Najveći eksperiment sa skraćenom radnom nedeljom bio „vrlo uspešan“

Rezultati eksperimenta koji je sproveden na Islandu od 2015. do 2019. godine, gde je testiran četvorodnevna radna nedelja i gde su radnici za manji broj radnih sati su primali istu platu pokazao se “vrlo uspešan”.

Kako je objavljeno, a to prenosi BBC, produktivnost je tokom eksperimenta ostala ista ili je porasla na većini radnih mesta, a sada se slični testovi rade širom sveta.

U ovom eksperimentu učestvovalo je više od 2500 radnika, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom gradskog veća Rejkjavika i nacionalne vlade.

Radnici su nakon eksperimenta rekli da su pod manjim stresom, a tvrde i da se osećaju zdravije, kao i da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Zaključci ove studije su da je javni sektor zreo za to da bude pionir skraćene radne nedelje, kao i da eksperiment pokazuje ne samo da je u modernom dobu moguće raditi manje nego i da su moguće i progresivne promene.

Ovim primerom idu i druge države, pa se tako u Španiji eksperimentiše sa četverodnevnom radnom nedeljom za pojedine firme, dok je na Novom Zelandu kompanija Unilever omogućila radnicima da skrate radno vreme za 20%, a da im u isto vreme plata i dalje ostane ista.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde