Najizloženiji poslovi: Ko treba da se boji GPT-ja?

Foto: envatoelements / LightFieldStudios

Ključne tačke
  • AI i njene alatke ulaze na velika vrata i postaju direktna pretnja za čak 20% profesija.
  • Mogu da zamene bar polovinu poslova jednog računovođe, stoji u izveštaju OpenAi.
  • Ali, na poslove kuvara, automehaničara ili radnika na naftnim platformama alati veštačke inteligencije će imati najmanje uticaja.

Autori popularne alatke ChatGPT (tvorac je Microsoftovo čedo Open AI) i istraživači sa Univerziteta Pennsylvania prošli mesec su objavili svoje analize i implikacije ChatGPT-a na poslovni svet.

Jasno je da AI ulazi na velika vrata. Postaje direktna pretnja za čak 20% profesija, sudeći po pomenutom izveštaju analize. Ovakve statistike se lako mogu razumeti i kao upozorenja. Jer, ako alatka veštačke inteligencije može da zameni bar polovinu poslova jednog računovođe, a to tvrde njeni tvorci, mnogo je prostora za zabrinutost cele branše.

GPT za računovođe i kuvare

Pored toga što AI zahvaljujući svojim generativnim mogućnostima može daleko brže da obavi više od polovinu zadataka jednog računovođe, takođe može da zameni i dobar broj matematičara, prevodilaca i pisaca.

Nekoliko meseci unazad AI alati su pokrenuli talas uznemirenja i zabrinutosti u kompanijama, školama, vladama, široj javnosti. Svako može da se uveri u sposobnost AI da obrađuje nebrojeno mnogo informacija i generiše sadržaj dovoljno sofisticiran i tačan kao odgovor na upite korisnika.

Istraživače je zanimala i izloženost zanimanja ovoj novoj tehnologiji. U pomenutom dokumentu bavili su se softverom ’veliki jezički modeli’ koji mogu da analiziraju i pišu tekstove. Pokazalo se da se najsavremeniji GPT ističe u zadacima kao što su prevođenje, klasifikacija, kreativno pisanje i generisanje kompjuterskog koda.

Potvrđeno je da će većinu poslova u nekom obliku promeniti GPT. Otvara se prostor u čak 80% zanimanja gde će se bar jedan posao u nekom njegovom segmentu moći zameniti generativnom veštačkom inteligencijom. Na primer, svi poslovi koji se tiču obrade informacija – od stručnjaka za odnose s javnošću, sudskih izveštača do blokčejn inženjera – izuzetno su pogodni za primenu novih AI alatki.

Ali, zato, poslovi kao što su kuvari, automehaničari ili radnici na naftnim platformama neki su na koje će, po proceni OpenAI stručnjaka, alati veštačke inteligencije imati najmanje uticaja.

GPT pomoć ljudima

Osnovna ideja nije da se pokaže koja će zanimanja nestati niti ko sve treba da počne da strahuje za svoju branšu. Nije ideja predviđanje koga će zameniti AI. Ovo je pomoć ljudima da se prilagode novinama koje su neminovne.

Izloženost poslova veštačkoj inteligenciji ne predviđa promene, da li će se one desiti i koliko brzo. Ljudska bića odbaciju promene koje ugrožavaju njihove interese. Ovaj proces implementacije novih tehnologija često je pun pregovora, otpora, terora i nade“, rekao je Met Bin, profesor koji se bavi ispitivanjem uticaja AI na tržište rada.

Pojedinici su već počeli da koriste generativnu veštačku inteligenciju za brži rad. Neki poslodavci dozvoljavaju ekspreimentisanje sa AI alatima i veruju u njihovu primenu. Mnoge studije sprovedene poslednja dva meseca to i potvrđuju.

Recimo, u eksperimentu Univerziteta Massachusetts pokazalo se da su konsultanti, marketinški stručnjaci, HR stručnjaci ili pisci reklamnih poruka bolji u pisanju kratkih zadataka kada koriste ChatGPT. Brži su i bolji od onih koji nisu koristili AI alate.

Nova verzija

Prošle sedmice su istraživači iz Microsoft-a objavili rad o najnovijoj verziji GPT-4, najnovije verzije AI alata. Otkrili su da ova verzija može da reši ’nove i teške zadatke’ uz ljudsku pomoć i to u matematičkim oblastima, kodiranju, medicini, pravu i psihologiji.

Nova verzija, nove mogućnosti, korak po korak. Ako su Met Bin i iskusni psiholozi u pravu kad kažu da ljudi ne vole promene i da je otpor neminovan, sve čeka velika borba sa inovacijama tipa ChatGPT. Neki će izgubiti posao. Neki promeniti branšu. Neki će se naći u još nepostojećim poslovima dok neke čeka nov način rada.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde