Najgore tek dolazi: Čuveni investitor podseća na pad Rimskog carstva

„Najgore tek dolazi“.

Ovo su reči Karla Ajkana, predsednika kompanije Icahn Enterprises i jednog od legendi Wall Streeet-a.

Ajkan je stekao ime 1980-ih, kupujući manje atraktivne kompanije i agresivno se zalažući za promene kako bi se poboljšala vrednost akcionara imenovanjem članova odbora, prodajom imovine ili otpuštanjem zaposlenih.

Sve to možete videti u dokumentarcu o njemu koji smo vam ranije preporučili.

Odštampali previše novca

Ove godine Ajkan je više puta upozoravao da su američka ekonomija i berza u problemima.

Investitor tvrdi da su Federalne rezerve podigle cene imovine na neodrživ nivo usred pandemije koristeći skoro nulte kamatne stope i kvantitativno ublažavanje – politiku u kojoj centralne banke kupuju hipotekarne hartije od vrednosti i državne obveznice u nadi da će podstaći kreditiranje i investicije.

„Odštampali smo previše novca i samo smo mislili da se zabava nikada neće završiti“, rekao je on za Market Watch, dodajući da sa promenom stavova Fed-a i podizanjem stopa u borbi protiv inflacije sada veruje da je „zabava gotova“.

Najgore dolazi i pad Rimskog carstva

„Inflacija je strašna stvar. Ne možete to izlečiti“, rekao je Ajkan, napominjući da je rastuća inflacija jedan od ključnih faktora koji su srušili Rimsko carstvo.

Rim je doživeo hiperinflaciju nakon što je niz careva smanjilo sadržaj srebra u svojoj valuti, dinaru. Situacija se tada dramatično pogoršala nakon što je car Dioklecijan uveo kontrolu cena i novi novčić nazvan argenteus, čija je vrednost bila jednaka 50 dinara.

Rezultat neodržive politike rimskih careva bila je stopa inflacije od 15.000% između 200. i 300. godine nove ere, prema procenama nekih istoričara, piše Fortune.

Ali uprkos Ajkanovom strahu od inflacije, investitor je rekao da je uspeo da nadmaši svoje kolege tako što je zaštitio svoj portfelj tokom pada tržišta.

Neto vrednost imovine kompanije Icahn Enterprises skočila je 30% ili 1,5 milijardi dolara u prvih šest meseci 2022.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde