Najveći svetski državni fond prodaje udeo u Rio Tintu zbog krčenja šuma u Amazonu?

Foto: Envato Elements / Galyna_Andrushko

Savet za etiku (The Council on Ethics) norveškog državnog fonda ispituje da li da preporuči investitoru da proda svoj udeo vredan više milijardi dolara u kompaniji Rio Tinto zbog zabrinutosti za životnu sredinu.

Savet je obavestio Rio Tinto da poslednjih meseci procenjuje rudarsku kompaniju u vezi za štete po životnu sredinu usled njenih operacija u brazilskom Amazonu, navodi se u pismu u koje je Wall Street Journal imao uvid.  

U januarskom pismu, Savet je od Rio Tinta zatražio komentar na nacrt preporuke da se kompanija isključi iz najvećeg državnog fonda na svetu koji upravlja sa 1,6 biliona dolara. Od tada su Rio Tinto i Savet u diskusiji, ali konačna odluka nije doneta, kažu ljudi upoznati sa ovim pitanjem.

Savet, koji je nezavisan, igra važnu ulogu za najveći svetski državni fond. Njegov posao je da pažljivo proverava ulaganja Norges Bank Investment Management, operatera fonda, kako bi se osiguralo da bude u skladu sa striktnim etičkim smernicama. Takođe, može dati preporuke za isključenje kompanija iz fonda ili ih staviti na listu za posmatranje.

Norveški fond je pratio svaku preporuku u vezi sa životnom sredinom od 2015. godine, kaže Savet.

Udarac za Rio Tinto?

Fond drži, u proseku, 1,5% udela u svetskim kompanijama na berzi. Poslednjih godina je povećao prodaju udela u nekim kompanijama upravo u vezi sa faktorima životne sredine i ESG standardima. Njegove poteze pomno prate drugi državni fondovi i veliki fondovi kapitala.

Stavljanje na crnu listu od strane fonda bio bi udarac za Rio Tinto, druge najveće rudarske kompanije na svetu po tržišnoj vrednosti. Norvežani su jedni od najvećih akcionara kompanije, sa 2,24% udela vrednim oko 2,7 milijardi dolara.

Zabrinutost Saveta u vezi sa Rio Tintom usredsređena je na krčenje šuma i njegovo delimično vlasništvo nad operacijom u severnom Brazilu pod nazivom Mineracao Rio do Norte, ili MRN.

MRN je najveći brazilski proizvođač boksita, koji se koristi za proizvodnju aluminijuma, sa proizvodnjom od oko 12 miliona tona godišnje.

Ovo nije prvi slučaj da neki od fondova razmatra svoju investiciju u Rio Tinto. U februaru je grupa koja predstavlja britanske penzijske fondove – LAPFF, izrazila je zabrinutost u vezi sa upravljanjem vodama kompanije u njena dva rudnika u Mongoliji i na Madagaskaru.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde