavezujem iako nisam saglasan. Raspravljaću o tome sat, dan, čitavu sedmicu. I reći ću: ’Znate šta? Zaista se ne slažem sa ovom odlukom, ali vi bolje poznajete situaciju od mene. Uradićemo kako vi kažete. I, obećavam, ako pogrešite, nikada vam neću reći: Lepo sam vam rekao!

Ovo je zapravo umirujuće i ovako razmišljam:

Poznajem ove ljude, radim sa njima godinama. Sjajno prosuđuju. Zaista nisu saglasni sa mnom, ali mnogo bolje poznaju situaciju, pa ću se obavezati iako se ne slažem sa njihovim mišljenjem“, piše veliki biznismen Džef Bezos.

Kao odličan matematičar, pokretač Amazona i cenjeni biznismen današnjice, Bezos smatra da bi svaku odluku verovatno trebalo da donesete ukoliko baratate sa 70% informacija od željenog broja. Ako čekate da ih imate 90%, verovatno ste veoma spori. Jer, morate biti dobri u brzom prepoznavanju i ispravljanju loših odluka. Ako ste spori u ispravljanju kursa, to će vas skupo stajati.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde