NIN Indeks ekonomske snage: Srbija na dnu u regionu

Foto: Envato Elements / wirestock

Srbija se, mereno NIN-ovim Indeksom ekonomske snage osam zemalja regiona za 2022. godinu, nalazi na pretposlednjem mestu i samo je Severna Makedonija gora od Srbije, objavio je nedeljnik NIN. Ministar finansija kaže da je to mešanje “baba i žaba”

Na prvom mestu je Hrvatska sa indeksom 7,25, druga je Bugarska (6,75), treća BiH (6,25), četvrta Rumunija (6,13), peta Crna Gora (5,38), šesta Albanija (5,13), sedma Srbija (5,00) i na poslednje mestu je Severna Makedonija sa indeksom 3,25.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić je u tekstu za NIN naveo da NIN-ov indeks daje važan doprinos objektivnom i celovitom sagledavanju ekonomskih rezultata Srbije u određenoj godini u odnosu na rezultate susednih zemalja, a računat je na osnovu različitih pokazatelja, pa je moguće da se na osnovu njega dobije relativno potpuna slika o stanju privrede jedne zemlje u određenoj godini, ali i da se procene izgledi i rizici u narednim godinama, prenosi N1.

Prema njegovim rečima, selektivno i pristrasno biranje ekonomskih pokazatelja ima cilj da se potkrepi unapred zadata teza da Srbija za vreme aktuelne vlasti ostvaruje najbolje rezultate u regionu, koji su istovremeno najbolji u njenoj istoriji.

Slabiji rezultati od proseka

Kako je naglasio, NIN-ov indeks ekonomske snage, kao i druge relevantne ekonomske analize pokazuju da je Srbija, za vreme aktuelne vlasti, ostvarila malo slabije rezultate od proseka susednih zemalja, pri čemu je u nekim godinama bila iznad, a u drugim ispod proseka.

Prema rastu BDP u periodu od 2012. do 2022. godine Srbija je bila bolja od Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske, dok je preostalih pet susednih zemalja imalo brži rast od Srbije, a slični zaključci se dobijaju i kada se poredi rast prosečnih zarada.

Kada je reč o visini prosečne zarade u evrima, Srbija je 2012. godine bila tačno na medijani susednih zemalja – polovina zemalja je imala veće zarade, a polovine manje od Srbije, kazao je Arsić.

Dodao je da je tokom proteklih 11 godina relativna pozicija Srbije prema visini zarada malo pogoršana, jer su je u međuvremenu prestigle Rumunija i Bugarska, dok je ona prestigla BiH.

Mali: Srbija vrlo ekonomski imuna na šokove

Na tekst u NIN-u reagovao je ministar finansija Siniša Mali koji je rekao da ekonomska analiza “ne bi smela biti prosto sabiranje i rangiranje paušalno izabranih indikatora u jednoj tački vremena, jer je to onda čista statistička manipulacija, da ne kažemo laž”, prenela je agencija FoNet.

Srbija na Zapadnom Balkanu čini više od polovine ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), tako da u tom smislu nikako nije u pozadini, već najveća ekonomska, investiciona i potrošačka gravitacija u regionu, naveo je Mali.

„Ne ulazeći u detalje – gde je najgrublja nekoherentnost, može se reći i nesuvislost NIN Indeksa ekonomske snage? U njemu su pomešane babe i žabe“, izjavio je Mali, uz tvrdnju: „“Svakome ko makar minimalno prati ekonomska i socijalna kretanja jasno je da od 2015. imamo neuporediv ciklus rasta u uslovima potpune makroekonomske stabilnosti, a jasno je da je Srbija vrlo ekonomski imuna na šokove kao što su suša, pandemija, evropska inflacija“.

Strogo je zabranjeno kopiranje tekstova osim u slučaju preciznog navođenja izvora i linka ka originalnom tekstu.

Podeli tekst

Ako ste propustili

Povezane vesti

Komentari +

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo unesite svoje ime ovde