Najveći eksperiment sa skraćenom radnom nedeljom bio „vrlo uspešan“

Redakcija
Redakcija
Bonitet.com

Poslednji članci iz ove rubrike

Rezultati eksperimenta koji je sproveden na Islandu od 2015. do 2019. godine, gde je testiran četvorodnevna radna nedelja i gde su radnici za manji broj radnih sati su primali istu platu pokazao se “vrlo uspešan”.

Kako je objavljeno, a to prenosi BBC, produktivnost je tokom eksperimenta ostala ista ili je porasla na većini radnih mesta, a sada se slični testovi rade širom sveta.

U ovom eksperimentu učestvovalo je više od 2500 radnika, a sve se odvijalo pod pokroviteljstvom gradskog veća Rejkjavika i nacionalne vlade.

Radnici su nakon eksperimenta rekli da su pod manjim stresom, a tvrde i da se osećaju zdravije, kao i da imaju bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Zaključci ove studije su da je javni sektor zreo za to da bude pionir skraćene radne nedelje, kao i da eksperiment pokazuje ne samo da je u modernom dobu moguće raditi manje nego i da su moguće i progresivne promene.

Ovim primerom idu i druge države, pa se tako u Španiji eksperimentiše sa četverodnevnom radnom nedeljom za pojedine firme, dok je na Novom Zelandu kompanija Unilever omogućila radnicima da skrate radno vreme za 20%, a da im u isto vreme plata i dalje ostane ista.

Preporučujemo

Pratite nas