Nemačka (ipak) u recesiji

Foto: Envato Elements / vinnikava

Ključne tačke
  • Inflacija, koja je bila konstantna od početka godine, ‘pomogla’ je da Nemačku gurne u recesiju u prva tri meseca ove godine.
  • Razlog takve situacije za najveću evropsku ekonomiju je, pre svega, pogođenost smanjenim zalihama ruskog gasa, kažu analitičari.
  • „Rani pokazatelji sugerišu da će stvari i dalje biti slične i u drugom kvartalu [2023.]“, rekao je analitičar LBBV banke Jens-Oliver Niklas.

Inflacija, koja je bila konstantna od početka godine, ‘pomogla’ je da Nemačku gurne u recesiju u prva tri meseca ove godine.

Smatra se da je zemlja u recesiji kada se njena ekonomija smanjuje dva uzastopna tromesečna perioda ili kvartala. Pad u poslednja tri meseca prošle godine bio je 0,5%.

Kako pokazuju podaci državne statističke kancelarije Destatis, nemačka ekonomija se pala za 0,3 odsto između januara i marta.

Razlog takve situacije za najveću evropsku ekonomiju je, pre svega, pogođenost smanjenim zalihama ruskog gasa, kažu analitičari.

„Pod teretom ogromne inflacije, nemački potrošač je pao na kolena, povlačeći sa sobom celu ekonomiju“, rekao je za BBC Andreas Šurle, analitičar DekaBank-a.

Stopa inflacije u Nemačkoj je u aprilu iznosila 7,2%, što je iznad proseka evrozone, a više cene su uticale na potrošnju domaćinstava na stvari kao što su hrana, odeća i nameštaj.

„Upornost visokog rasta cena i dalje je bila opterećenje za nemačku ekonomiju na početku godine“, navodi se u saopštenju savezne statističke agencije Destatis.

Pad potrošnje

Prvobitno je agencija procenjivala nulti rast za prvi kvartal ove godine, što je sugerisalo da će Nemačka zaobići recesiju.

Međutim, revidirani podaci pokazuju da je potrošnja domaćinstava bila 1,2% manja nego u prethodnom kvartalu.

Državna potrošnja bila je manja za 4,9%, a prodaja automobila je takođe opala nakon što su vladine donacije za električne i hibridne automobile smanjene.

Recesija je bila manje ozbiljna nego što su neki predviđali, s obzirom na veliko oslanjanje Nemačke na rusku energiju. Blaga zima i ponovno otvaranje kineske ekonomije pomogli su da se ublaži uticaj viših cena energije.

Ulaganja privatnog sektora i izvoza su porasli, ali to nije bilo dovoljno da se Nemačka izvuče iz „zone opasnosti“ od recesije, kažu analitičari.

Slično i u drugom kvartalu?

„Rani pokazatelji sugerišu da će stvari i dalje biti slične i u drugom kvartalu [2023.]“, rekao je analitičar LBBV banke Jens-Oliver Niklas.

Međutim, nemačka centralna banka, Bundesbanka, očekuje da će privreda imati skroman rast u kvartalu od aprila do juna, uz oporavak industrije koji će nadoknaditi stagnirajuću potrošačku potrošnju.

MMF je predvideo da će Nemačka biti najslabija od naprednih svetskih ekonomija, sa smanjenjem od 0,1% ove godine.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde