Nikad više štrajkova: Šta se dešava u SAD?

Foto: Envato Elements / halfpoint

Ključne tačke
  • Štrajk radnika u automobilskoj industriji, koji je trenutno aktuelan u SAD, deo je rastućeg pokreta koji se dešava u ovoj zemlji.
  • Radnici su postali agresivniji zbog decenija stagniranja plata za radnike sa nižim i srednjim primanjima.
  • Trenutak za zahteve je dobar jer radnici veruju da imaju veću pregovaračku moć zbog zategnutog tržišta rada i najjače javne podrške sindikatima u poslednjih nekoliko decenija.

Štrajk radnika u automobilskoj industriji, koji je trenutno aktuelan u SAD, deo je rastućeg pokreta koji se dešava u ovoj zemlji.  

Od holivudskih pisaca do medicinskih sestara, fabričkih radnika i barista Starbucks-a, hiljade radnika štrajkovalo je poslednjih meseci zahtevajući veće plate i poboljšane beneficije i uslove rada. Jedan od onih sa velikim uspehom je pretnja štrajkom 340.000 članova u UPS-u, gigantu u segment dostave, gde je sindikat uspeo da obezbedi većinu svojih zahteva, uključujući povećanje plata i nove klimatizovane kombije.

Radnici su postali agresivniji zbog decenija stagniranja plata za radnike sa nižim i srednjim primanjima, dok su najbogatiji Amerikanci povećali svoje bogatstvo na nivoe bez presedana, piše CNN. Korporativni profiti su porasli od pandemije, a radnici žele veći deo profita.

Dobar trenutak za štrajk

Jedan od glavnih problema, a to je ono što traže radnici u automobilskoj industriji, je što su plate onih na rukovodećim pozicijima porasle daleko više od ‘običnih’ plata.

Trenutak za zahteve je dobar jer radnici veruju da imaju veću pregovaračku moć zbog zategnutog tržišta rada i najjače javne podrške sindikatima u poslednjih nekoliko decenija. Većina javnosti sindikate vidi kao ključ za poboljšanje plata i uslova rada. Radnici koji su u sindikatu zarađuju u proseku 10,2% više od onih koji nisu u sindikatu.  

Tokom prošle godine do 13. septembra, sindikati su pokrenuli 396 štrajkova širom Sjedinjenih Država, slično kao i 409 zabeleženih godinu dana ranije, prema bazi podataka Instituta za radne odnose Univerziteta Kornel.

Broj radnika uključenih u velike obustave rada dostigao je najviši nivo, posebno 2018. i 2019. Nakon jenjavanja tokom pandemije, broj radnika koji su štrajkovali porastao je za 50% u 2022, prema izveštaju Instituta za ekonomsku politiku.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde